Holokauszt emlékmű Fehérváron

2014. november. 13. Kitekintő
Holokauszt emlékmű Fehérváron

"...a békesség útján járva utasítsuk el a gyűlöletkeltést..."

Felavatták ma délelőtt a Holokauszt áldozatainak emlékművét az Óvoda utcai Izraeli temető előtti téren, ezzel megkezdődött a Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett programsorozata. A város polgármestere az emlékezés és az emlékeztetés kötelességéről, a gyűlöletkeltés elutasításáról, a fiatalok megszólításáról és a mindenkit egyenjogúnak tartó közösség építéséről beszélt az eseményen. Köszöntőt mondott Kunos Péter, a MAZSIHISZ elnöke is, aki a zsidóüldözés mérhetetlen erkölcstelenségét, a Holokauszt millió fájdalmát és bűnét hangsúlyozta köszöntőjében. Kiállítás megnyitóval és emlékesttel zárult az programsorozat a Vörösmarty Színházban.

A magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából a Kormány a 2014-es esztendőt a magyarországi Holokauszt Emlékévévé nyilvánította. Székesfehérvár Önkormányzata fontosnak tartja, hogy méltó módon, a szolidaritás jegyében különféle eseményekkel, programokkal kapcsolódjon az országos kezdeményezéshez.

A város ma a Székesfehérvári Zsidó Hitközséggel közösen emlékezett meg a népirtás mérhetetlen veszteségeiről, kiemelten a városból és környékéről elhurcolt háromezer zsidó áldozatról és a kétszázkilencven túlélőről. Az emléknap nyitóprogramjaként délelőtt átadták az Óvoda utcai Izraelita temető előtti felújított teret és felavatták a Holokauszt áldozatainak emlékművét. A korábban rendezetlen, mára azonban méltó módon kitisztított, parkosított, füves területen kapott helyet Paulikovics Iván alkotása, amely vasúti sínekkel, talpfákkal és a végállomást jelképező ütközőbakkal ábrázolja a holokauszt tragikumát.
Az eseményen Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy kötelességünk a méltó emlékezés és az emlékeztetés, tesszük mindezt azért, hogy az emberirtás borzalmai soha ne ismétlődhessenek meg. Paulikovics Iván alkotása arra figyelmeztet valamennyiünket, hogy a békesség útján járva utasítsuk el a gyűlöletkeltést és a nemzeti, etnikai, faji, vallási, vagy bármilyen megkülönböztetést. Dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta:„Székesfehérváron legfontosabb célunknak azt tekintjük, hogy közösséget építünk. Ennek a közösségnek mindenki egyenlő jogú tagja, és így egyenlő eséllyel kell lehetőséget kapnia arra is, hogy saját múltjának, küldetésének megfelelő teret és elfogadást kapjon. Ebben a szellemiségben készültünk a mai napra is, amelyben különösen köszönöm a Székesfehérvári Zsidó Hitközség együttműködését. Mi ezzel tudunk példát mutatni a felnövekvő nemzedékeknek…Hiszünk abban, hogy az Emlékév során városunkban megrendezett programokkal, e szépen megújult térrel mi is tehetünk a felejtés és a közöny ellen, fejet hajtva az ártatlan áldozatok mártíromsága előtt.”

Az emlékmű leleplezését követően  dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ elnöke mondott köszöntőt. Áder János köztársasági elnök szavait idézve arról beszélt, ki kell mondanunk, hogy soha nem bocsáthatunk meg azoknak, akik fegyvert emeltek ártatlan emberekre. „A zsidóságra a kifosztás, erőszak, megbecstelenítés, végül a kegyetlen halál várt 1944-ben. Ma már felfoghatatlan, lehet-e olyan erős az ékszerek, a pénz, a mások vagyona utáni vágy, hogy napokon belül utánuk nyúljanak mohó kezek itt Székesfehérváron is. Lehet-e olyan vad a zsidók vagyona utáni sóvárgás, hogy erkölcsi paranccsal szembenálló törvényeket alkossanak, s általuk embereket küldjenek halálba. Ez nem antiszemitizmus, hanem több annál, ez állatias, borult elméjű mohóság. Amikor felhangzik, miért beszélünk újra és újra a Holokausztról, mikor lesz már ennek vége, akkor az a válaszunk, hogy amíg Magyarország létezik, vele él a Holokauszt millió fájdalma és bűne is. Ha már nem élne zsidó e hazában, akkor is rajta marad a sár, amit a nemzetre dobtak. A megbocsátás csak egyénileg lehetséges, de soha nem elég a bűnt elismerni, a megbocsátáshoz még bűnbánat is kell.”- hangsúlyozta a MAZSIHISZ elnöke.

/Forrás:ÖKK/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat