Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta

2014. október. 12. Kitekintő
Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta

Fátyol nélkül és más darabok a Vígszínházban

Érdemes a Vígszínház produkcióira figyelni az idei –egyébként a társulat életében 119. – évadban. Az évad eleji premierek igazi csemegéket jelentettek, jelentenek a színházkedvelőknek, szeptemberre és októberre hat bemutatót terveztek az „ápoljuk hagyományainkat és keressük az újat” jegyében. Emellett megjelenik az első világháborús tematika is, a Ha majd egyszer mindenki visszajön… és az 1914 című, a Cseh Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház közös produkcióban.

A Mester és Margarita is színre került Hevér Gáborral, Járó Zsuzsával és Lukács Sándorral a főbb szerepekben. Ötödik Spiró-darabját, a Kvartettet rendezi Marton László a Pestiben, míg a fiatal filmrendező, Mátyássy Áron Heather Raffo Fátyol nélkül című művét vitte színre a Házi Színpadon.

Az évad további részében természetesen sok minden jön még, így Alföldi Róbert a Julis Caesarral, Bodó Viktor a Koldusoperával (Szputnyik-Víg közös produkció), Gothár Péter a Két úr szolgájával és Valló Péter A testőrrel.

A Házi Színpadon egyébként a 2014/2015-ös évad a fiatalok évada, mivel a Vígszínház feladatának tekinti lehetőségek biztosítását fiatal tehetségek számára. A meghívott fiatal vendégrendezők olyan női szerzők műveit állítják színpadra, akik kritikus történelmi vagy társadalmi helyzetben élő nők küzdelmét dolgozták fel.

Ezúttal a Fátyol nélkül című produkció háttereinek jártam utána, amely az iraki háború borzalmait mutatja be a sikeres fiatal filmrendező, Mátyássy Áron rendezésében.

Mátyássy Áronnak eddig is voltak apró kiruccanásai a színház világába, ám a Fátyol nélkül az első igazi színházi rendezése.

A mű szerzője, Heather Raffo iraki származású színész-írónő, aki katolikus családban nőtt fel az Egyesült Államokban, és először kislányként, majd a kilencvenes évek elején járt Irakban. Ez a későbbi látogatás olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy a következő tíz évben interjúkat készített, dokumentumokat gyűjtött, majd 2003-ban megírta leghíresebb darabját, a Fátyol nélkült. Az 1993-as iraki útból született mű premierjét tíz évvel később Edinburgh-ben, a Traverse Színházban tartották.

A Fátyol nélkül-ben kilenc iraki nő sorsán keresztül fájdalmas hitelességgel, megdöbbentő személyességgel elevenednek meg a háború borzalmai és a férfiak kegyetlenkedései. Az iraki nők szerepében Bata Évát, Hegyi Barbarát, Igó Évát, Kútvölgyi Erzsébetet, Majsai-Nyilas Tündét, Pap Verát, Tornyi Ildikót és Vass Terézt láthatja a közönség.

A darabban Umm Ghada szerepében lép színpadra Igó Éva, Jászai Mari-díjas színésznő, akit a tőlünk távoli kultúra értelmezéséről, a karakterek életre keltésének nehézségeiről kérdeztem.

-Az iraki háborúról természetesen voltak ismereteim, de a részleteket nem ismertem.  Mindenképpen meg akartam ismerni, mit takar a család fogalma, hányféle házasság van, hogyan válhatnak el egymástól a házastársak, milyen okai lehetnek a válásnak, s egyáltalán hogyan élnek ebben a kultúrában a nők. A darab megértéséhez kaptam egy anyagot, amely kifejezetten az iszlám nők életét, helyzetét mutatja be - mondta el a KV-nak a színésznő.

Igó Éva arról is beszélt, hogy a világhálón hosszasan kutatott a témakörben, hogy a sajátos világ hátterének alaposabb ismeretével formálhassa meg szerepét. Mindebben az is segítségére volt, hogy a nyáron elvégzett a színház szervezésében egy középhaladó angol nyelvtanfolyamot, így az angol nyelvű oldalakat istanulmányozhatta.

-v-

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat