FEZEN 2014

2014. március. 01. Kitekintő
FEZEN 2014

Még többféle stílus a fehérvári zenei fesztiválon

A 18. FEZEN-re készülnek a szervezők és Székesfehérvár városa. A közel két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál megrendezését a fehérvári önkormányzat az idén is támogatja. „Ha röviden kellene megfogalmaznom, hogy milyen is lesz a 2014-es FEZEN, akkor azt mondom, hogy továbbra is egy elérhető és nagyon szerethető fesztivál ez a hazai fesztiváltérképen, amely elérhető áron törekszik a minőségre. 

Így a hazai fiatalok is kijuthatnak rá, de sok turistát vonz akár külföldről is. Éppen ezért támogatja az idei évben is a megrendezését Székesfehérvár Önkormányzata 18 millió forinttal.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki Kovács Antal főszervezővel közösen tartott sajtótájékoztatót a július 30-án induló zenei nagyrendezvényről. A fővendég a svéd EUROPE lesz, mellettük azonban számos hazai együttes és előadó lép majd fel a fesztiválon, biztosítva a műfaji sokszínűséget. A szervezők „FEZEN-re veled” kezdeményezése pedig a ma még kevésbé ismert zenekaroknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.  
Rendhagyó helyszínen, a Fehérváron kialakult „FEZEN-mozgalmat” egész évben reprezentáló Kossuth utcai FEZEN Port-ban ismertették a szervezők az idei, 18. fesztivál részleteit. A sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere elsőként a megújuló belváros egyre színesebb arculatáról szólt, amelynek meghatározó része lehet a FEZEN Port. A nyári fesztiválról szólva pedig azt a fontos küldetést emelte ki, amelyet a város regionális szerepének és kulturális sokszínűségének erősítésében betölt az immár nemzetközileg is jegyzett FEZEN.

„Ha valaki ’89-ben azt mondja nekem, hogy 2013-ban szabadtéren, élőben meghallgathatom a Deep Purple-t, vagy idén a EUROPE zenekart, akkor biztosan nem hittem volna el. Ez is mutatja, mekkora utat tettünk meg az elmúlt több mint két évtizedben és hogy Székesfehérváron is mennyi minden fejlődik. A város polgármestere arról is beszélt, hogy milyen sokrétű a zenei kínálat, és hogy ha továbbra is ennyire kitartóan nő a látogatók száma, akkor hamarosan kinövi a rendezvény a MÁV-pályát és új, nagyobb helyszínt kell közösen keresni a programnak.” –mondta többek között dr. Cser-Palkovics András.

Kovács Antal megerősítette: idén ismét „nagy név” érkezik, a svéd EUROPE együttes lesz a fővendég. „A EUROPE komoly nyomot hagyott a nemzetközi rock-életben, így igazi különlegesség lesz őket Székesfehérváron, a MÁV-pályán hallani. Fontos, hogy a FEZEN csak felerészben szól a hazai és nemzetközi vendégeknek, hiszen a helyi közönség ugyanolyan fontos számunkra. Tavaly augusztusban bebizonyosodott, hogy  van igény Székesfehérváron nagy rendezvényekre és a fehérvári emberekben benne van a közösség, az összetartozás iránti vágy. A csendesebb hónapok mellett szükség van olyan „pezsgésre” is, mint a nyári belvárosi rendezvények sora, vagy a FEZEN.” – emelte ki a főszervező. Kovács Antal szólt arról is, hogy nem emelték a jegyárakat, és megtartják a tavaly jól bevált tematikát, azaz szélesebb lesz a zenei paletta, és slágerdalokat játszó, élő zenélést vállaló együtteseket is vendégül látnak. Mindemellett teret adnak az utánpótlásnak, ezért felhívást tettek közzé a feltörekvő együtteseknek. „Fontosak a nagy sztárok, akiket csodálhatunk, de náluk talán még fontosabbak a még ismeretlen tehetségek, akikben az utánpótlásunkat is megtalálhatjuk. Ők azok a fiatalok, akik szabadidejükben, zsebpénzükből a zenélést választják, és akiket talán húsz-harminc év múlva más országok más fesztiváljainak színpadain is láthatunk. A tavalyi év sikere után idén is megrendezzük a FEZEN válogatóversenyét. Fontos, hogy a fiataloknak teret adjunk, mi az útköltséget biztosítjuk, valamint lehetőséget kapnak jó színpadi feltételek melletti bemutatkozásra a fesztivál közönsége előtt.” – ismertette Kovács Antal.

A kiszolgálás minőségét is javítják a szervezők, akik a MÁV-pályával szemközti, ligetes területen helyezik el a kempinget a FEZEN idejére, valamint egy nagyméretű, sok ülőhelyes vendéglátó teraszt is kialakítanak. A jó időre számítva a párakapuk mellett kültéri mobilklímákkal is készülnek.

A fesztivál iránt érdeklődők az elkövetkező hónapokban folyamatosan tájékoztatást kapnak minden technikai részletről, valamint a FEZEN honlapján, a www.fezen.hu oldalon keresztül is folyamatosan nyomon követhető a fesztiválprogram alakulása.

 

/Forrás:ÖKK/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat