József Attila Színház, Kulissza TV és premier

2021. november. 10. Kitekintő
József Attila Színház, Kulissza TV és premier

„Most vált igazán biztossá a tény, hogy az internet világa nem pótolja az emberi kapcsolatokat” – interjú Nemcsák Károllyal

 

Nemcsák Károly méltán büszke az előremutató változásokra, hiszen immár egy évtizede látja el az igazgatói feladatokat a 13. kerületi teátrum élén.  A koronavírus járvány okozta nehézségek próbára tették a színház életét, a normális keretek közötti működést, ugyanakkor tanulságokkal is szolgált ez az időszak. Nemcsák Károllyal a pandémia hatásairól, a színház szociális tevékenységeiről beszélgettem, és persze a jövőbeli tervekről is szót ejtettünk.

 

Nyilván a József Attila Színházat is nehezen érintette a pandémia.  Hogyan sikerült túljutni a világjárvány okozta nehézségeken?

Próbáltunk dolgozni, mint minden színház. Sok mindenben természetesen – mint mindenki – nehézségekbe ütköztünk, de a legnehezebb mégis az volt, hogy nem fogadhattuk a nézőket.

Ön szerint az online lehetőségeket mennyire tudta a színház kihasználni?

Az online sokkal inkább televíziós közvetítés. Teljesen más az, amikor beül valaki a színházba. Mi érezzük a nézők reakcióját, a néző pedig egy közösség tagja. Ezt egy streamelés nem tudja visszaadni. Sok minden természetesen beépül aztán az életünkbe. A színházak a covid előtt is hírt adtak magukról elektronikus úton, de inkább arra volt jó, hogy reklámot csináljanak. A mi próbálkozásunk is azért volt fontos, hogy mutassuk, hogy élünk. De a színházban közben folyt az élet. Az is feladata volt a vezetésnek, hogy az alkalmazottakat ellássuk munkával, hogy hasznosan tudjuk őket foglalkoztatni. Nem volt egyszerű, de a covid utóélete sem az.

Az utóélet kapcsán mik a legmarkánsabban megmaradt nehézségek?

Ahogy az élet más részein is, egyfajta mentális és fizikai leépüléssel kellett szembe néznünk. Most vált igazán biztossá a tény, hogy az internet világa nem pótolja az emberi kapcsolatokat.

Elképzelhetőnek tartja, hogy ezt az időszakot követően – akár az emberi kapcsolatokra való kiéhezettség miatt – még a maszkviselés és a különböző korlátozások sem fogják visszatartani az embereket attól, hogy újra színházba jöjjenek?

Elindult egy érdekes vonulat az életünkben. Kiszabadulhattunk és már kevesebb megszorítást kellett figyelembe venni. Ennek következménye, hogy keményebb időszak elé nézünk. Rendszert kellene csinálni az életünkben és akkor nem egy megriadás, hanem egy előrelátás történne. Látszik az embereken, hogy tartózkodva mennek egy zárt helyre, mégis, a hosszúhétvégén a wellness szállodákban nem lehet helyet kapni. Ebben a kettősségben kell mindenkinek a saját maga életformája, meg lehetősége szerint rendet csinálni.

Az előrelátás szellemében tovább haladva, nagyon szép és sok premieres évad elé nézett a színház. Vannak olyan előadások, amelyek a tavalyi évad nehézségei miatt átkerültek az idei repertoárba?

Van, amit még az előző évadban mutattunk be, van, amit nem tudtunk bemutatni és most pótoltunk. Az évadon belül négy nagyszínpadi bemutatót tartunk, vannak kamaraszínházi, és gyerekszínházi előadásaink is. Van egy határon túli magyar színházi programunk: minden hónapban próbálunk lehetőséget adni egy-egy határon túli magyar színházi előadásnak, társulatnak.

Közel egy évtized után saját társulata lett a színháznak. Ez milyen változásokat jelent?

A színház életében semmit. A kollegák életében okoz változást. Pláne ebben a covidos időszakban gazdaságilag van egy biztonságuk, amit minden hónapban érezhetnek. Vállalkozók voltak a művészeink és nagy részük a mai napig is az. Ők a teljesítmény és az eljátszott előadások után kapták a bérüket. A teljesítmény most is jelen van a szerződtetett kollegák esetében, de ez elosztva az évadon belül. Tehát van egy alapfizetés, ami, anyagilag és mentálisan is biztonságérzetet ad.

Ez jelenthet valamiféle minőségbeli előrelépést is az elmúlt évekhez képest?

Én elég régen végeztem a Színművészeti Főiskolán és abban az időszakban a társulati lét alap dolog volt az életünkben. A világ ebből a szempontból sokat változott. Azokban a színészekben gondolkodott eddig is a színház, akik tíz éve a színház alkalmazotti státuszába kerültek. Az volt a feladatunk, hogy nekik minél több lehetőséget, minél több feladatot nyújtsunk. Vannak helyzetek, amikor az ember úgy gondolja, hogy egy biztos állás sok mindenben segíti. Minőségében nem attól lesz jobb a színház, hogy szerződtetett tagjaink vannak. Viszont így, leveszünk olyan feszültséget a kollégáinkról, ami eddig bennük lehetett. Nem kell minden munkát elvállalni, ami kis pénzeket hoz. Jobban rendszerbe lehet tenni az életet. Másrészt, ha valahová tartozik az ember, az önmaga számára is ad egy kötelezettséget, egy másfajt a morált.

A színház csatlakozott az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány munkájához. Erről az új együttműködésről mit lehet tudni?

A színháznak nagyon sok együttműködése van. Szívesen odaállunk a jó kezdeményezések mellé és ha ezzel föl tudjuk hívni a figyelmet ezekre a szervezetekre az öröm számunkra. Több ilyen együttműködése is van a színháznak és mi azt szeretnénk, ha igazi, valós kapcsolatok alakulnának ki köztünk – a nagycsaládosokkal is van ilyen megállapodásunk, egyetemekkel, a hátrányos helyzetű fiatalok szervezetével, sőt a tizenharmadik kerületi polgárokkal is van egy ilyen megállapodásunk.

És mi tesz egy ilyen kapcsolatot – ahogy Ön is fogalmazott – jó együttműködéssé?

Több olyan lehetőséget nyújt a színház, amit érdemes elfogadni, nemcsak a kedvezményeket illetően. Az is ilyen lehetőség – amire a már említett kedvezmények nem érvényesek, két kedvezmény üti egymást – hogy egy határon túli magyar színházi előadást az emberek megnézzenek, hiszen az kedvezményes áron látogatható. Vannak olyan nyílt napjaink, amire örömmel várunk mindenkit: gyereknap, vagy szeptember közepe táján utcabál.

Azt is láthatják a nézők, akik figyelemmel kísérik a színház eseményeit, hogy van egy adventi nyereményjátékuk, és a díjak átadását idén be is pótolták. Ez a játék ebben az évadban is porondra kerül?

Lehet, hogy másféleképpen kerül majd karácsony környékén a kedvezmények sorába valami. Ezt tavaly elindítottuk, sajnos a covid megakadályozott bennünket, hisz’ november tizenkettedikén be kellett zárnunk. Nagy öröm, hogy most tudunk találkozni azokkal a kedves vásárlókkal, akik ebben a játékban részt vettek.

Az online jelenléthez kicsit visszakanyarodva, beszéljünk a Kulissza TV-ről. Ez egy olyan youtube-on elérhető videósorozat, ami a színházi előadások hátterében dolgozók munkáját mutatja be. Ön szerint miért fontos, hogy megismerjék a nézők egy színház „láthatatlan” részeit?

A covid alatt volt alkalmunk többet foglalkozni ezzel, de örülök, hogy elkészültek ezek a beszélgetések, hisz így bemutathattuk a nézőinknek, hogy hogyan működik a színház belülről. Fontos, hogy a nézők lássák, hogy komoly szakmai munka folyik a háttérben is, és ha ezek az emberek nem végzik precízen a munkájukat, akkor egy előadást sem tudunk létrehozni. Azon kívül a színház egy veszélyes üzem. Nagyon sok olyan dologgal találkozunk előadás közben, hogy ha nincs olyan háttérszemélyzetünk, aki pontosan végzi a munkáját, akkor komoly balesetek is történhetnek. Az ő munkájuk elengedhetetlen a működésünk szempontjából.

Ez a sorozat kizárólag a pandémia alatt elkészült részekből áll, vagy lát ebben folytatásos lehetőséget?

A videók fönt vannak a facebook oldalunkon is. Ezen kívül készült egy öt részes sorozatunk, ez kimondottan a covid terméke volt. Horváth Péter rendező, dramaturg barátunk előállt ezzel az ötlettel, hogy ír nekünk egy öt részes sorozatot, amiben mindegyik rész valamelyik előadásunknak a promóciója is volt.

November 27-én lesz a következő bemutatójuk, a Száll a kakukk fészkére című darabot láthatja a közönség Funtek Frigyes rendezésében. Ön kinek ajánlaná ezt az előadást, a közönség melyik rétegét szeretnék elsősorban megszólítani vele?

A témát illetően, nem feltétlenül ifjúsági darab, de azt gondolom, hogy egy érettségiző fiatalembernek abszolút ajánlható. Hiszen itt nem csak egy elmegyógyintézetről van szó, hanem sokkal, sokkal többről. Hogy hogyan viselkedünk a magánéletünkben, hogyan döntünk, hogyan szeretnénk kiszakadni a borzasztó nagy forgatagból, ami körülvesz bennünket. Lehet, hogy ezt elmebetegségnek látja valaki, de lehet, hogy éppen menekülés egy probléma elől. Sok mindent feszeget ez a darab. Mindenesetre én nagyon sok embernek ajánlom.

Locsmándi Luca

Fotó: Berki Doren

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat