Főiskolás sportolók és tanáruk

Cikk dátuma 2018. február. 21. | Mozaik
Főiskolás sportolók és tanáruk

Szalay Dávid: Két évtized a Kodolányin

Nincs olyan nappali tagozatos hallgató a Kodolányi János Főiskolán, aki ne ismerné Kass László nevét. A sportiroda testnevelő tanára meglehetősen komplex feladatot lát el a KJF Budapesti Oktatási Központjában, mellette pedig labdarúgóedzőként is tevékenykedik a II. kerületben. Beszélgetésünk elején a kezdeti évek kerültek szóba.


Mióta tanít a Kodolányi János Főiskolán?

Nagyon régre nyúlnak vissza a kezdeti évek, még Székesfehérváron volt a főiskola központja. 1998. november elsején kezdtem, tehát az idei már a huszadik évem lesz.

Milyen feladatokat lát el a sportiroda?

A sportirodának több feladata is van. Egyrészről, a főiskola sportéletének a szervezését intézzük, másrészről vannak olyan tantárgyak, amelyek hozzánk tartoznak, ezeket pedig a hallgatóknak teljesíteniük kell. Feladataink közé tartozik az élsportoló hallgatók mentorálása, valamint az is, hogy ellátjuk a főiskola képviseletét az Egyetemi Sportszövetségben.

Hogyan segíti az élsportolókat a főiskola?

Többféleképpen történik ez. Vannak pályázatok, amelyeket a Magyar Olimpiai Bizottság ír ki az élsportolók számára, ezeket számos csatornán eljuttatjuk hozzájuk, felhívjuk a figyelmüket a lehetőségekre. A főiskola is kínál lehetőségeket, éppen a téli szünet előtt írtunk ki egy pályázatot, amire egyéni sportágban szereplő élsportolók jelentkezhettek, őket sportszerekkel tudtuk támogatni. Van egy mentori csoportja is az élsportolóinknak, így az ügyes-bajos dolgaikat is segítünk megoldani, ha adódik ilyen. Egyébként az a tapasztalatom, hogy az élsportolók viszonylag könnyen veszik a tanulási akadályokat is, hiszen az ép testben ép lélek-elv majdnem mindenkinél működik. Szép számmal tudok említeni kodolányis élsportolókat, például nálunk tanul két jégkorongozó: Erdélyi Csanád és Vizi Dániel. Egyébként meglehetősen hosszú a korábbi élsportolóink sora is, Siti Beától kezdve Virincsik Anasztáziáig. A kézilabda világában jártasak jártasaknak biztosan ismerős neveket említettem.

A sportnapok rendezése is a sportiroda feladata. Milyen előkészületekkel jár az esemény megszervezése?

A hosszú távú előkészületeket mindig a félév rendjéhez kell igazítani. Az utóbbi időszakban már évente két sportnapot is tartunk, hiszen a nemzetközi egyetemi és főiskolai sport napját szeptember 20-án tartják az egész világon, amibe két évvel ezelőtt mi is bekapcsolódtunk. Hasonlóan a szeptemberihez májusban is tartunk egyet a Kodolányi Napok keretein belül. Tehát tavasszal, és ősszel is van sportnapunk. Az előkészületekben sok hallgató önkéntesként veszi ki a részét a munkából, de vannak olyan hallgatók is, akiknek ez gyakorlati tevékenység is, vagyis az oktatási rendjükben is elismerhető.

Mennyire elégedettek a hallgatók sportnapokon mutatott aktivitásával?

Elégedettek lehetünk, mert szép számmal járnak el a hallgatók egy-egy ilyen rendezvényünkre. Mindenkinek tudunk olyan lehetőséget adni, amit örömmel csinál. A szabadtéri sportágakhoz a szomszédban lévő Vasas pálya áll rendelkezésünkre, az edzőtermeinkben pedig az ott lévő sporteszközeinket használhatják a hallgatók. Mindenki választhat kedve szerint, nyilván nem fog mindenki nyolc-tíz sportágat kipróbálni.

Mennyire mutat a látogatottság csökkenő vagy növekvő tendenciát az elmúlt évekhez képest?

Nehéz összehasonlítani a két időszakot, hiszen tíz évvel ezelőtt több ezer hallgatója volt a főiskolának, amiből eljöttek néhányszázan. Most valamivel kevesebb a hallgatói létszám, de így is eljönnek két-háromszázan. Amikor tanításnélküli nap a sportnap, akkor szép számmal vesznek részt a hallgatók. Amikor a tanítás mellett vannak sportolási lehetőségek, akkor nyilván kevesebb lehetőségük van részt venni a programokon.

Melyek a legnépszerűbb sportágak a főiskolán?

Három alap sportágunk van, amit minden félévben kínálunk a hallgatóknak: kondicionálás, aerobik és labdarúgás. Utóbbira most már több mint tíz éve van lehetőségük a hallgatóknak a szomszédos Vasas pályán. Ezek mellett van még természetjárás, de az utóbbi években ki lehetett próbálni evezést, kosárlabdát, röplabdát, vagy különböző küzdősportokat. Majdnem minden szemeszterben van jógaoktatás is.

A hallgatók általában szeretik kikerülni a kötelezettségeket, ami erre a tárgyra is igaz lehet. Mennyire jellemző, hogy az utolsó két hétben szeretnék a féléves mennyiséget bepótolni?

Nem mondanám, hogy ez a hallgatóknak a nagy részére jellemző lenne. Persze mindig vannak érdekes esetek. Volt olyan, amikor egy hallgató az utolsó utáni napon jelentkezett, hogy neki öt félévet kellene bepótolnia egy nap alatt. Nyilván ezek nem lehetségesek, de szerintem egyre többen felismerik, hogy a kötelező testnevelést, mint tárgyat, a félév alatt folyamatosan kell teljesítni, nem lehet két nap alatt. Vannak, akik kiszámolják, hogy ha két hét alatt minden nap bejönnek, akkor pont teljesítik a tíz órát, de ez általában nem szokott sikerülni.

Az utolsó két hétben tehát jobban figyelnek arra, hogy ne legyenek olyanok, akik csak aláírásért jönnek be?

Igen, ebből már többször volt probléma. Néhányan már megszenvedték azt, hogy megtagadtuk az aláírást, amikor kiderült, hogy az illető felírta magát, pedig még az épületben sem volt. Mégegyszer mondom, hogy nem ez a jellemző, de ezeket az eseteket, azért megjegyezzük.

A tanítás mellett futballedzőként is tevékenykedik…

A II. kerületi UFC-nél most már ötödik éve van utánpótláscsapatom. Jelenleg U9-es, és U8-as korosztálynak vagyok az edzője.

Azt mondják, a sport erősíti a jellemet. Mekkora szerepe van ebben egy edzőnek?

Szerintem feltétlenül van szerepe az edzőknek is. Az utánpótlás nevelés területén pedig hatványozottan. Nálunk például kötelező mindenkinek odajönni az edzőhöz, illedelmesen köszönni és kezet fogni. Mindig megbeszéljük a dolgainkat, és ezt a szülők is becsülik. Úgy érzem, szívesen hozzák hozzánk a gyerekeiket.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat