Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges

2015. október. 01. Kitekintő
Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges

Holcz Csaba – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Interjú Petőcz András író-tanárral

Mindenkinek van egy története, amit megosztana az egész világgal. Akár egész könyvek születnek sokunk fejében, amik egy nap remélhetőleg papírra is kerülnek, de nagy kérdés, hogy milyen út vezet a sikeres írói pálya felé.

A kérdésre Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író válaszolt főiskolai rádióműsorom, a Hangoskönyv első adásában. Ennek írott változata az alábbi interjú.


Ön nagyon sok fiatal írónak segít az indulásban, hetente a Kodolányi Szépírói Műhelyben és az interneten keresztül is. Mi a receptje annak, hogy valaki sikeres íróvá váljon?

Egyetlen receptje van, az hogy dolgozni kell, tehát kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges. A munka is a tehetség része, hogyha valaki szisztematikusan dolgozik és hajlandó tanulni, akkor eredményt fog elérni.

Ha valakinek sikerül ezt elérnie, megélhet az írásból Magyarországon?

Vannak írók, akik megélnek belőle, vannak, akik mellette egyéb tevékenységet folytatnak. Sokan tanítanak, akadnak, akik hivatalban ülnek, de igen szép számban vannak olyanok, akik úgymond „szabadfoglalkozású írók”. Vannak források, például különböző ösztöndíjak, amikből meg lehet élni,

Könnyen hihetnénk a tankönyvek alapján, hogy az írók példás életet éltek és tökéletesen fogalmaznak. Ön szerint ez mennyire igaz?

Az írók ugyanolyan életet élnek, mint bárki más. Nem mondhatom azt, hogy Ady Endre erkölcsösebb életet élt volna, mint egy átlagember. Az sem igaz, hogy nagyon szépen fogalmaznak. Vannak írók, akik nagyon cizelláltan és szépen fogalmaznak, de lehetnek olyan írók is, akik éppen a sajátos stílusukkal - ami nem mindig egyenlő az iskolai szép fogalmazással-, lesznek érdekesek az olvasók számára.

Előfordul az Ön műveiben is ilyen „sajátos” fogalmazás?

Természetesen. Sokszor egy szórendcserével vagy kevésbé használatos kifejezéssel, furcsa szóhasználattal, a szónak csak egy bizonyos részének a használatával érdekessé lehet tenni magát a szöveget, akár versben, akár prózában gondolkodunk. A sajátos fogalmazás alatt nyilván sok mindent érthetünk, és erről bővebben lehetne beszélni, de ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem kifejezetten az iskolai szép stílus az írók sajátja.

Mennyi valóságot tartalmaznak a művei, mennyit érdemes egyáltalán egy irodalmi műbe tenni?

A valóság és az irodalom két különböző dolog. Még az az író is, aki nagyon sok életrajzi elemet használ, ezeket az elemeket kiegészíti, átszínezi és megváltoztatja. Hogy mit nevezünk valóságnak, ez rendkívül bonyolult kérdés. Nem feladata az írónak az, hogy önmagáról számoljon be, és a verseiben vagy a prózájában feltétlenül a saját „magánéletét” mutassa meg. Az a feladata, hogy valami olyan hangulatot, érzést tudjon fölkelteni az olvasóban, ami izgalmas, érdekes valamiért, és úgy érezze az olvasó, hogy az az ő hangulata, az az ő érzelemvilága.

Mi lesz az Ön legközelebb megjelenő műve, és mit tudhatunk meg róla?

Nem szeretek készülő művekről beszélni, ami a legbiztosabbnak tűnik, hogy jövőre gyermekverskötetem jelenik meg majd a Móra Kiadónál. Ezen kívül készülőben van egy verseskötet, valamint egy regény is, tehát elég termékeny időszakot élek meg, viszonylag sok kéziratom készül. Hogy aztán ezek közül mikor és mi fog megjelenni, az a jövő kérdése.

Hol találkozhatnak Önnel mindazok, akik például ezekről a művekről kérdeznének?

Rendszeresen tartok mindenféle esteket, amelyeken bemutatkozom és vannak felolvasásaim. A Százezer költő a változásért című rendezvényen voltam legutóbb, egy rövid verssel. Illetve annyit tudok még, hogy meghívásom van a Nyitott műhely nevű klubba, ahol lesz egy irodalmi estem, de annak az időpontja még nem teljesen tisztázott.

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat