Gattyán György előadása a Kodolányin

2021. december. 16. KáVé
Gattyán György előadása a Kodolányin

Digitalizáció ’22  -  az észtek példája minta lehet


Digitalizáció ’22 címmel indított előadás-sorozatot a digitalizációban élenjáró Kodolányi János Egyetem és Gattyán György üzletember. Az első előadás meghívott vendége Toomas Hendrik Ilves volt észt köztársasági elnök, aki jelenleg rangos egyetemi oktató, és egyike azoknak, akiknek Észtország a digitalizációs átalakulást köszönheti. Észtország teljes lakossága használja aktívan az e-közigazgatást; az ország a digitalizáció tekintetében Európa mintaállamának tekinthető.

Délután négy órai kezdettel a Kodolányi János Egyetem budapesti campusán Gattyán Györggyel közösen tartottak előadást a digitalizáció témájában. A nagyelőadóban megtartott programon részt vettek az egyetemi hallgatók, oktatók és sokan mások, akik a digitalizáció iránt érdeklődnek.

Az észt szakember bemutatta a hazájában sikeres digitalizációs modellt, ami óriási segítséget jelent a lakossági ügyintézésben, az üzleti, vállalkozói világban és valójában az élet minden területén. A koronavírus-járvány idején az is nyilvánvalóvá vált, hogy a pandémia okozta globális megrázkódtatást is sokkal zökkenőmentesebben vészelik át azok a szervezetek vagy államok, amelyek esetében már adottságnak tekinthető a digitalizáció és a technológia magas fokú integrációja. Az észtek sikereit az oktatásra és a digitális technológia elfogadtatására fordított komoly befektetésekben látják, amelyek mellett a szabályozókat is úgy alakítják ki, hogy minél szabadabb utat adjanak a digitalizációs törekvéseknek. Gattyán György példaként állította az ügyintézést nagyban egyszerűsítő digitális módszert, miszerint az adó-, vagy tajszámot elég lenne egyszer rögzíteni az államapparátus szervereire, és többé  nem kellene kérni, hiszen  minden állami szervezet ettől kezdve hozzáférhetne. Mint ismeretes, Gattyán György tervezi, hogy indul a jövő évi országgyűlési választáson. Minél több választási lehetősége van a magyar társadalomnak, annál könnyebben tud dönteni, vélekedik az üzletember.

Gattyán György szerint egy olyan szemléletváltásnak jött el az ideje hazánkban, amely évtizedekre meghatározza az ország helyét a világban. Kiemelte, ahhoz, hogy valaki egy sikeres projektet irányítson, nem szükséges a projekt minden eleméhez értenie, de abban jónak kell lennie, hogy a legjobbakat válassza ki maga mellé.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat