Japán oktató a Kodolányin

2016. október. 05. KáVé
Japán oktató a Kodolányin

Tanár- és diákcsere az együttműködési megállapodás keretében

A Kodolányi János Főiskola vendége volt a közelmúltban Fujimi Tanaka, a Kanazawa Seiryo Egyetem oktatója, aki többek között a japán kultúráról tartott előadást a turizmus szakos hallgatóknak. A japán oktató a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés keretében járt a Kodolányi főiskolán.

Mint ismeretes, Dr. Szabó Péter, a KJF rektora és Masafumi Miyaraki, a japán felsőoktatási intézmény rektora 2015. április 20-án írták alá azt a megállapodást, amelynek előzményei 2004-re nyúlnak vissza.

A főiskola és a japán egyetem vezetői több mint egy évtizeddel ezelőtt vették fel egymással a kapcsolatot, majd tanár- és diákcserék formájában építettek ki együttműködést. Japán diákokat már akkor fogadott a Kodolányi főiskola, és kodolányis hallgatók is tanultak a Kanazawa Seiryo Egyetemen. Akkoriban még nem voltak párhuzamos képzések a két intézményben, így leszűkült a diákcserék lehetősége. A közelmúltban azonban elindították a japán egyetemen a turizmus képzést, valamint a nemzetközi kapcsolatok képzést, és az intézmény vezetése azzal kereste meg a KJF-et, hogy készen állnak a kétoldalú együttműködésre.

Fujimi Tanaka a KV-nak elmondta, az egyetem, ahol dolgozik, egyike a nagyon kevés japáni magánintézményeknek. Beszélt arról is, hogy a frissen elindított nemzetközi tanulmányok szakon elsőre félszáz diák tanul, de jelentős létszámnövekedésre számítanak a jövőben. A globális szemléletmódú oktatásnak megfelelően ösztönzik a diákokat, hogy külföldön tanuljanak néhány szemeszteren keresztül. Ebben jelentős szerepe van a főiskolákkal, egyetemekkel megkötött együttműködési megállapodásoknak.

Fujimi Tanaka-tól megtudtam, hogy egy évet tanult az Amerikai Egyesült Államokban is, de a diplomáját Angliában szerezte meg. Azt is elmondta, hogy először járt Budapesten, illetve Magyarországon.

” A világ keleti felén élek, ezért az első benyomásom Magyarországról az volt, hogy egy titokzatos európai ország. Nagyon kellemesen csalódtam, Budapest gyönyörű, és valójában minden  annyira más, ahhoz képest, amit elképzeltem.

Az emberek nagyon divatosan öltözködnek, és mindent megtalálni, ami a ma emberének kell. Le vagyok nyűgözve, nagyon hamar megkedveltem a magyar fővárost, az itt élő embereket. Tanítani jöttem, négyféle előadást tartok, két angol nyelvvel és kultúrával és kettő japán kultúrával foglalkozót.” - mondta el a japán tanárnő a KV-nak.

Hozzátette: „Nagyon hasonlónak tartom a két kultúra fiatalabb generációit. Itt van például az angol, mint közös nyelv, ezt nálunk és Európában is igyekeznek elsajátítani a mai fiatalok. Így ezen keresztül tudnak kommunikálni egymással. A japán fiatalokat egyébként érdeklik az európai országok, és főleg Párizsba, Londonba látogatnak el.”

V.I.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat