HuCER konferencia a KJF-en

2018. május. 27. KáVé
HuCER konferencia a KJF-en

Az ország vezető oktatáskutatói tanácskoztak Székesfehérváron

A nevelés és oktatás területén jelentkező kihívásokról és azok megoldásáról tanácskoztak hazai és nemzetközi szakemberek Székesfehérváron a két napos HuCER konferencia keretében. Az eseményen bemutatták az oktatást és tanulást érintő legfrissebb kutatások eredményeit is. A konferenciának a Kodolányi János Főiskola adott otthont május 24-25. között.

A kétnapos tanácskozáson összesen harmincnégy szekcióban több, mint százötven előadás hangzott el hazai és nemzetközi oktatáskutatóktól. Az érintett témák között szerepelt egyebek mellett a pályaválasztás és lemorzsolódás a felsőoktatásban, a környezeti nevelés és a szakképzés új kihívásai, új módszerek a felnőttkori tanulásban, illetve szó esett az iskolák hatékony menedzseléséről, a korszerű oktatástechnológiai eszközökről, valamint a romológiai kutatások eredményeiről is. A konferencián részt vett Joanna Madalińska-Michalak, a Lengyel Pedagógiai Társaság elnöke is, aki a 21. századi tanulás új lehetőségeit mutatta be.

A HuCER konferenciát évente rendezi a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Association – HERA), vezető hazai és nemzetközi kutatók részvételével. A tudományos tanácskozásnak minden évben más-más intézmény ad helyet, idén a Kodolányi János Főiskolán tanácskoztak a szakemberek.

A sorrendben hatodik konferencia kapcsán Dr. Juhász Erika, a HERA alelnöke a KV-nak elmondta, tizenhárom tagszervezete van az Egyesületnek, köztük van a Kodolányi János Főiskola is. A felsőoktatási intézmény 2011 óta tagja a HERA-nak. Az alelnök kiemelte, a székesfehérvári konferencia központi témája az, hogy az oktatás miként függ össze a társadalom gazdasági fejlődésével és fejlesztésével. Ezek a kutatások nem egymástól elkülönülten történnek, hanem a szakmai közösségen belül egymásra reflektálva, egymás eredményeit figyelembe véve érnek el eredményeket. Az évenkénti konferenciákon a szakemberek összegeznek, bemutatják az elért eredményeket.

Dr. Szabó Péter, a KJF rektora kérdésemre elmondta, hogy annak idején azért csatlakoztak a HERA-hoz, mert Kozma Tamás professzor vezetésével olyan tudományos közösség jött létre, ahol a magyar tudományos életben fellelhető feszültségek nincsenek jelen. A székesfehérvári konferencia címe azt mutatja, hogy olyan friss kutatási programokról számolnak be a szakemberek, amelyek más fórumokon még nem fellelhetőek. A Kodolányi főiskola tanárképző intézményként kezdte meg tevékenységét negyedszázaddal ezelőtt, így erős pedagógiai kutatási hagyományokkal rendelkezik, emelte ki Dr. Szabó Péter.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat