Gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Székesfehérváron

2023. február. 21. Kitekintő
Gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Székesfehérváron

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban tanácskoztak.  Elhangzott, hogy a 2022-es év rendkívüli kihívásokat hozott, a szakemberek erőn felül, a változó körülményekhez alkalmazkodva teljesítették feladataikat. Idén a szükségletekre való reagálás és a fiatalok mentális egészségének gondozása áll a középpontban. A tanácskozást Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében.  

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ önálló szakmai egységeként működő Család- és Gyermekjóléti Szolgálat feladata, hogy figyelemmel kísérje a településen élő családok, gyermekek, személyek életkörülményeit, szociális helyzetét, gyermekjóléti és szociális ellátások, szolgáltatások iránti szükségletét, gyermekvédelmi vagy egyéb hatósági beavatkozást igénylő helyzetét. Ennek érdekében a Központ a gyermek veszélyeztetettségét, illetve a család, a személy krízishelyzetét észlelő jelzőrendszert működtet. Ezen rendszer legaktívabb tagjai Székesfehérváron a köznevelési és szociális intézmények, a város Önkormányzata, a gyámhivatal és a védőnők.

Hagyomány és egyben törvényi kötelezettség a szakemberek éves gyermekvédelmi tanácskozása, melyet első alkalommal tartottak az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ új, Irányi Dániel utcai épületében. A résztvevők értékelték a sok szempontból rendhagyó 2022-es esztendőt, és áttekintették a 2023-as év kihívásait, feladatait.

A tanácskozáson Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a COVID járvány okozta rendkívüli kihívások után tavaly februártól a menekültválság, az Ukrajnából érkezett családok elszállásolása, egészségügyi és intézményi ellátása jelentett példátlan feladatokat, majd ősztől minden intézményben jelentkezett a küzdelem a rezsiköltségekkel.

Az alpolgármester köszönetét fejezte ki mindazon szakembereknek, akik tavaly is segítették az észlelő- és jelzőrendszer munkáját, majd hozzátette, Székesfehérvár büszke lehet a városban működő szociális hálóra, beleértve az önkormányzati, az állami, a magán vagy egyházi fenntartású intézményeket is. Komoly előrelépés volt az az érzékenyítő prevenciós program, melyet a Központ indított az iskolákban a fiatalokat egyre inkább érintő szorongás, magány, kirekesztettség és bántalmazás felismerésére kezelésére.

A 2023-as év is komoly feladatokat tartogat, így felkészültnek kell lenni. Változás lesz, hogy július 1-jétől már nem önkormányzati, hanem vármegyei, kórházi feladat lesz a védőnői hálózat működtetése. Székesfehérvár Önkormányzata az Alba Bástya Központ és minden intézmény számára biztosítja a kiadások fedezetét az idei költségvetésben is.

Az idei év nem mondható átlagosnak több szempontból sem. Az esztendő elején még érződtek a koronavírus-járvány utóhatásai, majd az ukrajnai menekülteket ellátó szociális tevékenység hozott többletmunkát. Ennek ellenére a statisztikai adatok nagyon hasonlóak a korábbi évekhez képest, a változás a belső struktúra átalakulásában tükröződik – emelte ki Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. Hozzátette, a veszélyeztetett gyermekek számában csökkentést tapasztaltak, azonban a válás utáni kapcsolattartási problémák jelentősen megemelkedtek. A Központtal együttműködő családok száma szintén csökkent, viszont az együttműködési időszak meghosszabbodott. Összességében tavaly 1146 család került gondozásba az intézmény által, míg 2022-ben ez a szám 1145 volt.

2022 februárjában a menekültválság megváltoztatta és hónapokon át nagyon erősen meghatározta a családsegítési szakfeladatokat. A menekülteket – átlagosan napi 150–200 főt – négy tömbösített helyszínen, valamint magánházaknál szállásolták el. A páratlan támogatói összefogásnak köszönhetően 5,1 tonna élelmiszert, 650 élelmiszercsomagot, 47 háztartási gépet szállítottak ki nekik, míg 103 esetben egészségügyi ellátást biztosítottak számukra.

Tisztlt Henrik komoly eredményként tekint arra a nagyszabású gyűjtőakcióra, melyet adventi idején indított Székesfehérvár Önkormányzata hét szociális szervezettel közösen. A kezdeményezés egy gyűjtőponton továbbra is folytatódik.

Az idei év legfontosabb feladata a szükségletekre való reagálás, az észlelő- és jelzőrendszer további működtetése, és megadni az ellátotti körbe tartozó családoknak, gyerekeknek mindazt, amire szükségük van. A prevenciós munka fókuszában a fiatalok mentális egészségének támogatása áll, és továbbra is kiemelten kezelik a COVID ideje alatt fellazult, elvesztett személyes kapcsolatok újjáépítését.

/Forrás:ÖKK - szöveg: Havasi Tímea, fotó: Varju Zoltán Mihály/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat