Hagyomány teremtődött a KJF-en

Cikk dátuma 2014. január. 08. | Mozaik
Hagyomány teremtődött a KJF-en

Új kiállításra készül a Kodolányi Art Gallery

Az elmúlt esztendő novemberében hozták létre a KJF harmadéves andragógia szakos hallgatói a Kodolányi Art Galleryt Dr. Tarbay Gabriella vezetésével. Az első kiállítás megszervezésével egyrészt kipróbálták magukat leendő szakmájukban, másrészt lehetőséget kívántak adni a tehetséges kodolányis hallgatóknak arra, hogy megmutathassák alkotásaikat a nagyközönségnek. 

A novemberi kiállításon egyébként a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületétől kapott alkotások mellett láthatták az érdeklődők a kodolányis hallgatók munkáit.

Szlabey Máté harmadéves andragógus, a kiállítás egyik szervezője akkor úgy fogalmazott:

„Nagyon reméljük, hogy sikeres lesz a Kodolányi Art Gallery és a jövőben is sor kerül még ilyen kiállításokra. Szeretnénk hagyományt teremteni és teret engedni a diákok kreativitásának.” 

Úgy fest, hogy ez sikerült, hiszen a Kodolányi Art Gallery immár a második kiállítására készül.


Az előkészületekről Sipos Attila demonstrátor számolt be a KV-nak.

„Egy új kiállításra készül a Kodolányi Art Gallery /KAG/ csapata. A tavaly novemberben rendezett kiállítás után most a kiállítás témája „A nő és a férfi”. Ebben a témakörben várunk művészi alkotásokat a Kodolányi Art Gallery Facebook csoportjába január végéig. Februárra tervezzük a nyitást, és három hétig lesznek láthatók a művek.

Most Németh Maja vezetése alatt a másodéves andragógus hallgatók szeretnék megmutatni, hogy mit tudnak kihozni a számukra adott lehetőségből.  Boka Máté konzultáns, Goreczki Flóra kurátor, Bojtos Rebeka grafikus és én, mint szakmai projektvezető alkotjuk az új csapatot. Most nem csak művészi képeket várnak a szervezők, hanem verseket is feltölthetnek az alkotók, és ezeket is kiállítjuk.

Továbbra is várjuk a segítő tagok jelentkezését, bármelyik szakról jöhetnek hallgatók.

Tehát a munka folytatódik, és ígéretünkhöz híven szeretnénk, ha hagyománnyá válna a különböző témájú és koncepciójú kiállítások létrehozása a Kodolányi János Főiskolán. Szeretnénk, ha a főiskolán tanuló tehetséges hallgatók lehetőséget kapnának a bemutatkozásra, ezzel a céllal is alapítottuk a KAG-ot az első  kiállítás szervezőivel. Most  egy új csapat dolgozik azon, hogy a következő kiállítást létrehozzuk, a másodéves hallgatókból állt össze a szervezői csapat, akiket a rutinosabb harmadévesek természetesen segítenek. Szlabey Máté és Simkó Gergely, a két volt kurátor ad tanácsokat a mostani csapatnak. Amikor megfogalmazódott bennünk az első kiállítás ötlete, már akkor az volt az elképzelésünk, hogy azok, akik már részt vettek a szervezésben, a megszerzett ismereteiket, illetve tapasztalataikat átadják az őket követőknek. Ezáltal fenntartható a folytonosság, mindig friss vonal jelentkezik az új csoportok révén, így mindig új csapat mutatathatja meg, mire is képes.

Mivel elsősorban művelődésszervezőkből állt össze a csapat, számukra kiemelten fontos a gyakorlat megszerzése, hogy amikor kikerülnek a munka világába, gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezzenek.

Az új csapat lelkes és örülnek a kiállítás-szervezés lehetőségének. A megbeszélések folyamán Boka Mátéval közösen új és régi kiállítási formákkal ismertetjük meg őket, hogy nagyobb rálátást nyerhessenek a hallgatók arra is, hogyan lehet létrehozni egy kiállítást.

Várjuk az alkotásokat, és most a műveket versenyeztetni is szeretnénk. A látogatók szavazatai alapján rangsort állítunk fel, majd eredményt hirdetünk, amelyből kiderül, hogy a látogatókra melyik alkotás gyakorolta a legnagyobb hatást.”

 

-v-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat