Írók születnek a Petőcz-műhelyben

2013. december. 17. Kitekintő
Írók születnek a Petőcz-műhelyben

Petőcz András bemutatta a Kodolányi Szépíró Műhelyt

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik eljöttek a Kodolányi Szépíró Műhely és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozata által rendezett irodalmi estre december 11-én.


Petőcz András író-tanár, műhely alapító szép gondolatai indították el a programot: „Kicsit iskolás is lesz a dolog, hiszen a Kodolányin vagyunk, ugyanakkor  irodalmi est, ahol az iskolás jelleg úgy jelenik meg, hogy kicsit beszélgetünk, azután  felolvasás következik, majd újra beszélgetések. Számomra nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a Kodolányin elindulhatott a szépírói műhely, és februárban tovább folytatódik. Nagy öröm az, hogy máris olyan hallgatók és fiatal írók is vannak a szépíró műhelyben, akik, amióta elindult ez a műhely, országos lapokban publikálnak. Befogadja őket olyan lap, mint például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Irodalomismeret című lapja, aminek a most megjelenő, decemberi számában öt olyan szerző lesz, akik a Kodolányin tanulnak, és az itteni szépíró műhelyben kezdtek el aktívabban írni. Másik lap, amely befogadja ezt a kis társaságot, az a Spanyolnátha. De már vannak olyan kodolányis hallgatók is, akikkel volt alkalmam foglalkozni, és akik már befutott írók, akiket innen a Kodolányiról sikerült elindítani. Ilyen például  Kelemen Anna, akinek az írásait a Forrás és a Tiszatáj vagy a Vár című folyóiratok közlik, vagy Molnár Ilma,  akinek ugyancsak sikerült „bevennie néhány irodalmi folyóiratot.” –mondta el Petőcz András, majd mikrofonhoz szólította  első,  bemutatkozó tanítványát.

Így Bana Károly Renátó felolvasásával kezdődött az est, akiről azt mondta Petőcz András, hogy a különlegesek között is különleges. Tizenhét évesen kezdett írni, viszonylag rövid, humoros írásokkal mutatkozott be ez alkalommal.

 

Székely Patrícia igazi, mai történetével folytatódott a program, amely kétszereplős színházi előadásként  - hiszen Horváth Gábor is „beszállt” a felolvasásba – nyűgözte le a hallgatóságot. Patrícia elöljáróban elmondta, hogy számára egyelőre tartalmas időtöltés az írás. Bízunk abban, hogy ez átlényegülhet a jövőben, hiszen a bemutatott Párhuzamos Világok című írása valóban ígéretes kezdésnek bizonyult.

Ezután Horváth Gábor ikernovellája – Buszon címmel – „tarolt”, mit mondjak, igazi előadóművészként „tálalta” saját írását. Kiváló dramaturgiai képessége van, mondta el róla Petőcz András, és kettejük beszélgetésében arról is szó esett, hogy mennyiben szakma az irodalom. Gábor „kellemes” időtöltésnek tartja egyelőre az írást, bár könnyen megjósolható, hogy megváltozik majd ez a jövőben.

 

Varga Kitti  a „csak úgy, magamnak írok” gondolattal mutatkozott be, majd hamarosan fény derült arra, hogy érdemes másokkal is megosztania mindazt, amit „papírra vet”. A Piroska és a farkas meséjébe ágyazott ízig-vérig mai történetével annál is inkább lenyűgözte a hallgatóságot, mivel ő is megcsillogtatta előadóművészi tehetségét is.

Vörös Vivien nem vidám témával jelentkezett; írásával olyan katartikus mélységekbe utaztatott, ami után nehéz megszólalni is. Egy rettegett kórral való együttélés sajátos megközelítésben jelent meg írásában. Minden bizonnyal találkozunk majd a jövőben Vivien nevével a hazai szépirodalom világában.

 

Jenei Tóth Kitti ELTE hallgatóként tanul Petőcz András szépíró műhelyében. Fura ez a mikrofon, mondja a bemutatkozáskor, majd jön Lolita története finom rezdülésekkel, különleges hangulatokkal, villanó pillanatfelvételekkel. Lehet tökéletesen írni, jegyezte meg az író-tanár a felolvasás végén.

 

Princz Nórának nagyon örültem, mert a KáVé-nak is szerzője, igaz, itt újságírói tehetségét mutatja meg. Mint elmondta, általános iskolás kora óta ír, aztán egy időre elriasztotta egy irodalom tanára. Úgy fest, most jó mesterre lelt, mert remek írásokat hozott magával.

 

Varga Lillát ugyancsak régóta foglalkoztatja a szépírás, ezen az estén először a Tükörajtó című írását mutatta be. Még a „szanaszét szaladó ráncok” gondolaton morfondíroztam, amikor elkezdte második írásának felolvasását, amely voltaképpen prózába ágyazott vers volt.

 

Darázs Enikő a felvidéki Peredről érkezett a Kodolányira, a szépíró műhelybe. Sokan mondják, hogy hedonista vagyok, pedig csak élek, hangzott el. Különleges, mondhatnám erotikus tartalmú írásait huncutul játszadozva, fesztelenül olvasta fel. Bár inkább előadta, hiszen kiváló előadói kvalitásai vannak.

A felolvasó esten bemutatott művek jól mutatták azt az utat, amit a szépírói műhely foglalkozásai során a fiatal írók végigjártak eddig. Elmondható, hogy Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író műhelyében sorra születnek a jövő írói.

Jó, hogy van ez a műhely, és jó, hogy februártól újabb lehetőségekkel várja az írópalántákat. Egyelőre három modulja van a kurzusnak. Az első részben a prózaírást tanulják, a prózaírás szabályaival és különböző lehetőségeivel foglalkoznak. A második rész a dráma, ez a következő félévben indul el, ám ezzel párhuzamosan a próza modul is folytatódik majd. A versírás viszont jövő szeptembertől indul majd. Ennek az az oka, bármilyen furcsán is hangzik, és elég hihetetlen, a vers a legnehezebb műfaj. Mindezt Petőcz Andrástól tudtam meg, aki ezen a héten még várja az újabb jelentkezőket.

http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/felnottkepzes/egyeb/szepiro

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat