Felsőoktatási tervek Fehérváron

2014. április. 23. Kitekintő
Felsőoktatási tervek Fehérváron

A Kodolányi János Főiskola is segítséget kap fehérvári képzéseihez

Székesfehérváron a Városházán találkoztak az Óbudai Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának vezetői, hogy a tervezett műszaki képzésekről egyeztessenek nemcsak egymással, hanem együttműködő partnereikkel is. Székesfehérvár polgármestere, valamint több fehérvári cég képviselője mellett a megbeszélésre Kecskemétről is érkeztek résztvevők, akik saját helyi tapasztalataikról számoltak be. 

A Kecskeméti Főiskolán ugyanis már működik az a duális képzés, amely az ipar és a felsőoktatás együttműködésére épül, és amelyet Székesfehérváron is terveznek bevezetni. 

A kormány tavaly augusztusi, kihelyezett ülésén tárgyalt a műszaki felsőoktatás jövőjéről és kezdeményezett egyeztetéseket a fehérvári képzések megtartása, szélesítése érdekében. Mindezek eredményeként született meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem között egy háromoldalú elvi megállapodás, amely rögzíti az Alba Regia Műszaki Kar létrejöttét is. 

"Az elsődleges cél számunkra a Geoinformatikai Kar városban tartása volt, de ezt a problémát úgy szerettük volna megoldani, hogy az egyéb, felsőoktatással kapcsolatos elképzeléseket is előre vigyük. Szerencsére sikerült, hiszen kormányhatározatok születtek a műszaki felsőoktatás megerősítésére Székesfehérváron. Döntés született arról is, hogy az Óbudai Egyetem bázisán jöjjön létre az Alba Regia Műszaki Kar. A meglévő képzések erősítésében és az újak 2015. szeptember 1-jével történő indításában az Önkormányzatnak, az Óbudai Egyetemnek és a jelenlévő cégeknek is fontos szerepük lesz. Abban bízom, hogy 10-15 év múlva azt tudják majd megállapítani, hogy Székesfehérvár a műszaki felsőoktatás erősítéséhez kapott támogatást és bizalmat megszolgálta.” – mondta el bevezetőjében dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere kitért arra is, hogy bár az alapvető téma a műszaki felsőoktatás volt, ám kormányzati és önkormányzati döntések születtek arról, hogy a Kodolányi János Főiskola is segítséget kapjon fehérvári képzéseihez.

 

/Forrás: ÖKK/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat