IT ismeretek a virtuális térben

2021. május. 02. KáVé
IT ismeretek a virtuális térben

Online projekt hét a kodolányisoknak


Minden tanévben tartanak előadásokkal teli tematikus hetet a Kodolányi János Egyetemen. A különböző programok során a hallgatók megismerkedhetnek a tanszékek által meghívott szaktekintélyekkel, akik nem csak előadásokat tartanak, hanem kötetlen beszélgetésekre is vállalkoznak. A pandémia miatt idén a virtuális tér szolgál színhelyként május 3-7. között a hagyományosnak számító eseménysorozatnak. A programok jelentős része informatikai vonatkozású, de vannak tanszéki programok is. Május 6-án, csütörtökön  olyan előadások lesznek, amelyekre az egyetem bármely szakos hallgatóját várják a szervezők.

Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes a KáVé-nak elmondta, hogy 2017. óta tartanak a Kodolányin úgynevezett tematikus heteket. Hozzátette, az idei programsorozatot a koronavírus járvány miatt az online térben rendezik meg, ám így is számos, érdekes program áll a hallgatók rendelkezésére. Ezek döntő többsége informatikai ismereteket ad át a hallgatóknak, hiszen az informatikai tudás elengedhetetlen a mai társadalomban. Ezek a programok egész napos kurzusok. Ilyenek például a Projekt management, prediktív/vízesés módszer, Ipar 4.0 és IoT alapok vagy a Sikeres és hasznos IT című kurzusok.

Lusták Dániel HÖK-elnök  örvendetesnek tartja, hogy a pandémia ellenére is lesznek programok: „Ez olyan segítség, ami azt szorgalmazza, hogy megismerkedjünk különböző programok és technológiák használatával. Ezt az informatikai tapasztalatot előlegezi meg nekünk a projekt hét” – mondta el lapunknak.

Számos specifikus tanszéki program is várja az érdeklődőket, ezek kifejezetten egy-egy tanszék hallgatóit szólítják meg. Ilyenek például a „Hogyan készülnek a tévés showműsorok?” című előadás, ahol a Dr. Kirády Attila olyan tévés személyiségekkel beszélnek, mint Kajdi Csaba, Kormos Anett és Szabó Győző. Emellett betekintést nyerhetünk Petőcz András szépíró műhelyébe hétfőn 17.45-től, Szekeresné Gáspár Judit pedig Szalóczy Pál színművésszel beszélget kedden 10:00 órai kezdettel. A programok nagy része regisztrációhoz kötött, amelyet a hallgatók a Moodle felületen keresztül tehetnek meg.

Dr. Kovács László rektorhelyettes arra is felhívta a kodolányisok figyelmét, hogy érdemes körültekintéssel kiválasztani azokat a programokat, amelyek illeszkedik a tanulmányaikhoz.

„A projektmenedzsment előadásokat mindenképpen kiemelném, de a többi is érdekes lehet, például az adatvizualizációs előadás. Bölcsészként az a véleményem, hogy ez sokféle területen hasznunkra válhat. Mindenkinek fontosak lehetnek az IoT, az Ipar 4.0, illetve a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előadások. Napjainkban minden területen jelen van az internet, a fejlődés megállíthatatlan és folyamatos. Ezek az előadások pedig a jövőről szólnak. Már a nemzetközi héten is, ami pedig nem IT alapú volt, több előadás a mesterséges intelligenciáról szólt. A Kormányzati Informatikai Ügynökségtől azt a tippet kaptuk, hogy a „Sikeres és hasznos IT” előadást érdemes betervezni. Fontos kérdés, hogyan tud az internet egy vállalkozás életében olyan szerves erővé válni, ami felhajtja az egész vállalkozást.

Mindemellett valamennyi közös előadás hasznos lehet a tanulmányok ideje alatt és a későbbiek során is. A Nemzeti Kutatási- Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is eljön hozzánk, előadásában az állam innovációs fejlesztési terveiről, a jövőről lesz szó” - mondta el a KV-nak Dr. Kovács László.

A hallgatók minden további információt és az előadások leírását a Moodle felületen találják meg.

Berki Doren-Lenti Barnabás

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat