Kerékpárral a világ körül

Cikk dátuma 2017. október. 12. | Mozaik
Kerékpárral a világ körül

„Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken”

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya és a Kodolányi János Főiskola közös programsorozatának október 10-ei előadásán Dr. Régi Tamás „Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az előadás inkább élményszerű volt, mintsem tényszerű,  rengeteg fényképpel színesítve az elhangzottakat. Nem mindennapi utazásokról esett szó, így a nagyszerű felvételek segítségével részesei lehettünk a kalandoknak.

Az előadáson három útleírással ismerkedhettünk meg. Mindhárom hosszabb ideig tartó felfedező túra volt a rendszerváltást követően. Ekkor még nem volt tömeges a turizmus, az pedig végképpen ritkaságnak számított, hogy két magyar fiatal kerékpárral indul útnak. Dr. Régi Tamás és barátja Magyarországról Marokkóig kerekeztek el. Az embert próbáló utat három hónap alatt teljesítették. A francia partszakaszon át, a spanyol tengerparton keresztül, az Ibériai-félsziget legmagasabb pontját, Mulhacént (3478 méter) érintve - amit egy hét alatt másztak meg -, a Gibraltári-szorost elhagyva komppal keltek át Marokkóba. Az út oda-vissza tízezer kilométer volt. Teljesen önellátóként többször kerültek a helyi lakossággal kapcsolatba. Ekkor tapasztalták meg, hogy az Európában felállított, veszélyt és barátságtalanságot sugalló sztereotípia a marokkóiakkal kapcsolatban nem állja meg a helyét. Ugyanakkor a marokkóiakban hasonló kép él Európáról és az európaiakról, ami valószínűleg a távolságból és az ismeretlenből ered.

Az első kalandos utazást követően a két fiatal még elszántabbá vált és világkörüli bicikliút gondolatát dédelgették. Az előkészületeket követően viszont úgy döntöttek, hogy inkább egy az előző úthoz hasonló terjedelmű túrába vágnak bele. Törökország felé vették az irányt és Iránig jutottak, ahol vízum akadály miatt csak tíz napot töltöttek. Törökország földrajzi adottságaiból adódóan a hegyvidéken való átkelés nem csak a biciklik kerekeit tette próbára, hanem a kerékpározók tűrőképességét is. Nem győzték javítgatni a bicikliket, mindemellett lépten-nyomon különböző kalandokba keveredtek. Azon még valahogy túltették magukat, hogy kutyák elől kellett menekülniük, ám az félelmetesnek tűnt, amikor kurd fegyveresekkel kerültek szembe. A sok izgalom mellett kárpótlást nyújtott a helyiek vendégszeretete, a velük elköltött teázások, és a csodálatos helyek, mint például a világhírű Pamukkale termálvízes, fehér mészkőteraszos medencéi.

A harmadik utazás során már nem a biciklié a főszerep, hanem a komoly munkáé. Az afrikai vadonban Kenya és Etiópia tájait gyalog barangolta be Régi Tamás. Az afrikai murszi népet kutatva, olyan élményeket élt át, amelyet az európai kultúrából származók közül nem sokan tudnának utána csinálni. A bemutatott képek elszántságról, alázatról, bátorságról tanúskodnak, voltaképpen mindarról, amely követésre méltó a turizmus területén dolgozó szakemberek számára.

Mészáros Ivett

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat