Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor

Cikk dátuma 2013. december. 05. | Mozaik
Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor

Százhuszonnyolc kilót emel és a wellnessről ír szakdolgozatot

Kirilla Tibor átveszi a "Kodolányi fekvenyomó bajnokság 2013." első helyezettjének járó serleget Kass Lászlótól, a Sport és Rekreációs Tanszéki Csoport tanárától, ezután kezdünk beszélgetni. Otthonosan mozog a KJF edzőtermében, ami nem csoda, hiszen a végzős turizmus szakos hallgató hetente háromszor jön ide edzeni. 

Emellett még futással tartja karban a kondícióját, s elmondhatom, a rendszeres sportolás eredménye látványos elem a megjelenésében. Százhuszonnyolc kilós súly emelésével nyerte meg az idei bajnokságot, de - amint mondja- nem ez a rekordja, hiszen már sikerült ennél négy kilóval többet is emelnie. A sport szeretetének kezdete visszanyúlik gyerekkorára, kisiskolásként már versenyszerűen sportolt.

                                                         

                                                                      *

 

Általános iskolás koromban kezdtem atletizálni, kisebb-nagyobb sikerekkel szerepeltem a megyei bajnokságokon. A monori József Attila Gimnáziumban kosarazással folytattam a sportolást, amit nagyon szerettem, ám egy komoly térdsérülés következtében kénytelen voltam abbahagyni. A testépítés a kosarazással párhuzamosan jelen volt az életemben, s ez jól jött, amikor a térdműtétemet követően már nem kosarazhattam.

Úgy fest, a sport mindig is központi szerepet kapott az életedben, emiatt kicsit furcsa számomra, hogy teljesen más irányban keresgéltél a pályaválasztás idején.

Ez így van, mert egyrészt azt végiggondoltam, hogy a versenyszerű sport a fiatalok világa, másfelől ebben az időszakban kell megalapozni a távolabbi jövőnket is. Mivel a turizmus területe nagyon is érdekelt, hallgattam egyik barátomra, aki a Kodolányit ajánlotta a felvételi időszakban. A turizmus egyébként is a gazdasági szféra egyik fontos húzóágazata, tehát van jövője a szakmának. A sport szeretetét édesapámtól tanultam, azt is az ő példáján láttam, hogy ez mennyire fontos egész életünkben, ám mellette más területeken is teljesíteni kell.

A fiatalok gyakran hivatkoznak arra, hogy nincs idejük a rendszeres sportolásra, a tanulás leköti minden idejüket. Te hogyan tudod összeegyeztetni a főiskolai tanulmányokat a rendszeres edzésekkel?

Nekem ez természetes, ez az életformám. Egyforma súllyal jelenik meg a tanulás, a sport és a munka a mindennapjaimban. A tanórákhoz igyekszem igazítani az edzéseket, és még az is belefér, hogy dolgozzak. Diákhitellel tanulok, az egyéb költségeimre igyekszem előteremteni a pénzt. Egy hotelben dolgozom, reggeliztetek, így a zsebpénzem is megvan. Egyébként az utóbbi években azt tapasztalom, hogy a fiatalok körében egyre divatosabb a sport, az egészséges életmód. Nyilván a sportra szánt időt valahol be kell hozni, de szerintem nem nagy veszteség, hogy ennyivel kevesebb idő jut tévézésre vagy a közösségi portálokra.

Utolsó éves vagy a KJF-en, nyilván már tervezed a diploma utáni életedet.

Most a szakdolgozat megírása köti le leginkább a figyelmemet, és az időm egy részét. A wellness és egészségmegőrzés, a turizmus és a sport összefüggéseit vizsgálom, érdekes kutatás terület. Azt nehéz elhinni, hogy lassanként vége a főiskolai éveknek, én nagyon szeretek a Kodolányin. Egyre többször beszélgetünk a barátaimmal is a jövőről, tervezgetünk, célokat tűzünk ki magunk elé. Most úgy néz ki, hogy külföldön próbálunk szerencsét majd néhányan. Maradni akarok a tanult szakmám területén, és majd egyszer sok-sok tapasztalattal, jó nyelvtudással és egy csomó összegyűjtött pénzzel jövök haza. Úgy látom, hogy ma a turizmus területén vezető állásokban dolgozó szakemberek jelentős része külföldi referenciával jutott el a sikerekig. Én is ezt az utat választom.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat