Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást

2015. január. 29. Kitekintő
Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást

Elmennek a Seuso-kincsek Fehérvárról

Vasárnap véget ér a legsikeresebb fehérvári kiállítás, a „Seuso-kincs Székesfehérváron”, amelyet közel 35 ezer látogató keresett fel október óta. Hétvégén záróünnepséggel és ingyenes látogatási lehetőséggel készülnek – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere Nádorfi Gabriellával közösen idézte fel az elmúlt hónapok legszebb élményeit, hiszen a bemutatásra került különleges műtárgyak sokak érdeklődését felkeltetették, sok hozzájuk kapcsolódó érdekességet ismerhettek meg a kísérőprogramokra ellátogatók. 

Immár a meghosszabbított nyitva tartási idő is a végéhez közeledik: február 1-jén véget ér a „Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás. A város számára óriási megtiszteltetés, hogy októbertől itt mutathatták be a nemrég hazánkba visszakerült római kori lelet-együttes hat darabját. A tárlat iránti érdeklődés felülmúlta a korábbi elképzeléseket, közel 35 ezer látogató nézte meg az ezüst műtárgyakat. Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum köszönete jeléül ezért a zárónapokon szeretné megajándékozni a tárlat iránt érdeklődőket. Ennek részleteiről a város polgármestere beszélt.

„Bízom abban, hogy a több mint 30 ezer látogatónak örömteli pillanatokat szereztek a kincsek. Nagy lehetőség volt a kiállítás megrendezése Fehérvárnak, és a látogatószám igazolta azt is, hogy volt értelme. Remélhetőleg, ha előkerülnek a kincsek további darabjai, azokat is bemutathatjuk Székesfehérváron. Szombaton 17 órakor lesz a kiállítás záróünnepsége, és ezt követően este nyolc óráig, illetve egész vasárnap is ingyenesen lesz látogatható a tárlat.” – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátéve: „Elképzelhető, hogy lesz olyan időszak vasárnap, amikor várakozni kell, hiszen a biztonsági előírások miatt egyszerre harminc ember mehet be a terembe. Ezért mindenki türelmét kérjük.”

A Seuso-kincs bemutatása a látogatók további érdeklődését is felkeltette, hiszen nagyon sokan ellátogattak a kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekre. A Seuso Kedd sorozat keretében izgalmas beszélgetéseket hallgathattak a résztvevők és számos érdekességre, személyes történetre derült fény az egykor Székesfehérvár közelében megtalált lelet-együtteshez kapcsolódóan. A város polgármestere külön megköszönte Nádorfi Gabriellának, hogy az elmúlt hónapokban a szívén viselte a kiállítás sikerét. Ő vezette egykor a szabadbattyáni ásatásokat, a Szent István Király Múzeum régésze számára így még nagyobb örömet okozott a fehérvári kiállítás megrendezése és annak sikere. 

„A múlt heti előadáson is többen kérdezték, hogy lesz-e folytatása a sorozatnak. Remélhetőleg a többi leletet is be lehet majd mutatni Fehérváron, és ennek apropóján folytatódhatna az érdekes sorozat is. Érdemes beleolvasni a vendégkönyvbe, amelyben nagyon sokan fejezték ki köszönetüket, hogy Fehérváron láthatták a kincseket.” - emelte ki Nádorfi Gabriella régész, a Szent István Király Múzeum Tudományos Osztályának vezetője. 

Kérdésre válaszolva dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „A kiállítás bevételének felhasználásáról a Közgyűlésnek kell döntenie, én azt a javaslatot teszem, hogy maradjon a múzeumnál. A látogatószám alapján az is kiderült, hogy az emberek szeretnek múzeumba járni, akkor, ha van miért oda menni.” 

A „Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás záróünnepségére 2015. január 31-én, szombaton 17 órától kerül sor. A Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületének Díszudvarán a MusiColore Énekegyüttes műsora mellett a fehérvári tárlat kezdeményezői, L. Simon László államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntik a résztvevőket. A kiállítás az ünnepség végétől egészen a vasárnap esti zárásig ingyenesen tekinthető meg. Ide előzetes regisztrációt már nem fogadnak, a látogatók érkezési sorrendben mehetnek be a kiállítótérbe. A Szent István Király Múzeum épülete ismét felölti Seuso „ruháját” is, a kiállítás záróhétvégéjén látványos épületfestéssel várják a látogatókat.  

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat