Gólyák a Velencei-tó partján

Cikk dátuma 2018. szeptember. 13. | Mozaik
Gólyák a Velencei-tó partján

Bajusz Annamária - turizmus szak, III. évfolyam, 

"...attól, hogy végzősök vagyunk, nem vagyunk felsőbbrendűek"

Ködös reggel fogadta a Kodolányi János Egyetem vendégeit szeptember 3-án a velencei gólyatáborban, ahol reggel kilenc órától nyüzsgés és hangzavar volt az épületek minden zugában. Nem volt ez meglepő, hiszen sorra érkeztek az első éves hallgatók az Origó hét első napjára, hogy a szükséges köröket lefutva, a gólyatábor keretein belül ismerkedhessenek meg egymással.

Idén - az elmúlt pár évtől eltérően - Velencén tartottuk meg a KJE új hallgatóinak szervezett gólyatábort. A megvalósítás rengeteg előkészületet igényelt, amit szerintem még az előző félév végi első meetingek és tervezések alatt mi magunk sem hittünk el. Valójában csak akkor fogtuk ezt fel, amikor nyáron többször összeültünk 'brainstormingolni'. Kapóra is jött a korai kezdés a szervezéshez, hiszen az előző táborhelyet szerettük volna elvetni és új helyre vinni a hallgatókat, hogy több programlehetőség nyíljon meg. Igyekeztünk hatékonyan és gyorsan cselekedni: mi magunk mentünk le és néztük meg a lehetséges táborhelyeket, próbálva szem előtt tartani minden lehetségesen felmerülő igényt és problémát, valamint a lehető legszínesebb programok felvonultatását. Ennek a szelektálásnak köszönhetően esett a választásunk egy velencei ifjúsági táborra, ahol első alkalommal táboroztattuk egyetemünk hallgatóit. Jó közösség, laza szervezői gárda, nagy szabadtér, az utca végén a Velencei-tó, az ember azt hinné, hogy ennél több már nem is kellhet egy jó táborhoz. Ennek ellenére az időjárásnak sikerült elég erőteljesen közbe szólnia.

Hétfőn reggel az iskola épületében kezdték a hallgatók a napot, ahol a rektori köszöntő mellett több fontos információt is hallhattak. Bár a sok információ valószínűleg toxikusan hatott a gólyákra, szerencsére többüktől is kaptunk visszajelzést, hogy nehéz, de hasznos része volt ez a programnak. Ismétlés a tudás anyja, az, hogy többször is felhívták a figyelmet bizonyos dolgokra, később még jól fog jönni.

A szervezők előző este Velencére utaztak, hogy előkészüljenek a hallgatók fogadására, de néhányan visszajöttek a hétfő délelőtti, budapesti program koordinálására. A kötelező körök lefutása után a gólyák csoportokra lettek osztva, mindenki megkapta a maga csoportvezetőjét/diákmentorát, akiknek vezetésével elindultak a KÖKI-re, ahol várta őket a vonatuk. A táborban is megvoltak a tipikus berendezkedéses események, szobabeosztás ismertetése, majd hagytuk a hallgatókat, hogy kicsit akklimatizálódjanak, ezután pedig megkezdődtek az első napra tervezett játékok, programok.

Fontosnak tartottuk tudatosítani a elsőéves hallgatókban, hogy itt is vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartaniuk főleg a saját érdekükben. Így első körben a csoportvezetők ismertették a táborszabályzatot, amelyet szerencsére maradéktalanul betartott minden gólya, valamint a gólyák letették a megújult Gólyaesküt. Mivel az egész tábor programját a csapatversenyek köré fűztük fel, így minden közös programban lehetett pontokat és extra pontokat szerezni. Ehhez minden csapatnak ki kellett találnia egy csapatnevet és csapatindulót, amelynek kreativitásáért már járt pont, majd utána egy zenés kvízt kellett megfejteniük. Hosszú és nehéz volt számukra ez a nap, főleg az orosházi hallgatóinknak, akik hajnal óta utaztak, hogy eljöhessenek erre a pár napra velünk. Így itt még lazább programok voltak, pihenhettek, akiknek erre volt igénye, de a kitartóbbakat beerpong verseny és hajnalig tartó buli várta. A borzasztó esőzés ellenére – bokáig érő víz volt szinte mindenhol és elviselhetetlen sár – nagyon sokan a kitartó kategóriába tartoztak, aminek nagyon örültünk.

Sajnos, az esőzés kedden sem állt el, egész éjszakai kitartó zuhogás után másnap délig folyamatosan esett, ennek ellenére korán kezdtük a napot egy elengedhetetlen reggeli tornával. A hallgatók ezután kaptak egy kis szabadidőt, illetve reggeliztek, ami után megkezdődött a Rektori délelőttként elnevezett program. Ide három olyan programot szerveztünk be az Egyetemmel közösen, amelyekkel már nem akartunk terhelni a hallgatókat hétfőn, de szükségesnek éreztük. Először Dr. Kovács László rektorhelyettes fejezte be az előző napi Neptun és Moodle tájékoztatót, amely után a Hallgatói Önkormányzat nevében Gáll Noémi szaktársammal ültünk le az elsőéves hallgatókkal egy őszinte beszélgetésre. Ez a program már tanárok nélkül zajlott. Fontosnak tartottuk, hogy már az elején betekintést nyerjenek a gólyák a tanórákon kívüli kodolányis életbe, megérezzenek már most valamit abból, hogy a Kodolányi másabb, jobb, mint a nagyobb egyetemek, miért jó, hogy ezt az iskolát választották, és általánosságban képet kapjanak arról, milyen az élet a Kodón, mit várjanak, mire készüljenek. Sok dolgot elmondanak az oktatók, amelyek mind hasznosak, de nem éreztük azt, hogy szó esne arról, hogy a tanuláson és a formális dolgokon kívül mi van még az intézményben. Próbáltuk éreztetni velük, attól, mert mi végzősök vagyunk nem vagyunk felsőbbrendűek, hisz’ mi is csak hallgatók vagyunk. Szerettük volna, ha azt érzik, hogy van kihez jönni ügyesbajos dolgaikkal és kérdéseikkel, főleg, ha ez olyan, amit egy tanárnak esetleg nem mernének, nem akarnának feltenni. A mi szabadelvűbb beszélgetésünk után volt még egy előadás, amelyet meghallgattak a gólyák, amely a környezetvédelemről és a tudatosságról szólt. Erre azért volt szükség felhívni a figyelmet, mert az iskolánkban a közelmúltban alakult meg a Jól-léti bizottság, és ebben a félévben az egyik központi téma is ez lesz. Ezután a hallgatók még találkoztak a mentortanáraikkal, akik szintúgy kicsit felkészítették őket az elkövetkezendő évekre, elvárásokra, tippeket, praktikákat osztottak meg velük.

Az újabb kötelezően lefutandó körök után a gólyák megkapták az esti feladatukat még a nagyobb pihenőjük előtt. A csapatversenyek következő programja egy színdarab előadása volt. Minden csapat húzott magának egy stílust (mint például a sit-com, az anime vagy a természetfilm), amelyben dolgoznia kellett. Kaptak továbbá egy listát arról, hogy milyen elemeknek/eseményeknek kötelező benne lennie (pl. nőrablás), melyek azok, amelyekért plusz pont jár, illetve melyek azok, amelyekért extra plusz pont jár. Kreativitásukat jelzi, hogy minden csapatnak sikerült pluszpontokat szereznie azzal, hogy megszerezte a csapatvezetőjük tudta nélkül annak fehérneműjét. Ez egy olyan program volt, amelyben mindenki részt tudott venni és mindenki nagyon jól szórakozott. A program után esti buli várta a hallgatókat.

A szerdai napon már megúszták a gólyák a kötelező előadásokon való részvételt, ez a nap végig a játékokról, csapatversenyekről szólt. Délelőtt állomásos versenyeken vettek részt, ahol különböző, rövid idő alatt megoldható feladatokat kellett megoldaniuk: kosárra dobás, ördöglakatból kibújás, sörivóverseny. Végre a nap is kisütött, amelynek köszönhetően a nap legnagyobb programja esélyt kapott a sikerre: a szerdai nap promótere a Red Bull volt, akik egy szórakoztató, energiaitalokat felhasználó reggeli torna után beszálltak a buliba és egy vízicsúszkát állítottak fel nekünk. Egész délelőtt mindenki hatalmas lelkesedéssel, örömmel játszott, mindemellett még pontokat is lehetett gyűjteni. Az ebédszünet és kis pihenő után a délutáni program sorversenyes vetélkedő volt. A csapatok a dinnyeevő versenytől kezdve a sör- és fröccsváltón át vízibomba-hajító és egyéb ügyességi játékokig sok mindenben vehettek részt. Itt is szerepet kapott a pontgyűjtés, amelynek eredményeit este, a táborzáró buli előtt hirdettük ki. Minden csapat kedves, kis italok formájában kapott nyereményt, amellyel meg tudták alapozni a hosszú bulit, amelyen a vendégünk VIRUS volt, az egyetlen magyar dj, aki meghívást kapott a 2017-es Tomorrowlandre. Alapszabály volt, hogy a gólyatábor a gólyáké, ezért a tábor többi napjára nem, de erre a bulira már az egyetem felsőbb éves hallgatói is lejöhettek.

Összességében sikeres tábort tudhatunk magunk mögött, mind hallgatói, mind egyetemi oldalról. Úgy gondolom, hogy meg tudtuk tartani a középutat, miszerint az iskola elvárásait is teljesítettük, ugyanakkor élményteli, élvezhető és laza tábort biztosítottunk a gólyáknak. Az előző évekhez képest nagyot léptünk előre, amelyet remélhetőleg jövőre nem csak meg tudunk tartani, de talán még túl is tudunk szárnyalni.

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat