Helyőrségi zenekarok találkozója

2015. augusztus. 18. Kitekintő
Helyőrségi zenekarok találkozója

Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál harmadszor

Négy zenekar közreműködésével, harmadszor rendezték meg kedden délután a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében szervezett kulturális esemény a helyőrségi zenekarok térzenéjével kezdődött, majd szakalaki bemutatót tartottak és összevont koncertet is adtak a muzsikusok a Zichy színpad előtt. A megjelenteket Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte.

A fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének kimagasló egyénisége. Fricsay Richárd 1897 októberében családjával együtt érkezett Székesfehérvárra, ahol ebben az időszakban állították fel az 5. honvédkerület zenekarát a 17. honvéd gyalogezred keretein belül. A tehetséges fiatal karmester Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett, ápolta a magyar zenei hagyományokat, zenekarának koncertjeivel meghódította az egész Dunántúlt.

A magyar katonazene történetének kiemelkedő alakjáról elnevezett, nagyszabású kulturális esemény az idei esztendőben is hamisítatlan fesztiválhangulatot teremtett Székesfehérvár Belvárosában. A programon Kaposvár, Szolnok, Veszprém és Székesfehérvár katonazenekarai léptek fel. A rangos rendezvény a zenekarok térzenéjével kezdődött. Az érdeklődők négy helyszínen, az Alba Plaza előtti téren, a Városház téren, a Virágóránál, és a Zichy ligetnél élvezhették a muzsikusok ütemes zenéjét.

A fesztivál nyitányaként a zenekarok közösen adták elő Fricsay Richárd: „Magyar vér” című indulóját. Az összevont zenekart Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere vezényelte. Ezt követően Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a megjelenteket. „A katonazenekari fesztivál tisztelgés Fricsay Richárd emléke és munkássága előtt, aki bár Morvaországban született, Székesfehérváron töltött szolgálati ideje alatt, katonaként letette a katonazene alapjait, Fehérváron pedig megteremtette a város zenei életét, zeneiskolát és dalárdát alapított. Így a III. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál méltán része a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatnak, mely arra figyelmeztet minket, hogy legfőbb feladatunk őrizni örökségünket, múltunk hagyományait, mert ez a múlt jelenti a jog állandósságát, nemzeti önazonosságunk alapjait. Székesfehérvár történelmi fővárosi rangjára is tekintettel, a legnagyobb szolgálatot akkor tesszük hazánknak, ha városunk természeti, épített és szellemi kincseit, értékeit a jövő nemzedékek számára is átörökítjük.” – mondta Vargha Tamás.

Az Alba Pláza előtt a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekara muzsikált. Az idei évben harmincadik születésnapját ünneplő zenekar 1985-ben alakult az Első Honi Légvédelmi Hadtest kötelékében. A hagyományápolás mellett zenei munkásságuk másik fontos eleme a nemzetközi katonazene kutatása, valamint a big-band jazz zene magas szintű megszólaltatása. A Légierő Zenekar 2006-ban Veszprém város „Pro Urbe díját”, 2007-ben pedig „Veszprém Megye Érdemrendjét” érdemelte ki.

A több mint ötven évvel ezelőtt alakult Kaposvár Helyőrségi Zenekar a Városház téren szórakoztatta a közönséget. Számos nagysikerű koncertet adtak külföldön és idehaza, tovább öregbítve az Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, Kaposvár Megyei Jogú Város, illetve a Magyar Honvédség hírnevét. A zenekar állandó, kihagyhatatlan résztvevője a magyarországi katonazenekari fesztiváloknak.

Nem messze tőlük, a Virágóránál az MH Szolnok Légierő Zenekara zenélt, amelynek az ország és a nekik otthont adó város életében betöltött kulturális szerepe vitathatatlan. A zenekar Szolnok kulturális életében végzett több évtizedes kimagasló zenei munkásságáért a „Szolnokért Emlékérem” ezüst fokozata elismerésben részesült.

A Zichy ligetben a házigazda Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszott. Minden székesfehérvári jól ismeri őket, hiszen szinte mindig részesei a városi ünnepségeknek. Repertoárjuk sokrétű: a nemzeti ünnepeken és kegyeleti eseményeken kívül könnyűzenei koncerteket is adnak. 2011 októberében a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított „Fricsay Richárd Zenei díjban” részesült a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar.

A köszöntő után látványos show-elemekkel fűszerezett műsort adtak a szép számú közönségnek a szolnoki, a veszprémi, a kaposvári és a székesfehérvári muzsikusok. A zenekarok egyéni bemutatói, azaz a szakalaki produkciók alkalmával – a közönség zengő vastapsa közepette – kiváló és sokszínű előadásokat láthatott a nagyérdemű. A pazar bemutatókon a legismertebb indulók, valamint több népszerű dal - például a The final countdown, a Thriller, továbbá a Rocky-film főcímzenéje - is felcsendült. A zenén kívül a tánctudásokat is megmutatták a fellépők, melynek keretében többek között egy rögtönzött Michael Jackson-bemutatót is láthattak az érdeklődők. 

A Szent István-, a Lajos király-, illetve a László király-indulót követően a rendezvény zárásakor a résztvevő zenekarok karnagyainak emléklapot adott át Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Az eseményen külön emléklappal jutalmazták a harmincadik és negyvenötödik évfordulóját ünneplő Veszprémi Légierő Zenekart, valamint a Szolnoki Légierő Zenekart. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Riccardo Marchio altábornagy, a NATO Gyorsreagálású Hadtest parancsnoka is.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat