Képalkotás, dróntechnológia és a fotográfus

2021. június. 22. KáVé
Képalkotás, dróntechnológia és a fotográfus

Kommunikáció képekben

A Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központja folyamatosan dolgozik azon, hogy a szakképzési centrumokkal, egyházi és állami intézményekkel közösen Békés és Csongrád megyében felzárkóztassa, segítse a hátránnyal élőket, és támogassa a tehetségeseket a képességeik kibontakoztatásában. Dr. Malatyinszki Szilárd központigazgató a KV-nak elmondta, az elmúlt években olyan Békés megyei szakemberekkel építettek ki együttműködést, akik szívesen tartanak tanfolyamokat, műhelyfoglalkozásokat a digitális forradalom vívmányai témakörben.

Ez az értékes kapcsolatrendszer jól jött a „Digitális technológiák használata a közösség szolgálatában” című, „NTP-FKT-20-0002” azonosító számú szakmai program megvalósításában is. A KJE ugyanis hárommillió forintos támogatást nyert a NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása" címmel kiírt pályázata keretében.

A Tehetségprogram finanszírozással megvalósuló projekt kapcsán az orosházi igazgató arról tájékoztatta az egyetemi lapot, hogy nyolc alkalommal szerveztek mintegy kétszáz fiatal részvételével tematikus interaktív előadássorozatot a digitális technológiákról. E témák érintették az automatizációt a banki és biztosítási piacon, az adatbázisokban történő kereshetőséget, a befolyásolási technikákat és a dróntechnológiát is. Az ingyenes rendezvények egyébként valamennyi kodolányis számára elérhetőek voltak országhatároktól függetlenül. Mindemellett kiscsoportos formában is szerveztek hiánypótló képzéseket.

Imre György, a Békés Megyei Hírlap fotóriportere a Dróntechnológia a gyakorlatban és a Digitális képalkotási technikák kurzusok szakmai vezetője Budapesten, Orosházán és Békéscsabán is oktatta a diákokat. Imre Görgy a KV-nak elmondta, mindenekelőtt igyekezett a diákokat rávezetni a fotózás szépségeire. A fotográfiához kapcsolódó műhelyfoglalkozásokon a fiatalok megtaulták egyebek mellett a portréfotózás és a makrofotózás alapvetőségeit. A szakember azt is fontosnak tartotta, hogy megismerkedjenek a diákok a komponálás szabályaival. A Kaposvári Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán végzett fotográfus kiemelte, hogy a digitális képalkotás műhelyfoglalkozások kezdeti szakaszában megtanulták a résztvevők manuálisan használni a fényképezőgépet, megtanulták például a záridő, a rekeszérték fogalmát.

"Ahhoz, hogy kreatív szakembereket képezzünk, tudni kell az alapokat, hiszen azok lesznek a kiindulási pontok ahhoz, hogy a későbbiekben kialakuljon az egyéni látásmódjuk. Napjaikban egyébként egyre hangsúlyosabb szerepe van a képalkotásnak, hiszen a képekben történő kommunikáció mindenapossá vált a kapcsolattartásban" - tette hozzá a szakember. 

A dróntechnológia ugyancsak fontos szerepet kap az életünkben, nem véletlen, hogy Imre György ebben a témában is tartott műhelyfoglalkozásokat a fiatalok számára. Megismertette őket azzal, hogy milyen sokoldalúan alkalmazható ez a tecnnológia. A drónok sokoldalúsága fontos szerepet játszik abban, hogy rövid időn belül számos területen alkalmazni kezdték őket. Használják például a térképészetben, kiváló eszköz a légi felvételek készítésében a filmesek, újságírók számára, ugyanakkor hatékony eszköz a katasztrófa sújtotta területek és bajba jutottak esetében a mentés vonatkozásában. 

Imre Györgytől megtanulták a diákok a digitális képalkotás és a dróntechnológia alapjait, ugyanakkor van itt még valami, ami nem tanítható, mégis megérinthette a fiatalokat. Nem más ez, mint a választott szakma szeretete, tisztelete. 

V.I.

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat