Felvételi 2017

Cikk dátuma 2017. január. 05. | Mozaik
Felvételi 2017

Felvételi, továbbtanulás

Gyakran lehet olvasni, hallani arról, hogy ma már nem egy életre választunk magunknak pályát. Szinte borítékolható, hogy egy most érettségiző fiatalnak többször is kell majd váltania a nyugdíjig, ez pedig folyamatos tanulással jár, amelynek nélkülözhetetlen feltétele a nyitottság megőrzése. 

Nem csupán az számít, mit tanulunk az első, általunk választott felsőoktatási intézményben, mit tudunk a diplománk megszerzésekor, talán ennél is fontosabb, hogy milyen egyéb kompetenciákra teszünk szert, hogyan alakul a személyiségünk. Amennyiben az élethosszig tartó tanulás jegyében hajlandóak vagyunk tanulni, alkalmazkodni, fejleszteni készségeinket, megőrizni rugalmasságunkat, hosszú távon sikeresek lehetünk, függetlenül attól, mennyire számít divatosnak a választott szakma. Ma már teljesen elfogadott, hogy a személyiségünk változásának, az önismeretünk fejlődésének és természetesen a piaci igényeknek megfelelően újabb és újabb tanulmányokba kezdünk, és folyamatosan képezzük magunkat. Soha nem késő váltani.

A szakemberek szerint úgy kerülhető el a kiégés, ha önazonosak maradunk. Ha ugyanis pusztán az elhelyezkedési esélyekre vagy a fizetésre fókuszálunk pályaválasztáskor, könnyen csalódhatunk. Elég csak arra gondolni, hogy néhány éve még mindenki jogász akart lenni, most meg nagyon nehéz elhelyezkedni ezzel a diplomával.  Aki elhivatottságból választotta ezt a képzést, az megtalálja a számításait, hiszen nem elsősorban a vonzó fizetés miatt nézte ki magának a szakmát, hanem a kihívások, a feladatok miatt határozott úgy, hogy jogi egyetemen tanul. Gyakran hallani, hogy akinek munkája egyben a kedvenc időtöltése, annak nem kell aggódnia a későbbiekben sem. Van akinek sikerül ezt kiválasztania elsőre, de akadnak olyanok is, akik később kerülnek a helyükre. Gyakori tanács, hogy érdemes egy-két évet külföldön tölteni, tapasztalatokra, nyelvismeretre szert tenni, akár már a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt. Ezzel időt adhatunk magunknak, jobban sikerülhet a választás.

Sokan aszerint választanak, hogy melyik tantárgyakból jók, ám nem feltétlenül ez a leginkább mérvadó szempont a helyes döntés meghozatalakor. Azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy olyan képzést nézzünk ki, amelyik valóban érdekel bennünket, de lehet, hogy hosszabb távon nem a viszonylag könnyű megoldás ígérkezik majd jónak. Mielőtt döntenénk, gondoljuk át, mit is szeretnénk, kérjük ki szüleink, tanáraink tanácsát is. Beszélgessünk el olyan ismerősökkel, barátokkal, akik a kiszemelt képzést választották, tapasztalataik alapján valószínűleg könnyebben tudunk majd határozni.

Pályaválasztási tanácsadóhoz leginkább a felvételi előtti évben érdemes fordulni, ám fontos tudni, hogy nem minden iskolában dolgozik ilyen szakember. A beszélgetések fókuszában az áll, hogy mi a fiatal célja, milyen területen szeretne dolgozni, kíván-e a későbbiekben is tanulni, milyen feladatok iránt érdeklődik, humán vagy reál területen képzeli el inkább a jövőjét.

/Forrás:felvi.hu/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat