Gyűjtési akció és szállás a menekülteknek

2022. február. 28. KáVé

A Kodolányi is segít

Csütörtök óta a vezető hírek között találjuk az orosz-ukrán háború kitörését és ezzel párhuzamosan a lakosságnak történő segítségnyújtás fontosságát.  Az első tömeges menekülthullám a hétvégén érkezett a magyar határra, ezt figyelembe véve elkezdődött hazánkban is a segítségnyújtás.

A Kodolányi János Egyetem szombaton a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola munkatársainak, hallgatóinak ajánlott fel segítséget. Az orosházi kollégiumban negyvennyolc menekült számára biztosítanak elhelyezést szombattól, tájékoztatta a KV-t Dr. Szabó Péter rektor. Mára tovább szélesítették a támogatandók körét, amennyiben újabb igények merülnek fel.

„Mintegy tíz éves, jó partneri kapcsolatunk van ezzel az intézménnyel, természetesnek tartottam, hogy azonnal segítségükre sietünk. Mindeközben igyekeztünk tovább szélesíteni segítségnyújtást, mivel egyetemünknek több ukrán felsőoktatási intézménnyel van partneri kapcsolata az ezredforduló óta. Az egyik ilyen a KROK Egyetem, ahonnan várhatóan újabb igények érkeznek” -mondta el a rektor. Hozzátette: ”Felkészültünk arra, hogy további megkeresések lesznek, ezért Mits Péter kollégám, a székesfehérvári jól-léti tevékenység koordinálója megkereste dr. Cser-Palkovics Andrást. A polgármester felajánlotta, hogy segít a menekültek elhelyezésében, amennyiben az egyetemen a kapacitásnál jelentősebb számú lesz az igény. Tekintve, hogy intézményünknek csak Orosházán van kollégiuma, fontosnak tartottam a további intézkedést”.

Dr. Szabó Péter azt is elmondta az egyetemi lapnak, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatti első intézkedést újabbak követik. Második intézkedésként gyűjtést szerveznek, volt ukrán kollégájuk - Kochubey Annatól - kapott információknak megfelelően. Az egyetem mindhárom oktatási helyszínén gyűjtést szerveznek a hallgatói önkormányzat közreműködésével. Figyelembe veszik a felmerülő igényeket, így az egyeztetések alapján elsősorban tisztálkodó szereket, fogkefét is, valamint meleg takarókat, felnőttek és gyerekek számára meleg ruhákat várnak az Ukrán Ortodox Egyház képviselői.

Székesfehérváron Mits Péter a kapcsolattartó, Budapesten Rákosfalvi Edina, Orosházán pedig ifj. Janowszky Sándor.

Dr. Szabó Péter kiemelte, a KJE minden hallgatója és oktatója nevében azt kívánja, hogy mihamarabb vége legyen a háborús cselekményeknek és a rendkívül veszélyes helyzetnek.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat