Kanada is közelebb kerülhet

2017. február. 19. KáVé
Kanada is közelebb kerülhet

A Magyar Kanadai Interkulturális Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást a KJF

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület között a közelmúltban. Dr. Kodó Krisztinával, a Kodolányi János Főiskola Angol Tanszékének tanszékvezetőjével és Dr. Richter Kálmánnal, a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület elnökével az együttműködési megállapodás részleteiről beszélgettem. 

V.I.: Milyen múltra tekint vissza az egyesület, és milyen céllal hozták létre?

Dr.R.K.: Az egyesület egy éve alakult, az előzmény pedig az volt, hogy 1981-ben a kanadai kormány létrehozta az International Council for Canadian Studies (ICCS) non-profit szervezetet, amelyben ma már a hálózati kapcsolatok révén több, mint hétezer tudós és kutató tevékenykedik. A cél az volt, hogy világszerte leányszervezeteket hozzanak létre, és megismertessék a kanadai kultúrát, támogassák a kanadai tanulmányokat. A regionális szervezeteknek vannak kisebb leányszervezeteik is, ide tartozik Magyarországon a HUNCS nemzeti szervezet. Ez lényegében bölcsészekből, irodalmárokból álló tudományos baráti társaság. Másfél évvel ezelőtt felmerült, hogy ennek szervezetnek szüksége lenne valamiféle jogi háttérre is, hogy pályázni, számlázni tudjon, ezért hoztuk létre – mint HUNCS-tagok – tízen, alapítóként a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesületet.

V.I.: Említette, hogy tízen alapították meg a szervezetet. A továbbiakban ki lehet a tagja ennek az egyesületnek, egyáltalán mi a módja a belépésnek?

Dr.R.K.: Bárki beléphet az egyesületbe, nincsen semmiféle feltétel, nyílván nem hátrány az angoltudás, mert a rendezvények, szervezések, események részben angolul zajlanak. Eléggé szorosan együttműködünk a magyarországi  kanadai nagykövetséggel,  a nagykövetasszony messzemenően nyitott és támogatja a tevékenységünket. Az egyesületünk egyébként meglehetősen szélesre nyitotta a tevékenységi palettát, nem csak a kanadai irodalom, illetve bölcsészettudomány van jelen a munkánkban, hanem foglalkozunk mindenféle, a hétköznapi embert is érdeklő témákkal.

V.I.: Például?

Dr.R.K.: Például, ha valaki megkeres minket, hogy szeretne Kanadába menni, és szeretné tudni, mi vár rá, mire kell felkészülnie, vagy akár azt, mennyibe kerül egy buszjegy, segítünk. Ha kell jogi tanácsot is adunk, illetve, ha valaki egy vállalkozásban gondolkodik, szívesen megismertetjük a  kinti lehetőségekkel, szabályozásokkal.

V.I.: Nyilvánvalóan számítanak a Kanada iránt érdeklődő fiatalok jelentkezésére is, ezért született meg az együttműködési megállapodás a Kodolányi János Főiskolával. Milyen lehetőségeket jelent ez a főiskolán tanuló anglisztika szakos hallgatóknak vagy akár bármilyen más szakos diákoknak?

Dr.K.K.:  Az ötlet onnan jött, hogy a tanszéki tananyagban benne van az angolszász kultúra, így Kanada is. Így az anglisztika szakos hallgatóinknak van egy bizonyos háttértudása Kanadáról, illetve megvan az angoltudásuk is. Mivel mi kapcsolatban vagyunk nem csak a nagykövetséggel, hanem a Kanada Barátok Csoporttal, illetve a kanadai kereskedelmi kamarával is, akiknek kanadai cégekkel van kapcsolatuk. Itt lehet egy olyan kapcsolódási pont, hogyha kellenek gyakornokok a kanadai cégeknél, akkor mi tudunk ajánlani. Ezen kívül számos olyan egyesületi programot tervezünk már az idén, például történelmi kerekasztal beszélgetéseket Kanada és Magyarország vonatkozásában, amelyeknek a szervezésében részt vehetnek a kodolányis hallgatók. Valójában az egyesületi programok tervezésekor jutott eszembe, hogy jó lenne bevonni a Kodolányi főiskolát is, és a kerekasztal beszélgetések, filmklub és egyéb programok helyszíne is lehetne a főiskola.

Dr.R.K.: Nagyon sok minden még tervezési fázisban van, komolyan dolgozunk további együttműködési lehetőségeken is, például a Torontói Magyar Házzal illetve a Torontói Egyetem magyar tanszékével szeretnénk kapcsolatot építeni. Azt reméljük, hogy mielőbb létrejön az együttműködés, amelynek keretében ottani hallgatók ide jönnek, magyar diákok pedig Torontóba mehetnek a megállapodás keretében. Itt nem arról van szó, hogy éveket eltölthetnek a fiatalok Kanadában, illetve az ottaniak nálunk, hanem néhány hetet, hónapot, s ezalatt betekinthetnek a kanadai kultúrába, illetve a kanadaiak a magyar kultúrába. Egyik elnökségi tagunk az ősszel volt Torontói Egyetemen előadást tartani, és sokan megkeresték, hogy szívesen jönnének Magyarországra tanulni hosszabb-rövidebb időre, de nem tudnak semmit ennek az elintézési módjáról. Szeretnénk a katalizátor lenni a hallgatói csereprogramok intézésében is.

V.I.: Közös pályázatokat is terveznek a Kodolányi János Főiskolával. Milyen lehetőségek kínálkoznak e vonatkozásban?

Dr.R.K.: Közös projektek megvalósítására uniós anyagi forrásokra pályázhatunk, és Erasmus-jellegű mobilitási programok is szerepelnek a terveink között. Az egyesület azt a célt tűzte ki, hogy valójában egyfajta közvetítő szerepet tudjon megvalósítani, felvállalni Kanada és Magyarország között.

V.I.: Mennyi kapcsolat van a két ország között, milyen szervezetek jelentenek hidat napjainkban Kanada és Magyarország között? Mennyire egyedi az Önök kezdeményezése?

Dr.R.K.: A Kanadai Kereskedelmi Kamara jelenleg a legjelentősebb kapocs, de elindítottuk a kapcsolatfelvételt a többi európai országban létező ugyanilyen jellegű szervezetekkel. Ahhoz, hogy jobban megismertessük Kanadát itt Magyarországon, nem kell feltétlenül oda utaznunk, elég hogyha elmegyünk az ötvenkét éve működő német-kanadai egyesülethez, vagy a negyvenhárom éve működő holland-kanadai egyesülethez, de az angoloknál, norvégoknál ugyancsak megtaláljuk ezeket a szervezeteket. Az európai szervezetekkel való együttműködés sokat lendíthet a munkánkon, jó lenne összekovácsolni ezeket a szervezeteket.

V.I.: Mit lehet tudni a körvonalazódó lehetőségekről, mit tudnak ezekről a kodolányis hallgatók?

Dr.K.K: Még nagyon friss a megállapodás, keveset tudnak róla a hallgatók. Azt hiszem, amikor el kezdünk egy-egy programot szervezni, akkor kap majd nagyobb nyilvánosságot.  Március 10-én lesz az egyesület nyitóbálja a Gellért Szállóban, a nagykövet asszony fővédnökségével, a szervezésben már számítunk a kodolányis hallgatókra. Március 22-én pedig itt a főiskolán lesz a kanadai filmklub első rendezvénye. Minden filmklubos eseményen kerekasztal beszélgetés is lesz a filmbemutatót követően, valamint svédasztalos fogadás zárja a programokat. Azt gondoljuk, egy ilyen jellegű program alkalmas leginkább arra, hogy összehozzuk a hasonló érdeklődésű embereket. Itt már nyilvánvalóan ott lesznek azok a kodolányis hallgatók is, köztük az anglisztika, nemzetközi tanulmányok, turizmus és egyéb szakos diákok is, akiket érdekel a kanadai kultúra. 

Dr.R.K.: Az idén egyébként lesz még egy nagyszabású rendezvényünk, ahol remélhetően össze tudunk hozni olyan történelmi személyiségeket, akik a százötven éves kiegyezés és a másik oldalról a százötven éves kanadai konföderáció között kvázi párhuzamot tudnak vonni. A honlapunkon, (http://hcis.hu)fenn van minden információ rólunk, itt van regisztrációs lehetőség is.

Virágh Ildikó

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat