Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

2018. április. 08. KáVé
Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

Metafizikai absztrakció

Egyedülálló felsőoktatási galériaként rendez kiállításokat a Kodolányi Art Gallery immár fél évtizede. Április 5-én tartotta soron következő kiállításának ünnepélyes megnyitóját a művészeti műhely; ezúttal Halmi Zsolt festőművész alkotásai kerültek a közönség elé Metafizikai absztrakció címmel. A vernisszázson Geszterédi Ágnes, a jelenlegi kiállítás szervezője köszöntötte a résztvevőket,majd felkérte Dr. Tarbay Gabriellát, a galéria alapító vezetőjét, hogy beszéljen a KAG tevékenységéről. Ezt követően Dávid Attila Norbert ötvös iparművész méltatta az alkotásokat és Petőcz András József Attila díjas író-költő szavalta el Az éjszaka csodái című versét. 

Egy pillanatnyi élmény hatására létrejövő inspiráció, rácsodálkozás a világ apró részleteire, a részletekben rejlő szépségre. Bármennyire is különösen hangzik, a képeken ábrázolt dolgokat, jelenségeket mi is látjuk/láthatjuk akár naponta is. Ám könnyen előfordul, hogy nem figyelünk oda, nem vesszük észre ezeket a pillanatokat.  A festményeken  - ki gondolná az alkotó vallomása hiányában - egy-egy kiránduláson látott épület részletei, egy ablakon beszűrődő fénypászma, a spejzben talált penészes paprika, takarítás közben a szekrény alól előkerülő pormacska, öreg, gyűrött könyvsarok, növényrészletek, hússzeletek rostjai, inak, porcok, csontok, gyümölcsök, kövek, fakérgek is láthatóak. Kétségkívül hozzá kell tenni mindehhez az alkotó festészeti látásmódját, azt a művészi/művészeti szűrőt, amit önmaga képvisel.

„Hozzá kell tenni a technikákban rejlő lehetőségeket, amelyekkel festés közben operál, a kísérletezéseket az anyagokkal, téri hatásokkal és máris látjuk mi is a képet”– fogalmazta meg az alkotásokról a megnyitón Dávid Attila Norbert iparművész, Halmi Zsolt jó barátja.

És valóban... a spejzben talált penészes paprikát tudom én is úgy látni, ahogyan a művész megálmodta. Nem mellesleg ez Zsolt egyik kedvenc képe. „Általában mindig az szokott lenni a kedvencem, amit utoljára festek, de ez nem utoljára készült. Ezen nagyon sokat dolgoztam, ezért valahogy közelebb áll hozzám. Ez is egy hétköznapi részlet, amit tovább gondoltam: konkrétan egy rohadó paprika ihletett meg. A színek is innen jöttek, az a penésznek a színe, amit itt látsz.” – magyarázta Zsolt.

„Most megint van egy újabb ötletem, hogy mit szeretnék feldolgozni, de az nem ilyen elvont absztrakt, hanem inkább realista dolog, amit egy órai pillanat ihletett meg. Dolgozatot írattam a diákjaimmal, elvettem a mobiltelefonokat, s az egyikkel jött egy szép, nagy, csili-vili fülhallgató is, amiben visszatükröződött az osztály. Most ilyen visszatükröződő, esetleg rozsdás felületek irányába indultam el.”- mondta el a terveiről.

Zsolt 2006 óta tanít számítógépes grafikát, művészettörténetet és rajzot. Rajzolni tanítani egyébként korábban kezdett, mint festeni. A képregény rajzolás már tízéves kora óta a szenvedélye. Azt tartja, néha kell egy kis változatosság, ezért időnként kizárólag csak fest: „Van most képregény-megrendelésem kettő is, de meglátom még, hogy mikor tudom megcsinálni. Most a festésben jobban benne vagyok. Ez az anyag pont egy előző kiállításról jött ide, és lesz még a közeljövőben két tárlat, amin részt veszek.” - tette hozzá.

A Zsolttal való képnézegetés után Dr. Tarbay Gabriellánál, a galéria vezetőjénél is kíváncsiskodtam a megnyitón, ugyanis a KAG novemberben jubilál. „A jubileumra szeretnék valami újat a galéria életébe hozni. Természetesen minden még előkészítés alatt van, de szeretném, ha kiírhatnánk egy nyilvános pályázatot a Kodolányi főiskola logójának megújítására. Ez egy nagyon szép kreatív munka lenne az egész főiskola, az egész csapat és külsősök számára is. Tehát egy kicsit kivisszük a világba azt a galériát, ami tulajdonképpen egyedülálló az egyetemi/főiskolai intézmények között” - magyarázta a tanárnő.

Hozzátette: „Ezen kívül megpróbálunk szponzorokat keresni ahhoz, hogy megjutalmazhassuk a galéria eddigi munkájában résztvevő hallgatókat. Ezt a galériát azért hoztuk létre, hogy a hallgatók a gyakorlatban is kipróbálhassák a kiállítás szervezés mozzanatait,  lehetőségük legyen megfelelő gyakorlatra, tapasztalatra szert tenni, mielőtt a pályakezdés útjára lépnek. Ugyanakkor voltak és vannak olyan lelkes, szorgalmas, nagy szakmai alázattal dolgozó hallgatók, akik megérdemlik a dicséretet. További tervem, hogy felújítsuk a galéria falait, hiszen eltelt öt év a „kapunyitás” óta. Ennek kapcsán támadt az az ötlet, hogy az idei Kodolányi napon bárki festhetne szabadon a falakra, és a műve egészen a falak megújulásáig látható lesz. Ez lehet absztrakt stresszoldás, figuratív dolgok vagy akár graffiti jellegű is. Egyetlen szabály, hogy lemosható festékkel dolgozzanak az alkotni vágyók. Várjuk a jelentkezéseket a rendhagyó alkotói lehetőségre, jó lenne, ha ez „ buli” jellegű, kellemes időtöltés lenne, de egyben szép dolgok születnének.” – mondta el Dr. Tarbay Gabriella.

Szöveg: Vendrey Márta, fotó Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat