Jubileumi Nemzetközi Hét online

2021. április. 23. KáVé
Jubileumi Nemzetközi Hét online

Elégedettségi kérdőívet tölthetnek ki az egyetemisták


Tizedik alkalommal rendezték meg a Kodolányi János Egyetemen a Nemzetközi Hét programsorozatot. A jubileumi rendezvény ezúttal a virtuális térbe költözött, ám így is negyven előadás várta az egyetemi hallgatókat, s mindazokat az érdeklődőket, akik bekapcsolódtak a nyitott programokba. A rendezvény hagyományairól és az idei tapasztalatokról Horváti Évát, a nemzetközi kapcsolatok iroda igazgatóját kérdeztem.


Az idei Nemzetközi Hét a pandémia miatt online kerülhetett megrendezésre. Ez mennyire befolyásolta a szervezés menetét?

Ez már a tizenegyedik Nemzetközi Hét lett volna, de sajnos a járvány miatt tavaly el kellett halasztanunk a már teljesen megszervezett programot.  Így az idén ünnepeltük a jubileumi évet. Maga a rendezvény a 2010-2011-es tanévben indult a Kodolányin, és mindig is több funkciót látott el. Elsősorban az volt a cél, hogy a hallgatók olyan előadássorozatot kapjanak a Kodolányi partnerintézményeiből érkező oktatóktól, amelyek érdekesek lehetnek mindenkinek szaktól függetlenül. Minden hallgató érdeklődési körének megfelelően igyekeztünk szervezni az úgynevezett Nemzetközi Előadók Akadémiáját. Volt, amikor ez egy tanítás nélküli hét volt, volt, hogy beépült a tanrendbe, mint ahogy ez most is történt. A másik cél az volt, hogy a program lehetőséget biztosítson a résztvevőknek arra, hogy szakmai párbeszédet folytassanak. Ennek érdekében minden Nemzetközi Hétnek része volt egy konferencia vagy műhelykonferencia is. Szakmai tréninget is szerveztünk illetve a partnerintézményeknek lehetőség adódott egymással együttműködési szerződés megkötésére.

Korábban is felmerült már az online lehetőség kihasználása a programsorozat kapcsán.

Igen, két évvel ezelőtt már felmerült a streamelés igénye a vidéki tanulók részéről. Akkor csak bizonyos előadásokat közvetítettünk online, emiatt nem volt olyan nagy a választási lehetőség, mint idén, amikor minden program interneten keresztül zajlott.

A jelenléti rendezés esetén egyébként a legtöbb előadás mindig Budapesten zajlott, de előfordult, hogy kiemeltebb előadásokat szerveztünk Székesfehérváron is. Egy másik probléma, amibe a face-to-face programok kapcsán ütköztünk az az volt, hogy a levelezős illetve a távoktatásban tanulók nem tudtak részt venni az előadásokon a saját napirendjük miatt. Normál esetben a személyes jelenlét és az online közvetítés összekapcsolása jelentette a megoldást. Így mindenki kaphatott hasonló élményt, mint a nappali tagozatos hallgatók.
A harmadik probléma pedig a nyelv volt. A Nemzetközi Hét domináns nyelve az angol, de nem minden hallgató nyelvtudása van olyan szinten, hogy egy szakmai előadást vagy konferencia felszólalást megértsen. Idén először kértük meg a tanszékeket, hogy a saját kapcsolatrendszerükön keresztül hívjanak meg olyan előadókat, akiknek előadása magyar nyelven zajlik, de a téma nemzetközi kitekintést ad. Ilyen szempontból idén maximálisan eleget tudtunk tenni minden hallgató igényének. Amivel szegényebb volt az idei program, azok az egyéb tevékenységek, például kulturális programok illetve a tenyérnyomok festése a falra. Ezeket a rendezvényeket online nem lehet megtartani.

Volt-e az idei felhozatalban olyan előadás, amit kiemelne a többi közül?

Mindkét japán előadás nagyon érdekes és tanulságos volt, illetve a két intézménnyel nagyon aktív partnerkapcsolatot tudhatunk magunkénak. A Tatsuya Oka, a Kanazawa Egyetem oktatási igazgatója ezúton jelentette be, hogy két hallgató számára biztosítanak ösztöndíjat egy szemeszter idejére az ő egyetemükön. Egy másik előadás, amely rám oktatóként is nagy hatást tett, illetve példaértékűnek tartom, a portugál IPAM iskolából érkező Nino Carvalho előadása volt. A téma érdekességén felül az előadó rendkívül koherensen tudta prezentálni a mondanivalót interaktív módon. Természtesen ez csak az én szemszögem, mindegyik előadásról lehetne sokat beszélni, de leginkább ezek maradtak meg bennem.

Egyébként a hallgatók a Moodle felületen keresztül találnak egy elégedettségi kérdőívet, amelynek kitöltésével visszajelezhetnek nekünk. Minden hallgatót kérek, hogy töltse ki, hiszen ez nagy segítség nekünk a következő Nemzetközi Hét szervezésében.
Összességében azt mondhatom, hogy tanulságos volt ez az online forma és eldöntöttük, hogy bizonyos elemeket a jövőbeni Nemzetközi Hetekbe is beépítünk.

Lenti Barnabás

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat