Felolvasó est a szemeszter végén

2015. május. 18. Kitekintő
Felolvasó est a szemeszter végén

Újabb évfolyam végzett Petőcz András szépíró műhelyében

Sokadszor lehetett abban a különleges élményben részem, hogy meghallgathattam a Petőcz András vezette Kodolányi Szépíró Műhely alkotóinak felolvasásait. Ezúttal a Kodolányi főiskola földszinti klubjában tartották szemeszterzáró felolvasó estjüket a szárnyaikat bontogató szépírók.

Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense 2013 őszén indította el szépírói kurzusát azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről akarnak megismerkedni a próza-, a dráma- vagy éppen a versírás szabályaival, titkaival. 

Petőcz András az évzáró program elején többek között arról is beszélt, sokan azt gondolják, hogy a szépírás magányos tevékenység, a valóság azonban ennek szöges ellentéte. Az írói lét elképzelhetetlen anélkül, hogy csoportokba szerveződjenek az alkotók, időnként alkotótáborokba mennek, felolvasóesteket tartanak. A kodolányis szépíró kurzusból kibontakozott a Mandragóra Irodalmi Kör, amelynek keretein belül komoly műhelymunka folyik.

A szemeszterenként újrainduló szépíró kurzus „tagozatai” alkalmat teremtenek arra, hogy a résztvevők minden műfajban elsajátíthassák az alapvetőségeket, s versben, prózában, drámában egyaránt alkothassanak. Vannak, akik végigjárták mindhárom választható képzést, s ma már országos lapokban publikálnak. Olyan helyeken jelennek meg, mint például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Irodalomismeret című lapja vagy a Spanyolnátha. Petőcz András elmondta azt is, hogy a kodolányis szépírók  között vannak már befutott írók, akiket a Kodolányiról sikerült elindítani. Bemutatta a hallgatóság soraiban helyet foglaló Kelemen Annát, akinek írásait többek között a Forrás, a Tiszatáj és a Jelenkor folyóiratok közlik.

Kodolányis médiaszakosok felolvasásával kezdődött az est, mindhárman elsőévesek, tehetségesek, bizakodóak. Holcz Csaba a bemutatkozásában elmondta, újságírónak készül, s azt már megtanulta, hogy az újságírás a tények műfaja, viszont a szépirodalomban megélheti a szabadságot. Csaba vezet egy blogot is, és a prózával kötött igaz barátságot.

Pajzs Nóra elöljáróban arról beszélt, hogy nem igazán szeret verset írni, ám „ha a tanár úr ezt a feladatot adja”, akkor azt ír. Egyelőre nem sokan tudják róla, hogy érdekli a szépírás, de nyilvánvalóan ez nem maradhat sokáig titokban.

Trafikant András is inkább prózát ír, azt tartja, hogy a verselés formai követelményeinek egyelőre nem igazán tud megfelelni. Kis történetet is mesélt a szonett műfajának gyakorlásáról, amiről nincsenek túl jó emlékei, így marad a prózánál. Elmondhatom, kiváló írást hozott a felolvasásra, Pongó kutya történetét nem csak a „sztori” miatt zártam a szívembe.

Morvai Áron a versek és a slam poetry világában érzi jól magát. Ennek kapcsán alkalom nyílt ez utóbbi – egyre divatosabb és szerencsére lassanként elfogadott – műfaj körbejárására is. A slam poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg önálló előadói műfajként, kötetlen költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Áron most versekkel készült, egyik költeménye Orwell Állatfamjának hangulatát idézte Petőcz András szerint.

Klein Izabella versében fodrozódó felhők, látóhatárig terpeszkedő legelő, libalegeltetés, gyerekes izgalmak, szívesen helyezkedik bele az ember. Ő maga is élvezi az emlékek keltette hangulatot. Az utóbbi időben – mint mondja – keveset ír, mert van állása. Petőcz András, bár ő is örül a megszerzett munkahelynek, az írás folytatására biztatja Izabellát.

Sztranyánszky Zsuzsa szenvedélye a sport, ezzel függ össze felolvasott verse is. A megfogalmazott érzések, hangulatok jól tükrözik, hogyan kínálja magát az egyik szenvedély a másiknak az ember életében, s miként olvadhat eggyé a fizikális élmény a gondolatisággal.

Vers után ismét próza következett, Janó Zsolt lépett a Kodolányi Szépíró Műhely képzeletbeli színpadára. Diákkorom óta írok, eleinte verseket, húszévesen pedig elkezdtem novellákat írni, hangzott el. Az abszurd az igazi terepe, az elhangzott írással legalábbis ezt üzente. Aprólékosan kimunkált novelláján jól szórakoztunk, várjuk a folytatást.

Serestyén Sára - az est egyedüli drámaírójaként -  Örkény István Presztízs című zseniális egypercesét dolgozta fel, nem is akárhogyan. Az ananász körüli történéseket érdekes átiratban „vitte színre”, bátran játszadozva, szabadra engedve az írói képzeletet, szabadságot. Bauer Krisztinának köszönhetem, hogy merészen dolgoztam, az ő tanácsára írtam át alaposan az egypercest, mondta el Sára.

Gajdos Kingát gyakorlott felolvasóként konferálta fel Petőcz András, hiszen már a második félévét zárta a szépíró műhelyben. Előljáróban elmondta, hogy író-tanára tanácsára felhagyott a múltidézéssel, újabb novellái jelenidejűek. Felolvasott írása alapján bizton állíthatom, hogy minden bizonnyal találkozunk majd nevével a hazai szépírók világában.

Rózsa Boglárka Solymár Lea álnéven ír, s alig húsz éve ellenére már szép számmal jelentek meg írásai. Éppen érettségire készül,  szeptembertől – reményei szerint - egyetemista lesz. Termékeny alkotó, folyamatosan ostromolja a különböző irodalmi lapokat. Nem törődik különösebben a visszautasítással sem, hiszi, hogy előbb-utóbb meg tudja győzni verseivel a szerkesztőket.

Major Eszter régóta ír, ám a szépirodalom nem egyetlen művészeti tevékenységként van jelen az életében. Zeneakadémiát és iparművészeti főiskolát végzett, azt mondja, a zene a feltöltődést, az üvegművészet a kikapcsolódást jelenti az életében. Ehhez sorakozik fel az írás, a nyári Irodalomismeretben jelenik meg majd első szépprózája.

Nagy Izabella prózát és verset is ír, regénye megjelenés előtt. Réges-régi diákként konferálta fel Petőcz András. Mindig kalandosak a beszélgetéseink Izabellával, mondta derűsen az író, és valóban végig élcelődnek, vitatkoznak a hallgatóság örömére. A regény borítóterve is elkészült már, mondja Izabella, s bár bizakodó a megjelenést illetően, elárulja, hogy anyagi nehézségek még akadnak.

Művészet és valóság, tehetség és alkotói folyamat, írások, megjelenések, izgalmak, mindez terítéken egyetlen esten. Jó volt ismét megtapasztalnom, miként születnek sorra a jövő írói, költői Petőcz András műhelyében.

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat