Kazak diákcsoport a KJF-en

Cikk dátuma 2015. január. 20. | Mozaik
Kazak diákcsoport a KJF-en

Az előadások mellett fehérvári borkóstolásra, budapesti városnézésre is jutott idő 

Kéthetes tanulmányi útra érkeztek Kazahsztánból közgazdász, marketing-menedzsment és turizmus szakos hallgatók a Kodolányi János Főiskolára. A hallgatók a Tien San hegység 5000 méteres hófedte csúcsai árnyékában fekvő egykori kazah főváros, a másfél milliós Almati, valamint az újvárosok egyik iskolapéldájául szolgáló futurisztikus építészetéről híres, a kazahsztáni sztyeppék közepén elhelyezkedő Asztana felsőoktatási intézményeiben tanulnak. 

A diákok angol nyelvű elméleti és gyakorlati kurzusokon vettek részt az intézmény neves oktatói, Mitev Ariel, Horváth József, Wirthné Móricz Zsuzsanna, Kurucz Attila és Mile Csilla előadásában. A programban az előadások mellett fehérvári borkóstolás, budapesti városnézés (Parlament, Citadella, Hősök tere, 5. kerület) és romkocsmázás, valamint bécsi kirándulás is szerepelt. Az itt tartózkodás végén több európai fővárost látogattak meg, többek között Rómát, Párizst, Prágát. A két intézmény lassan tíz évre visszatekintő  jó partnerségi viszonyt épített ki egymással, a KJF rendszeresen fogad rövidebb-hosszabb időszakokra diákokat Kazahsztánból. Az angolul és oroszul is beszélő diákok szívesen beszélnek hazájukról, az ottani életről, mindennapokról és tanulmányaikról is. A kazah felsőoktatás érdekessége, hogy választani lehet az oktatás nyelvét, amely lehet kazah és orosz.

Magyarországgal kapcsolatban a nyugalmas, vidéki „kisvárosi létet” érdekesnek találták, ami nem meglepő, hiszen a milliós metropoliszokban szocializálódott hallgatók számára eddig ez kevésbé volt ismerős. Muszlim vallásuk miatt sertéshúst és alkoholt nem fogyasztanak, de azért igyekeztek a magyar konyha különlegességeinek széles spektrumát kipróbálni. Számukra legmeglepőbb egyrészt a magyarok – véleményük szerint – nagy mennyiségű burgonya- és kenyérfogyasztása, valamint a kávé szeretete, ugyanis országukban a kávézásnak csekély, míg a teázásnak jelentékeny hagyománya van.

A magyar táj, a városépítészet, a magyar emberek, a kultúra, a gasztronómia – az időjárás barátságtalansága ellenére – elnyerte tetszésüket, lenyűgözte őket a Parlament monumentalitása, a főváros Monarchia korabeli jellegzetes építészete, az autósforgalom rendezettsége és a fővárosban látható nagyszámú kerékpáros. Egyedül a szórakozási lehetőségekkel kapcsolatban voltak nagyobb elvárásaik, viszont amint kiderült, számukra az esti szórakozás – a Mediterráneum népeihez hasonlóan – később, éjfél környékén kezdődik. Szintén meglepően konstatálták a magyar fiatalok házasságkötésének időbeni kitolódását, ugyanis társadalmukban leggyakrabban 18-25 év között házasodnak a párok.

A mostani kéthetes, tudományosan és kulturálisan is feledhetetlen élmények, újdonságok sokaságát nyújtó tanulmányút segíti az intézményközi nemzetközi kapcsolat további elmélyítését és a jövőbeni cserekapcsolatok intenzívebbé válását.

Halász Levente

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat