Gondolatok egy nyílt napról

Cikk dátuma 2018. január. 29. | Mozaik

Velicsányi Péter:  "...a Kodolányi János Főiskolával csak nyerhetek"

Már eggyel s mással a háta mögött, „tizennyolc és még egy pár” évesen egy vegyészmérnök úgy dönt, hogy a benne rejlő „másik” és jelenleg még elnyomott énjét kiaknázandó, 2018 szeptemberétől hétvégéi nagy részét olyan dolgokkal szeretné tölteni, amelyeket a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán hallhat és gyakorolhat – és meggyőződött arról, hogy ez egy helyes döntés: gondolatok egy nyílt napról. 

Hiszek abban, hogy az ember egy adott dologra születik, tehetséggel vagy azzal a képességgel, hogy ezt a tehetséget előhozza magából. Elég korán megmutatkozik a dolog, ki miben jó, de az is, hogy ki miben érzi magát kiteljesedve, felszabadultan. Kis koromtól kezdve szerettem beszélni és szerepelni – az otthoni „műsor- és játékvezetés”, a nyilvános óvodai és színjátszócsoportos tevékenységek akár az egész napomat ki tudták kitölteni. Aztán jött egy iskola, egy gimnázium, egy kamaszkor, ahol soktényezős okokból felszínre került a bennem rejlő potenciál a természettudományok terén, így egyenes volt az utam a két kitüntetéses vegyészmérnök-diplomához, valamint a céghez, ahol jelenleg is dolgozom és élem mindennapjaimat – német nyelven. Anyanyelvemet azonban szenvedélyesen szeretem, már-már beteges odafigyeléssel a beszédemre, kiejtésemre, fogalmazásmódomra. Az is egyre többet foglalkoztat, hogy újra szerepet kapjanak azok a dolgok az életemben, amelyek korábban fontosak voltak számomra. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy visszahozom az életembe a humán és kreatív vonalat. Az időm ugyan kevés a nappali képzéshez, de a levelező tagozat éppen megfelel az elképzeléseimnek.

Nagyon tetszik a világ, amibe a nyílt nap kapcsán két-három órára belecsöppenhettem. A program alkalmával bebizonyosodott számomra, hogy a Kodolányi János Főiskolával csak nyerhetek. Magasan képzett profi szakemberektől tanulhatom meg a legapróbb részletekig, hogy mire kell odafigyelni, amikor az ember „kommunikál” – legyen szó akármiről és akárhol, a TV-ben, a rádióban, vagy akár egy meetingen. És ezt nem csak meghallgattam valaki „beépített embertől”, hanem éreztem és tapasztaltam, hovatovább ebben maximálisan biztossá váltam. Hogyan? Leírni nehéz az érzést, de megpróbálom: ahogy az érdeklődők között ültem az előadótermekben, a rádió- és televízió stúdióban, ahogy hallgattam az érdekes tájékoztatókat a szakfelelős oktatóktól, láttam az első próbálkozásokat társaimtól néhány gyakorlatban, úgy kicsit már én is bele tudtam magam képzelni az órák légkörébe. Egy olyan kötetlen hangulatot képzeljünk el, ahol az ember tanul, fogékonnyá válik az új befogadására. Úgy érzem, hogy az emberből itt a legtöbbet hozzák ki, de talán helyesebb úgy fogalmazni: megtanítanak arra, hogy az ember a legjobbat tudja kihozni magából. Éreztem, hogy itt fontos az egyén, itt figyelnek rám. Azt gondolom, hogy a sokrétű és komplex képzés elvégzése után jelenlegi szakmámban a cégem profilját, tevékenységét profi és versenyképes módon tudom kommunikálni, mindenféle gátlás nélkül – hisz’ a célom valahol mégiscsak ez. Arra számítok, hogy az alapképzés három évében nagyon jól fogom magam érezni, sok őszinte és nyílt emberrel fogok megismerkedni. Talán kicsit egy új hobbit is találok magamnak, amennyiben a képzés gyakorlati oldalát tekintem. Így bárkinek szívből tudom ajánlani, hogy jelentkezzék bátran a szakra, ha érez magában affinitást. Álmodni tudni, lépni pedig merni kell.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat