A külföldi hallgatók szeretik Magyarországot
Sokéves hagyománynak számít a Kodolányi János Egyetemen a szemeszterenként megrendezett „Imprint party”, amelynek keretében a fehér falakon elhelyezett színes kézlenyomataikkal teszik maradandóvá itt tartózkodásukat a külföldi diákok. Idén pénteki napra esett a szervezők választása, ma délelőtt kezdődött a délutánig tartó az esemény a budapesti campuson, ahol kulturális és gasztronómiai programok is várták a Kodolányin tanuló külföldieket. Az esemény főszervezője, Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes a KV-nak elmondta, hogy ebben a félévben hatvan külföldi hallgató, mintegy tíz országból, például Indiából, Németországból, Törökországból, Mexikóból, Egyiptomból érkeztek a Kodolányira tanulni.
A földszinti kodo klubban többek között kínai, német, török, kazah, grúz hallgatók nemzeti ételeikből rendeztek bemutatót a mai napon, ezt követően pedig kézlenyomataikkal örökítették meg a féléves erasmusos itt tartózkodásukat a külföldi fiatalok.
A nemzetközi rektorhelyettes kiemelte, hogy a járványhelyzet megnehezítette a diákok beutazását, vízumszerzését. A kazah hallgatók a februári félévkezdés helyett a rendezvény idején tudtak csak megérkezni, a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború miatt. Az egyetemen tanuló ukrán hallgató is nehezen küzd meg a hazájában kitört háború okozta félelmeivel, érzéseivel. Ebben nagy szüksége van társai és oktatói támogatására. A nehézségeket igyekeznek megoldani, az egyetem biztos hátteret jelent a külföldi hallgatóknak, akik a tapasztalatok szerint szeretnek hazánkban élni, nyitottak és érdeklődőek a magyar kultúra és gasztronómia iránt – tette hozzá Dr. Hoffmann Orsolya.
Az „Ízek Világa” program keretein belül mutatták be a külföldi hallgatók hazájuk tradicionális ételeit. A németek almás krumplisalátával, egy kínai hallgató édes mogyoróval, a grúzok hatchapurival készültek. A jelen lévő magyar hallgatók sajtos és töpörtyűs pogácsával, kolbászos és körözöttes szendvicsekkel kedveskedtek, a török kultúrára való tekintettel pedig padlizsánkrémet és különböző török zöldséges ételeket is lehetett kóstolni.
Az esemény zárásaként az „Imprint Party” keretein belül a külföldi diákok színesre festették tenyerüket, majd lenyomataikkal és aláírásaikkal díszitették az egyetem földszinti folyosóját.
Czipó Vivien - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam