Gyakornokot keres az X-Faktor csapata

Cikk dátuma 2019. február. 27. | Mozaik
Gyakornokot keres az X-Faktor csapata

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

A kreatív producer is gyakornokként kezdett

A médiaszakos egyetemisták joggal vadásszák a gyakornoki helyeket, aki nem tesz szert az egyetemi évek alatt gyakorlatra, szerkesztőségi tapasztalatokra, nehezebben jut álláshoz friss diplomájával. Emiatt is ajánlom a kodolányisok figyelmébe az RTL Klub alábbi felhívását:

„Ha érdekel a média világa, kreatív vagy és terhelhető, kitartó és pontos, ha szívesen lennél egy showműsor csapatának tagja lenni, illetve ha aktív felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezel, jelentkezz fényképes önéletrajzzal a gyakornok@ufashow.hu e-mail címen.”

Az X-Faktorról, a gyakornoki lehetőségről és a televiziózásról,  beszélgettem Verebély Marcellel, az X-Faktor kreatív producerével.

 

Mióta dolgozol a televízió világában?

2009 óta dolgozom itt, az RTL Klubnál. Gyakornokként kezdtem el a pályafutásomat a Reflektor sztármagazin című műsorban. Fél évig voltam gyakornok, utána kaptam az első fizetős állásomat a Széf című vetélkedőben, ahol segédszerkesztőként kezdtem, idővel pedig szerkesztő lettem. Dolgoztam a Legyen ön is milliomosban, a Delhusa Gjon feleséget keresben, a Szelfiben, a Csillag születikben és a Való Világ 4 direkt castingjában is részt vettem. Az X-Faktorhoz az első évad élő show indulásakor kerültem. 2013-ban lettem szerkesztő az X-Faktorban, addig segédszerkesztőként dolgoztam. 2015-ben a Got Talent élő show-nak lettem először a főszerkesztője, majd több éven keresztül voltam az X-Faktor és a tavalyi Szenzációs négyes főszerkesztője. Idén, 2019-ben lettem az X-Faktor kreatív producere.

Melyiket szeretted a legjobban csinálni?

Az X-Faktort szeretem a legjobban, azért, mert azon nőttem fel, azon keresztül jutottam egyre előrébb. A saját gyerekemnek tekintem.

Ha választhatnál, akkor is az X-et választanád, vagy melyik műsorban dolgoznál a legszívesebben?

Ameddig van X-Faktor, addig azt szeretném csinálni, mert így a nyolcadik évadban is sikerült újítani benne. A tavalyi évad sikeres volt, a visszajelzések is ezt mutatják. Ez nekem is egy új inputot adott. Nagyon sok műsort csinálnék még szívesen, ha nem lenne X-Faktor. Amit nagyon szeretek nézni, az a Nyerő páros és a Gyertek át. De szívesen csinálnék olyan reality-ket, mint a Való Világ. Az az egyik legnehezebb műfaj, mert hosszú időn keresztül folyamatosan fent kell tartani az érdeklődést és folyamatosan új dolgokat kell kitalálni. Az én munkám ebből a szempontból könnyebb, mert itt hétről-hétre kell egy élő műsorban új dolgokat kitalálni.

Milyen a feladatai vannak egy kreatív producernek?

Az én feladatom, akár főszerkesztőként, de producerként is, hogy menedzseljem a dolgokat, hogy minden terület és minden munkatársam megfelelő ütemmel a megfelelő módon csinálja a dolgát. Azt menedzselni, segíteni, felügyelni, hogy a műsor aktuális fázisában minden létre jöjjön ahhoz, hogy majd ebből egyszer felvétel, adás legyen.

Mit szeretsz a munkádban?

A változatosságot és a szabadságot, amit ad bizonyos kereteken belül. Nekem ez nem csak munka, hanem szenvedély, alkotás is egyben. Nagyon szeretek ide bejönni és a kollégáimat is nagyon szeretem. Gyakran sok és nehéz, de mindenhol vannak embert próbáló pillanatok. Itt mindig jó légkör vett körül és mindig olyan dolgokat tudtam csinálni, amikre büszke vagyok, amiket szeretek és amiket szívesen csinálok.

Idén a kilencedik évad indul az X-Faktorból. Szerinted miért lehet ilyen sikeres, hogy ennyi évadot megél?

Tudomásom szerint az X-Faktor Magyarországon a legsikeresebb tehetségkutató műsor. Azt gondolom, hogy a műsor pont olyan típusú szórakoztatási forma, amire nagyon nyitottak az emberek. Az egyik legjobb televíziós formátum, amit jelenleg a piacon el lehet érni. Minden megvan benne, a klasszikus értelemben vett messziről jött ember, a szegényember fia, aki meg tudja valósítani az álmait. Jelen esetben négy király segít ebben. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy minden történetet jól meséljünk el. Ez egy mese, ami magába ötvöz műfajokat, a reality, a show műsor összes olyan elemét, amiktől sikeres. A tavalyi, 2018-as évad minden tekintetben sikeresnek mondható, mert sikerült találni olyan szereplőket, akikért az emberek lelkesedni tudnak, akiket szeretnek. Sokan azt hiszik, hogy mi irányítjuk a zsűrit, de az az igazság, hogy olyan jól működnek együtt, hogy néha már zavaróan keveset kell velük foglalkozni. Értik a dolgukat, tudják, hogy ez egy tévéműsor, és mik azok a szempontok, amikre nekik figyelniük kell. Alkotótársként tekintek rájuk, a műsor egyik részében a kamera előtt ülnek, de valójában aktívan részt vesznek a műsorkészítésben is, ez nagy segítség. Ez lehet a siker egyik oka. Jó időben, jó pillanatban indult el, és le tudott tenni olyan névjegyet, ha mondod Magyarországon, hogy X-Faktor, akkor százból kilencvenkilencen tudni fogják, hogy miről beszélsz. Van véleményük a műsorról, és az a jó, ha van vélemény. Nem vágyom arra, hogy mindenki csak szeresse ezt a műsort. Szeretem, hogy szeretik, és azt is, ha nem szeretik, mert indulatokat, érzéseket vált ki, és ez a fontos.

Áttérve a gyakornoki programra, mit vártok el a jelentkezőktől?

Én is gyakornokként kezdem itt, és az akkori főszerkesztőm Schiwert-Takács László, azt az elvet vallotta, hogy a gyakornoknak adjunk feladatokat. Elmondom, hogy hogy kell megcsinálni, ha kérdésed van közben, akkor nyugodtan kérdezz, ha kész vagy vele, akkor nézzük át együtt, és elmondom, hogy mi volt benne a jó, mi nem, mire kell jobban odafigyelni. Gyakorlatban szerez az ember tapasztalatot, ezért hívjuk gyakorlatnak. Olyan gyakornokokat szeretnék és várok, akik valóban érdekelődnek a média iránt, nem csak azért jönnek, hogy megkapják a gyakorlat után a kreditet. Itt lehet tanulni, és szeretném is, hogy itt az emberek tanuljanak. Annyit szoktam külön kérni, hogy legalább heti két-három napot próbáljon meg itt tölteni a hallgató, mert így látja át a folyamatokat. Nagyon nagy a pörgés, pillanatok alatt változnak meg dolgok, és az a fontos, hogy a gyakornok is ráérezzen az ízére, hogy mit, hogy kell csinálni. Én hiszek abban, hogy minél több dologba be kell vonni a gyakornokokat, és minél több dolgot megmutatni nekik, mert abból tanulnak.

Jelenleg már elkezdődött a casting időszak, ilyenkor mi a gyakornokok feladata?

A gyakornokok feladata nagyon összetett. Mi magunk is keresünk szereplőket a műsorba, mint minden olyan műsorban, ahol civilekkel dolgozunk. Az X-Faktor esetében énekelni vágyó embereket keresünk. A gyakornokok is ugyanúgy a létező összes formán próbálják megtalálni azokat az embereket, akiket érdemes elhívni egy meghallgatásra. Szervezünk rengeteg vidéki meghallgatást is, hiszen nem mindenki teheti meg, hogy elutazzon Budapestre. A gyakornokok is részt vesznek ennek a lebonyolításában, szervezésében, népszerűsítésében. Ők maguk ilyenkor egy casting szerkesztő mellé csatlakoznak és elutaznak a meghallgatásra, amit rögzítünk és közösen visszanézzük, hogy ki az, akit érdemes még egy fordulóra elhívni. Ilyenkor a szerkesztői meghallgatások zajlanak, még mielőtt a zsűri elé mennének a jelentkezők. A forgatásra több fordulós castingon átesett csapat jön össze, nem mindenki, aki jelentkezett. Amikor itt a székházban zajlik a meghallgatás a gyakornokok is részt vesznek az interjú készítésekben, a regisztrációs folyamatban, és a szereplőkkel is találkoznak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyakornokok is beszéljenek a jelentkezőkkel, ismerjék meg őket. Szeretem, hogyha valaki kommunikatív, hiszen a castingnak az egyik alapja, hogy az ember szeresse a többi embert és szeressen velük beszélgetni. Nemcsak a casting időszak alatt, hanem egész évben fogadunk gyakornokokat. A nyári forgatásokon ezer feladat van. A stábok mellett segíteni, regisztrálni a versenyzőket, színpadra kísérni őket. Ha megvannak a forgatások, akkor elindul az utómunka, abban is aktívan szoktunk számlálni gyakornokokat. Az élő shownál pedig magában az ötletelésben vesznek részt, attól kezdve, hogy hogyan nézzen ki egy háttér, egy produkció. Mindenféle-fajta kreatív koncepciók kitalálásába is bevonjuk a gyakornokokat.

Ha egy gyakornokkal meg vagytok elégedve, van rá lehetőség, hogy munkát is kapjon a gyakornoki idő utána?

Rengeteg olyan kollégám van most, akik felelős beosztásban vannak, és itt kezdtek gyakornokként. Számtalanszor előfordult már, ha az iskolával összeegyeztethető volt, vagy diploma után, hogy itt folytatták már teljes értékű munkatárként. Picit úgy is tekintek a gyakornoki programunkra, hogy a jövő évek kollégái cseperednek fel itt, mellettünk. Ha ezt valaki elhivatottan csinálja, akkor azt gondolom, hogy egy gyakornokság kifejezetten jó kezdés.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat