Hasznosak az Erasmus-szemeszterek

Cikk dátuma 2015. szeptember. 13. | Mozaik
Hasznosak az Erasmus-szemeszterek

Interjú Gyenis Alex-szel, az ESN Hungary alelnökével

Az Európai Unió új oktatási, képzési, ifjúsági és sport programját összefogó Erasmus+ 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik a 2020-ig tartó időszakban. A program segítségével több mint négymillió pályázó kaphat támogatást. Az Erasmushoz kapcsolódik Európa legnagyobb diákszervezete, a nonprofit alapon működő ESN Hungary. A szervezet alelnöke Gyenis Alex, aki egyben a Kodolányi János Főiskola nemzetközi programkoordinátora. Vele készült az alábbi beszélgetés.

Milyen koncepció mentén működik az ESN, mennyire fogja össze az Európai Unió tagállamainak diákságát?

Ha az ESN rövidítést kibontjuk, azt kapjuk, Erasmus Student Network, tehát ez az Erasmus-ösztöndíjas diákok hálózata. A szervezet feladata egyrészt a Magyarországra érkező külföldi hallgatók segítése, másfelől igyekszünk a magyar diákokat is helyzetbe hozni, növelni a mobilitásukat, megfelelően tájékoztatni őket az ösztöndíjrendszerről. Az ESN Európa harmichét országában van jelen, és több mint négyszáznyolcvan felsőoktatási intézmény tartozik hozzá. Magyarországon tizennyolc egyetem és főiskola csatlakozott a szervezethez, és nagyjából négyszáz önkéntessel dolgozunk együtt annak érdekében, hogy az országba érkező külföldi hallgatók minél könnyebben belerázódjanak az itteni diákéletbe, és hogy a magyar hallgatók is megkapjanak minden szükséges információt és segítséget ahhoz, hogy erasmusozni tudjanak.

Hogyan látod, mennyire népszerű célország a külföldi diákok számára Magyarország?

Az utóbbi időben kiegyenlítődött a kiutazó és beutazó diákok száma. Hozzávetőlegesen 4500 diákot fogadunk évente, többségük az őszi félévben jön. Magyarország egyre vonzóbb célországnak számít a kulturális élet és a költséghatékonyság miatt, magyarul tehát nagyon olcsó itt minden. Ugyanakkor a kiutazás is egyre népszerűbb, úgy tűnik, hatottak a munkáltatók körében végzett felmérések a diákokra, ezek ugyanis azt mutatták, hogy az álláskeresőknél nagy előny, ha van külföldi tapasztalatuk.

Mekkora szerepe van nyelvtanulásban egy-egy külföldön töltött félévnek?

Egy külföldi egyetemen nincs kibúvó, a hallgatók egyszerűen rákényszerülnek, hogy használják a nyelvet, hiába bizonytalankodtak addig. Ez olyan tudást ad, amit itthon, egy nyelviskolában nem tudnának megszerezni. Az a tapasztalat, hogy amikor hazajönnek a diákok, azonnal mennek nyelvvizsgázni, és gond nélkül sikerül is nekik.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget a kiutazó diákok számára?

A legnagyobb nehézség itthon abban jelentkezik, hogy a magyar diákok döntő többségét nehezen lehet rábeszélni az Erasmus nyújtotta lehetőségekre, egyszerűen arról van szó, hogy  nem mernek elmenni külföldre tanulni. Mi pontosan azért vagyunk, hogy biztassuk őket, ez egy jó program, egy soha vissza nem térő lehetőség, és hogy nem kell félniük attól, hogy nem mernek majd megszólalni külföldön, de mégis nagyon sokan tartanak attól, hogy kimenjenek.

Rendszeresen találkozol Magyarországra érkező külföldi fiatalokkal is. Mit mondanak, miért választották éppen hazánkat?

Az a jellemző, hogy akik egyszer már jártak itt, viszik az ország hírét. Budapesten és a vidéki egyetemi városokban híresen jó a diákélet. A külföldi diákok számára amiatt is nagyon vonzó Magyarország, mert a kapott Erasmus-ösztöndíjból bőven meg tudnak élni. Számukra Magyarország olcsónak számít, bőven futja mindenre, jellemző az is, hogy az itt töltött félév alatt közbeutazzák a környező országokat is.

Milyen segítséget kapnak tőletek?

Az ESN vezetősége öt főből áll, alatta van tizennyolc szekció, amelyek arról gondoskodnak, hogy a hallgatók jól érezzék magukat: programokat szerveznek, segítik őket a beilleszkedésben, vagy éppen elkísérik őket a bevándorlási hivatalba. Az ESN Hungary minden év szeptemberében szervez egy WonderCamp nevű tábort, ide az ország összes Erasmus-ösztöndíjas diákját várjuk, hogy érezzék, ez egy közösség, és nincsenek egyedül. Az idei tábor szeptember utolsó hétvégéjén lesz Balatonkenesén, nagyjából négyszáz diákkal számolunk. Emellett különféle konferenciákat is tartunk, illetve részt veszünk azokon, októberben például húszfős magyar delegáció utazik egy ESN workshopra Horvátországba.

-v-

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat