KJF – Magyar Földrajzi Társaság

Cikk dátuma 2013. november. 17. | Mozaik

Sándor Tamás: Gondolatok az "Európai Mozaik" című előadásról

/a szerző külpolitikai elemző/

 

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének budapesti programján Dr. Bujdosó Zoltán tartott előadást  „Európai mozaik turistaszemmel” címmel november 12-én.

Dr. Bujdosó Zoltán a " Hol vannak Európa határai" vezérfonal alapján építette fel előadását, de indításként megtudhattuk azt is, hogy a szüleitől kapott Európa térképes puzzle vezette a földrajztudósi pálya irányába. Prezentációja az ellentéteket hangsúlyozta ki: kicsi versus nagy országok, népes contra kevésbé népes országok, jelentős turisztikai fogadó országok, kevésbé jelentős turisztikai célpontok .

Két félórás etap mutatta be az általa beutazott országok társadalomföldrajzi, illetve természetföldrajzi csodáit.

A-V-ig, ahogyan ábécé sorrendben szerepelnek az atlaszban - Albániától-Vatikánig-, így utazta végig az általa meglátogatott európai országokat.

Beszélt a fejlett turizmusú Vatikánról, a világ legkisebb államáról, és az egyre inkább fejlődő turizmusú Albániáról.

Jó volt hallani a turisták számára elérhető legészakibb európai célpontról: a norvégiai  Magerøya szigeten található Nordkapp 307 méterre fekszik a tengerszint felett. Északi-foknak egyébként több földrajzi helyet is neveznek. Európában a Nordkapp elnevezés a kontinens legészakibb, szárazföldön elérhető pontját jelenti.

Az előadás során Dr. Bujdosó Zoltán többször visszatért egy-egy témakörhöz a különböző országok kapcsán. Például Málta Európa védőbástyája Afrika felől nézve, de ez-e a legdélibb pont, mert más nézőpontok szerint Kréta az.

Felmerült, hogy mit tekintünk Európa határainak nyugaton. Bujdosó tanár úr Írországban járt, de Izland, Grönland nyugatabbra van, akárcsak Portugáliában Cabo da Rocca-Európa legnyugatibb pontja. Érdekes történeteket hallottunk Famagustáról, Észak-Ciprus szellemvárosáról. Famagusta a török megszállás előtt Cipruson a legnépszerűbb tengerparti üdülőhely volt, azonban a megszállást követően a lakosok elmenekültek innen. Maga a város teljesen elnéptelenedett, szellemvárossá vált, kerítés veszi körül.

Hollandia az előadó egyik kedvenc országa, a polderezésről, a tengertől elhódított termővé tett területekről, a holland nemzeti karakterisztikáról hallottunk tőle.

(Én hiányoltam a kulcsszót: Max Weber nevezetes tanulmánya, A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme  jól elmagyarázza az itteni emberek mentalitásának gyökereit, motivációit.

Hasonló táj a litván Szahara - Kurföld -, ami egy turzás félsziget. A Kur-földnyelv UNESCO világörökségi helyszín, a Baltikum legkülönlegesebb látványossága.

Ennek a mintegy 98 km hosszú turzásfélszigetnek - Klaipédia és Lesznoje között -, a szélessége maximum egy kilométer, de általában 600-200 méter széles, és a fele Oroszországhoz tartozik.

Magyarországon az Izsák-környéki mesterséges homokdombok területe hasonló táj.

Moldávia Európa legszegényebb országa - minimális turizmussal, orosz-román "Két pogány közt" szindróma -gazdaságilag, politikailag, történelmileg egyaránt.

Az előadás keretében a Balti-pajzsról volt még szó, vissza-visszatérő témaként.

Románia vonatkozásában Olténia-Munténia felé a Kárpátok délkeleti részén fekvő Szubkárpáti dombságról hallottunk. Buzaunál iszapvulkánok működnek, ami nem vulkanikus jelenség, hanem ezek a feltörő gázok Románia legkiterjedtebb földgáz-és kőolaj mezője alól jönnek.

Norvégia fjordjai, gleccserei szintén többször visszatérő témaként jelentek meg, tanár úr itt a norvég közlekedés drágaságáról, a globális felmelegedés és a gleccserek olvadása közötti kapcsolatról, a fjordok kialakulásáról beszélt, és érdekes, személyes élményekkel színesített tényekről is hallhatott a közönség.

Megemlítette a Kazán-szorost is, amely az Aranyemberből is ismert, no meg Széchenyi naplójából, de a Vaskapu erőmű építésekor -1964-84 között- víz alá került. Vásárhelyi Pál, Beszédes József kezdték itt a munkálatokat.

A Duna-Delta egyedülálló természetföldrajzi élmény, de turizmusa, amelyet Tulceából irányítanak, nagyon drága lett, kevés embert engednek be egyszerre. Az ökoturisták paradicsoma lehetne, csak hajókkal megközelíthető.

Az ellenpólus Észak-Norvégia, ahol a nyári hónapokban mintegy másfél hónapra mobil wc-ket, menedékhelyeket telepítenek teljesen ingyenes használattal, az ökoturistáknak itt valóban jó dolguk van.

Az előadás utolsó részében egy dia erejéig visszatértünk az Európa határai tematikához, Európa (sic!) három földrajzi középpontjához. Ebből kettő Magyarország területén húzódott, egy ma is itt van: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya, amely a híres tokaj-hegyaljai borvidéken található, a világörökség területén.

A Kárpátaljai Rahói járásban található Terebesfejérpatak az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Intézetének számításai szerint Európa földrajzi középpontja határában található,  ahol 1887-ben egy obeliszket is állítottak.

A harmadik földrajzi középpont a legérdekesebb, ( tanár úr szerint Grönlandot, a Kanári és az Azori-szigeteket is Európához számíthatták): Vilniustól 26 kilométerre északra, Purnukiai, Bernotai és Radëiuliai falvak mellett, a Girija-tó partján, a Vilna-Utena autósztráda mentén van.

Ismertető cikkemet egy költői kérdéssel zárom, ha ennyire változékonyak -mind földrajzilag, mind politikailag, mind mentalitástörténetileg, (nemzetkarakterisztikailag) Európa határai, akkor a Szocsiban rendezendő 2014.évi téli olimpia Ázsiában vagy Európában lesz?

Európa határának az Urál–Kaszpi-tenger–Kaukázus vonalat először egy svéd tudós javasolta 1730-ban (Norman Davies nyomán).

De én inkább Eric Hobsbawmnak hiszek. A 2012-ben elhunyt tudós, történész szavai választ adhatnak a kérdésre: „Európa kiagyalt fogalom,  és nem földrajzilag meghatározható entitás”.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat