Indul az Árpád-ház program

2014. június. 03. Kitekintő
Indul az Árpád-ház program

Székesfehérváron ülésezett az Árpád-ház Program Operatív Testülete

Székesfehérváron tartott ülést ma az Árpád-ház Program megvalósítását koordináló Operatív Testület. Dr. Fodor Pál vezetésével a nap kezdetén virágot helyeztek el a résztvevők Szent István szarkofágjánál. Az Irányító Testület döntéseit előkészítő, szakemberekből álló grémium ezt követően a Városháza Dísztermében ismerte meg a fehérvári terveket. Egy közös séta keretében azokat a helyszíneket is megtekintették, ahol Székesfehérvár Önkormányzatának szándéka szerint a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódó látogatóközpont, valamint az egykori Bazilika megmaradt köveinek bemutatótere és az Árpád-kort  kutató központ elhelyezésre kerülne. Ezekről a kérdésekről már néhány héten belül elkészül a javaslat az Irányító Testület felé, hogy a tudományos kutatási és fejlesztési alprogramok részeként mielőbb megkezdődhessen a megvalósítás. 

Április elején jött létre az Árpád-ház Program Operatív Testülete, amely tizenegy taggal, dr. Fodor Pál vezetésével kezdte meg munkáját. A testület feladata, hogy szakmai előkészítő munkájával segítse az Irányító Testület és ezáltal az Árpád-ház Program, valamint az ahhoz kapcsolódó kutatások és fejlesztések kiválasztását, megvalósítását. Mint ismert, a tavaly augusztusi fehérvári kormányülésen született felvetés alapján novemberben fogadta el  a kormány az Árpád-ház Programot, amelynek célja, hogy hazánk 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó módon ünnepelhesse az Aranybulla kiadásának 800.,  2038. augusztus 15-én pedig  Szent István halálának 1000. évfordulóját.

Az Operatív Testület, valamint a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány Kuratóriumának tagjait hívta meg egy székesfehérvári ülés megtartására dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Annak a programnak a gondolata, amelynek a szakmai kidolgozása megkezdődött, éppen ebben a teremben született. A tavaly augusztusi kihelyezett kormányülésen vetettük fel, hogy a Nemzeti Emlékhely kérdése nem Székesfehérvár belügye, hanem nemzeti ügy. Örülök, hogy kidolgozásra kerül az Árpád-ház Program, amely felkarolja ezt a számunkra kiemelt ügyet is.” – köszöntötte a jelenlévőket dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az Irányító Testület alelnöki feladatait ellátó városvezető ezt követően megerősítette, hogy bár ezer szállal Székesfehérvárhoz kötődik a Program, természetesen más településekről, tudományágakról és akár határon túli szálakról is szól. A város – kiemelt szerepe révén – már az Árpád-ház Program elindulásakor elkezdte kidolgozni saját terveit, amelyekről a keddi ülésen be is számolt a testületnek.

„Látunk rövid- és hosszú távú feladatokat is. Azt szeretnénk, hogy a nagyon nagy tervek ne vegyék el a figyelmet azokról a kérdésekről, amelyekre gyors választ adhatunk, és amelyek a lelki építkezést segítik. Székesfehérvárnak kiemelt szerepe volt a Program által felkarolt időszakban, így kiemelt felelősséggel készülünk a most előttünk álló feladatokra is. Szeretnénk kialakítani egy látogatóközpontot, ahol a fehérváriak, a zarándokok és a turisták számára a modern technika segítségével megmutathatjuk, hogy nézett ki egykor a Szent István által építtetett Bazilika, valamint hogyan zajlottak a királyi koronázások. A megmaradt köveket elhelyezése is méltatlan, éppen ezért kezdtünk alkalmas ingatlant keresni és rendeltük meg tanulmánytervek készítését az egykori  Köztársaság Mozi épületéről. Egy saját városfejlesztési programot is szeretnénk mi magunk az Árpád-ház Program mellé kidolgozni, amely 2022-ig, majd 2038-ig felvázolja Székesfehérvár jövőjét.” – emelte ki a polgármester.

A megjelenteket Csurgai Horváth József, a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, valamint Spányi Antal megyés püspök, az Operatív Testület tagjai is köszöntötték. Mint elhangzott, az Árpád-ház program a 2013-ban a városban megkezdett munka szerves folytatása, amely összegződve a magyar emberek lelkéig is eljuthat.

Az Operatív Testület elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, dr. Fodor Pál bevezetőjében kiemelte: „Székesfehérvár a program szíve és magja, éppen ezért szükséges, hogy az első jelentés letétele előtt a helyszínen ismerjük meg a terveket és a fejlesztések állását. Fontos az Árpád-ház Program tudományos lába is, amely majd a szakmai legitimitást biztosítja és megerősítheti az eredmények elfogadtatását.” Mint elhangzott, több mint 70 javaslat érkezett be eddig, amelyeket négy nagy alprogramra és összesen tíz témakörre osztottak fel.

A város főépítésze mellett a két felkért Ybl-díjas tervező ismertette Székesfehérvár elképzeléseit, amelyek az „Árpádok emlékezete” programrészen belül szerepelnek. A város a jövő héten benyújtja a részletes - ütemezésre és költségekre is kiterjedő - projektjavaslatait, így azokról belátható időn belül döntés is születhet. Ezek a Koronázó tér 3. szám alatti épületben kialakítandó látogatóközpont idei és jövő évi tervezésére, majd ezt követő kivitelezésére, valamint az egykori Köztársaság Mozi épületének lehetséges átalakítására vonatkoznak. Itt a kövek méltó bemutatása mellett kutathatóságuk és biztosítható. Emellett itt kapna helyet az Árpád-kori Kutatóközpont is.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat