Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért

2015. október. 07. Kitekintő
Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért

Olvass és írj Anne Frankkal!

Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Házban várja az érdeklődőket a Hollandiából érkezett „Olvass és írj Anne Frankkal!” című interaktív kiállítás, amelyet Brájer Éva alpolgármester nyitott meg. Az október végéig látogatható ismeretterjesztő tárlat anyagát Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete ismertette.

Az Országos Könyvtári Napok keretében megnyílt kiállítást a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, valamint az amszterdami Anne Frank Ház közösen szervezte. Az íróról szóló ismeretterjesztő kiállítást célja, megismertetni a diákokat Anne Frankkal, továbbá népszerűsíteni az olvasást, a történelmet, a művészetet, és írásra ösztönözni a fiatalokat.  Az olvasást és naplóírást népszerűsítő interaktív tárlat leginkább a tíz-tizenöt év közötti diákokat szólítja meg.

A megnyitón Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, azért is örültek ennek a kiállításnak, mert ők is ilyen célokért dolgoznak. Éppen ezért hirdette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület első alkalommal „Én és a naplóm” címmel azt a naplóíró pályázatot, amelyre kilenc-tizenöt év közötti, Fejér megyében élő tanulók jelentkezését várják. Jelentkezni október 30-ig lehet, a naplóírás időszaka 2015 novemberétől 2016 áprilisáig tart. Iszkádi Erika a kiállítás kapcsán kiemelte, Anne Frank, az író kamaszlány lelkesítő példája közelebb viszi a gyermekeket az olvasás és az írás szeretetéhez, és példaértékű lehet a ma fiataljai számára is a céltudatossága és a világra való nyitottsága.

„A történelem évszázadai során sok rémtettről olvastunk, tanultunk, amelyek távol vannak a mai kortól. A múlt század drámái azonban még itt vannak, nagyon közel. Mindannyiunknak vannak olyan ismerősei, akik átélték a borzalmakat, s gyermekeikben, unokáikban tovább örökült e fájdalom. A XX. század hatalmas súllyal nehezedik a többi között, háború háborút követett.” – hangsúlyozta köszöntőjében Székesfehérvár alpolgármestere. Brájer Éva hozzátette: „Szülőként is gondolkodik az ember, vajon gyermekeinkkel mennyit kell ebből megosztani, hogy lelküket ne terhelje nagyon, de eleget tegyünk annak a kötelességünknek is, ami az örök reményt élteti, hogy gyermekeink egy békésebb, nyugalmasabb világban élhessenek. Fel kell készítenünk őket arra, hogy helyesen döntsenek majd, és jól jót cselekedjenek.”

Mint arról Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete beszámolt, a kiállítás fő részét a szobaszerűen megalkotott információs panelek adják. A szoba külső falain Anne családjának történetét követhetjük a II. világháború eseményeivel párhuzamosan. A szoba belsejében Annéval, a kamasszal ismerkedhetünk meg, kedvenc könyveivel, saját történeteinek részleteivel, majd egy, egyelőre üres mágnestáblával találják szemben magunkat, ahová majd a kiállítást megtekintő gyerekek Annéról vagy kedvenc olvasmányélményeikről szóló írásaikat tehetik fel.

A kiállítás során az iskolai csoportok számára foglalkozások vehetők igénybe, melyek regisztrációhoz kötöttek. Bejelentkezés és bővebb információ kérhető Fenyvesi Lászlónénál a 0622/501-160-as telefonszámon vagy a konyvtar@ggmuvhaz.hu e-mail címen. A kiállítás október 30-ig látogatható ingyenesen a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

/Forrás: ÖKK, szöveg: Csordás Csilla, fotó: Bácskai Gergely/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat