Jelentkezési határidő: február 15.

2021. február. 12. KáVé
Jelentkezési határidő: február 15.

A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél kiválthatja az emelt szintű érettségit


A pandémia átírta az oktatás területén is a megszokott menetrendet. Az online órákat már elfogadták a tanárok, diákok, megtanulták hogyan lehet vizsgázni, érettségizni a virtuális térben. Az idei felvételi időszakban újdonságnak számít a megváltozott helyzet, hiszen tavaly ilyenkor sorra látogathatták a középiskolások az egyetemi nyílt napokat, a helyszínen tájékozódhattak a lehetőségeikről, idén pedig kizárólag online nyílt napon vehettek részt. Mindemellett a felvételi eljárásban is vannak változások.

Dr. Bartha Adrienn, a Kodolányi János Egyetem tanulmányi igazgatója az idei felvételi időszak egyik leghangsúlyosabb újdonságának tartja, hogy a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél kiválthatja az emelt szintű érettségit.

A tanulmányi igazgató a KV-nak elmondta: „A felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel, valamint a felsőoktatási szakképzést igazoló oklevéllel rendelkező jelentkező mentesül az emelt szintű érettségi követelménye alól.”

Dr. Bartha Adrienn elmondta továbbá, hogy alapképzésre és osztatlan képzésre az a jelentkező vehető fel, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevéllel vagy felsőfokú végzettséget tanúsító - legalább alapképzésben, vagy a régi rendszer szerint főiskolán szerzett oklevéllel         rendelkezik.
Fontos tudnivaló, hogy a szabályt nem kell alkalmazni abban az esetben, ha a jelentkező olyan képzésre jelentkezik, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg. Ilyenek az edző és szakoktató alapképzési szak, a művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve azok az egy- és kétszakos osztatlan tanár szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van.

A Kodolányi János Egyetemen tizenkét alap-, három mesterszak és három felsőoktatási szakképzés várja a leendő egyetemistákat.

Közismert, hogy a Kodolányin kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre is, és ehhez igazítják az infrastrukturális feltételeket. Jól felszerelt rádió- és televízió stúdiókban gyakorolhatnak a kommunikáció- és médiatudomány szakosok, a sommelier oktatóterem a turizmus és vendéglátás szakosok gyakorlati lehetőségeit bővíti. Az egyetem internetes hírportálja – a Kodolányisok Világa - pedig bármely szakon tanuló hallgató számára lehetőséget nyújt abban, hogy jól sikerült cikkei, írásai megjelenhessenek.

Viszonylag új lehetőség a Kodolányin az elmúlt tanévben indított üzemmérnök informatikus alapszak, ebben az esetben is korszerű infrastruktúra várja a fiatalokat.

Mindezek után érdemes számba venni a KJE-n folyó képzéseket: az alapszakokra jelentkezők, anglisztika, előadóművészet, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, közösségszervezés, nemzetközi tanulmányok, pedagógia, szociális munka, történelem, turizmus-vendéglátás és üzemmérnök informatikus szakok között választhatnak. Három mesterszak is várja a Kodolányi egyetemet választó jelentkezőket, nemzetközi tanulmányok, turizmus-vendéglátás és vállalkozásfejlesztés MA-szakokra lehet jelentkezni.

Alapképzésre, osztatlan képzésre azok a jelentkezők vehetők fel, akiknek a nyelvtudásért, emelt szintű érettségiért és a meghatározott szakmai vizsgáért (miniszteri döntés alapján, ha a szakképesítést igazoló bizonyítványból vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélből nem számítottak érettségi pontot) járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri vagy meghaladja a 280 pontot.

A felsőoktatási szakképzésekhez kapcsolódó fontos információ, hogy a bekerüléshez nem kell emelt szintű érettségi, és a jogszabályi pontminimum 240 pont. A Kodolányi egyetemen gazdálkodási és menedzsment (Budapesten, Székesfehérváron és Orosházán), televíziós műsorkészítő (Budapesten) és turizmus-vendéglátás (Budapesten és Orosházán) szakképzésekre lehet jelentkezni.

A 2021 szeptemberében induló tanévre a jelentkezési határidő: február 15.

Jelentkezni kizárólag a E-felvételi rendszerén keresztül lehet. A felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a jelentkezők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2021. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje öt nappal később, február 20-án lesz. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés.

Aki interneten szeretne tájékozódni a Kodolányi János Egyetem képzéseiről, keresse fel a következő weboldalt: https://www.kodolanyi.hu/felveteli/    

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat