Félpanziótól a street foodig

2013. december. 01. Hangoskodó
Félpanziótól a street foodig

Kelemen Adrienn írása – turizmus szak, III. évf.

Gasztronómiai utazások a nagyvilágban

Izgalmas utazásra hívta a hallgatóságot a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya november közepén a KJF Budapesti Oktatási Központjába. Az idei utolsó előadáson Paór Anikó, a szigetmonostori Rosinante Stílusos Vidéki Szálloda és Étterem értékesítési vezetője várta az érdeklődőket. 

Nem csak a téma, hanem az a tény is vonzotta a hallgatóságot, hogy az előadó maga is a Kodolányi János Főiskolán szerezte meg diplomáját annak idején. Előadásából megtudhattuk, hogyan születnek a „fapados” utazókból igazi gasztrofanatikusok, és hogy milyen plusz töltetet adhat a gasztronómia egy-egy utazáshoz.

Paór Anikó bejárta Európát Erdélytől Madridig, Dél – Kelet Ázsiát Malajzián át Kambodzsáig, és tizennyolc országból gyűjtötte össze gasztroélményeit az elmúlt évek során. Ezen az estén az utak során kialakult meghatározó élményeit gyűjtötte egy csokorba és osztotta meg a hallgatósággal. Megtudhattuk, hogy sokszor igen izgalmas módon jutott el attól a bizonyos „félpanziótól” a „street foodig”. Aki már valaha utazott jól tudja, hogy a félpanziós ellátás a biztonságérzet egyik alapját adja, mivel biztosak lehetünk abban, hogy lesz mit ennünk. Egy idegen országban, egy idegen kultúrában ez a legegyszerűbb megoldás, hiszen így legalább nagyjából az otthon megszokott ételek között válogathatunk. Viszont az egyértelműen kijelenthető, hogy valójában nem lehet megismerni egy ország gasztronómiáját szállodai félpanziós ellátás mellett. Ahhoz hogy igazi kulináris élményben legyen részünk, ki kell lépnünk saját komfortzónánkból, kell némi őrültség és nyitottság is, hogy igazán megismerjük egy ország gasztronómiáját. Anikó példája jól mutatja mindezt, hiszen gasztroútjai jelentős részét hátizsákos turistaként tette meg. Hogy felfedezze Törökország kulináris érdekességeit megtett buszon hétezer kilométert két hét alatt, eltöltött három hónapot Dél – Kelet Ázsiában egy szál hátizsákkal, hogy saját magát is legyőzve egy életre meghatározó élményekkel térjen haza. Kiemelte, hogy ez az ázsiai utazás volt eddig „a csúcs az életében”, és ez vezette el a „street food” világába is, ami egy sehol máshol nem tapasztalt élmény a számára.

Paór Anikó előadásán a turizmus szakmai vonatkozásai mellett az ehhez kapcsolódó egyéb értékes tapasztalatok is felszínre kerültek, mindezzel érdekesebbé téve a programot. Beszélt arról is, hogy a gasztronómia és ezek az utak új barátságok kialakulásához is hozzásegítették, hiszen gyakran heteket töltött el egy csapattal, közösen járva az országokat. Természetesen a helyi lakossággal kialakított kapcsolatok is meghatározóak voltak az utazásokban.

Tanulságként mindenképpen elmondható, hogy próbáljunk meg kilépni a megszokott turista zónából, járjunk nyitott szemmel a világban, és persze mindig éhezzünk az újra. 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat