Helytörténeti kiállítás a Kodolányi János Egyetemen

2022. november. 17. KáVé
Helytörténeti kiállítás a Kodolányi János Egyetemen

Székesfehérvár évszázados sörfőző múlttal rendelkezik

 - Egyebek mellett ebből az apropóból is nyílt helytörténeti kiállítás a Kodolányi János Egyetem Fürdő utcai épületében. Házigazdaként Dr. Szabó Péter, az intézmény rektora nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta, hogy a tárlat létrejöttét a Fejér Megyei Levéltár és Kutatóintézet támogatta,  megvalósításában a Kodolányi János Egyetem Történelem és Kulturális Tanulmányok Tanszékének hallgatói és oktatói is közreműködtek. Az esemény a harmincéves egyetem jubileumi rendezvénysorozatához kapcsolódik. A rektor szólt arról is, hogy a Sörház malomépület felújítását az akkor még főiskola vállalta.

A város önkormányzata képviseletében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a jeles esemény fontos a város múltja, jelene és jövője szempontjából is. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy számára meghatározó érzés fehérvárinak lenni, ahol a tanulmányait végezte, és kiemelte a Kodolányi János Egyetemet, ahol első diplomáját szerezte.

Ezt követte Szarka Zoltán és Vankay Marcell előadása az épület történetéről, amely rávilágított arra, hogy a székesfehérvári Sörházmalom históriája egészen a középkorig nyúlik vissza. Bár a feljegyzések ezt az időszakot tekintve eléggé hiányosak, az azért bizton állítható, hogy Fehérvár évszázados sörfőző múlttal rendelkezik. 1544-ben például készült egy feljegyzés a városról, melyben két sört árusító üzemről tesznek említést, de ennél sokkal valószínűbb, hogy több volt.

"1998. július 19-én a Sörház-malom teljesen leégett. Három évvel a súlyos tűzvész után tárgyalások kezdődtek a Kodolányi János Főiskolával. 2002-ben az épületegyüttes hivatalosan is az intézmény tulajdonába került" -  mondta el Szarka Zoltán harmadéves, történelem szakos hallgató.   

A kiállítás november végéig tekinthető meg, hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között a Kodolányi János Egyetem Fürdő utca 1. szám alatt található Igazgatósági épületében. 

/ Forrás:https://www.feol.hu/helyi-kozelet

fotó: szekesfehervar.hu/

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat