Felolvasás-színház-szépíró műhely

2014. május. 11. Kitekintő
Felolvasás-színház-szépíró műhely

Csutak Adrienn írása – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évf.

 Novellák, versek, drámák – tarol a Petőcz-műhely

Egyre szélesebb körben válik ismertté és népszerűvé a Petőcz András író-tanár által alapított Szépíró Műhely, amely a Kodolányi János Főiskolán teremt alkotói kibontakozást, tanulási lehetőséget a szépirodalom iránt érdeklődő fiataloknak.  Sorra szerveződnek a műhely irodalmi programjai, a fiatal írójelöltek rendszeresen bemutatkoznak a nagyközönségnek is. 

 

Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense 

A főiskolán megtartott felolvasó estek mellett Petőcz András rendszeresen teremt bemutatkozási lehetőségeket tanítványainak például a Petőfi Irodalmi Múzeumban, vagy említhetném a legutóbbi sikeres külső helyszínes estet, amikor a műhelyesek a budapesti „Kelet” kávéház pódiumán olvastak fel műveikből március közepén.

Egyre népszerűbb a Kodolányi Szépíró Műhely a fiatalok körében

A KJF szépírói kurzusának irodalmi estje legutóbb május 6-án, kedden került megrendezésre a Kodolányi Napok egyik programjaként. A márciusi esemény után most újra „hazai pályán”, a KODO Klubban várták az irodalomkedvelőket a fiatal írók. S hogy a szépirodalom igenis vonzó a fiatalok számára, jelzi a felolvasó estek iránti meglehetősen nagy érdeklődés.

Jelentős számú kodolányis hallgató figyeli érdeklődéssel a  szépíró műhelyben tevékenykedő kodolányis hallgatók és más felsőoktatási intézményből érkező diákok munkáját, és szívesen jönnek el a programokra is. A Petőcz-tanítványok  pedig nem okoznak csalódást, jobbnál-jobb alkotásokkal örvendeztetik meg a közönséget. Kedden ismét ízelítőt kaphattunk néhányuk műveiből, és az est moderátora, Petőcz András jóvoltából életükről, ambícióikról és megtudhattunk egyet, s mást. Az rendezvény résztvevőinek listája igen bő: Annus Péter, Bauer Krisztina, Bendi Balázs, Cselenyák Tibor, Darázs Enikő, Horváth Gábor, Nagy Izabella, Printz Nóra, Szentpály Ágnes, Szerdi Bence, Szűts Diána, Varga Kitti és Varga Lilla. A hosszabb-rövidebb személyes vonatkozású bemutatkozásokat követően legújabb írásaikból olvastak fel műhelyesek, majd egy közös produkció szereplőjeként is a közönség elé léptek. A változatosságra nem lehet panasz, hiszen novellák és versek vegyesen szerepeltek.

 

Az est első felében – a már megszokott menetrend szerint – egyesével léptek a publikum elé az ifjú művészek, viszont bő két óra elteltével igazi különlegességben részesült a közönség A második részben egy tehetséges fiatal írónő, a végzős kommunikáció- és médiatudomány szakos Sasvári Vivien Lélektelen című drámáját adták elő felolvasószínház keretében, ami egyben a mű debütálása volt. A szellemvilág rendhagyóságát elemi szinten magába építő és a vallási vonulatot sem mellőző alkotás nemcsak a hallgatóságnak szolgált új élménnyel, hanem a közreműködő felolvasóknak is. Mint megtudtuk, hosszas lehetőség nem volt próbálni, ám ez mit sem vont le az előadás értékéből; a közönség kitörő tapssal fejezte ki elismerését. Színvonalas alkotásokban és elismerő tapsban egyébként nem volt hiány az este folyamán. Mindezek alapján úgy gondolom, hogy fiatal alkotók tehetsége, lelkes törekvése és a közönség érdeklődése, szeretete miatt is okkal bízhatunk abban, hogy számos hasonlóan színvonalas esemény lesz még a jövőben. 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat