Jó helyen vagyok

2022. szeptember. 13. Hangoskodó
Jó helyen vagyok

Sziráki Evelin televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam:  Megkezdtem a tanulmányaimat a Kodolányi egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Írni régóta szeretek, tizenkét éves korom körül kezdtem blogokat készíteni és vezetni blogspoton. Vezettem egy horrortörténetekkel foglalkozó blogot is, ahová cikkeket írtam, történetekről írtam véleményt; válogatásokat készítettem, információdarabkákból raktam össze posztokat. Az iskolai feladatként feladott megírandó esszéim, írásaim jónak bizonyultak mások véleményei alapján, és a blogos tevékenységeimet is dicsérték. Tulajdonképpen túl sokat nem foglalkoztam ezzel, környezetvédelmet kezdtem el tanulni, de aztán rájöttem, ezen a területen nem tudom elképzelni magam. Visszaemlékeztem arra az időre, amikor írtam, és hogy mások tehetségesnek találnak benne; illetve, hogy szerettem a médián belül több mindennel is foglalkozni: csoportok bemutatkozó oldalát szerkesztettem, illetve fejléceket, az oldalaim html-kódját a kinézetük érdekében, így eljutottam odáig, hogy médiával kapcsolatosan tanuljak tovább.

Valójában nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy mennyire sokrétű, komplex ez a terület. Amiről tudomást szereztem eddig az a rádiózás, a televíziós műsorvezetés - tulajdonképpen erre a szakra jelentkeztem- és az újságírás. Nem erősségem a szóbeli kommunikáció jelenleg, de természetesen azzal. hogy itt vagyok, lehetőséget kaptam kipróbálni, elsajátítani és elmerülni abban, ami megfog, így ki tudom szélesíteni a komfortzónám, szembenézhetek a félelmeimmel.

Egyelőre nem tudom, mennyire lennék alkalmas televíziós műsorvezetésre, de örülök, hogy kipróbálhatom magam. Az újságírásba belevihetem a saját kreativitásom, nagyobb a személyes szabadságom. Az újságírásnál már én formázhatom meg, írhatom meg a tartalmat, amely tulajdonképpen az én kezemben van azáltal, hogy például az interjú-anyagot én készítem, vagy én szerzem különböző forrásokból a tényeket, információkat; illetve megkapom a már kész információhalmazt, amit én dolgozhatok fel. Úgy érzem, a rádiózás jobban tetszik, mint a televízióban szereplés, ott nem kell vizuálisan megjelennem, mások a szabályok, más a hangulat. De még rengeteget kell ezekről tanulnom, és még az is előfordulhat, hogy változik a véleményem.

A médián belüli “mások kiszolgálása” úgy érzem kézre esik számomra, mert precízen szeretem kiadni a kezemből a munkát, és nincs problémám azzal, ha feladatokkal bíznak meg, amiket teljesítenem kell. Sokféle területen lehet dolgozni, lehet az ember social media manager, tartalomszerkesztő, fordító is. El tudom képzelni, hogy szerkesztőségi csapattal közösségi oldalak, honlapok tartalmának kezelése legyen a kezem alatt; vagy hogy hírlevelek, online tájékoztatók tartalmán dolgozhassak; részt vegyek vizuális anyagok elkészítésében is, vagy angolról fordítsak; illetve a filmipar részese is lehetnék. Ha úgy van, válhatok íróvá is, vagy kezdhetek új projektbe is.

Várom, hogy az egyetemen a tudásom és a tájékozottságom bővüljön, hogy megtudjam, merrefele haladhatok tovább. Szeretnék felsőfokon megtanulni angolul beszélni és írni, és kíváncsi vagyok, milyen kihívások elé kell majd állnom; milyen módon fogom elsajátítani a tanáraimtól az ismereteket, milyen nehézségekkel kell majd szembenéznem. Úgy érzem, jó helyen vagyok, és megkaptam az esélyt, hogy később olyan szakmában dolgozhassak, amelyet élvezni tudok, és a munkámat a hobbimnak tekinthetem majd.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat