Fehérvári Gasztro- és Zeneünnep kodolányis kötődéssel

2022. március. 11. Kitekintő

Háromnapos programsorozat:

 

Elkezdődött a Gasztro- és Zeneünnep Székesfehérváron. Az idén először megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat vérpezsdítő tavaszi programokkal, ingyenes koncertekkel és kézműves vásárral is várja az érdeklődőket. A program három napja három különböző helyszínen zajlik. A fesztivál mindhárom napján régi és jelenlegi kodolányis hallgatók is aktívan részt vesznek.

A Fehérvári Gasztro- és Zeneünnep március 5-én, 19-én és 26-án kerül megrendezésre. A fesztivál első napján az Áron Nagy Lajos téren várták programok a kikapcsolódni vágyókat. Színpadra lépett a Gesztesi Alexandra, Birta Miklós duó. Birta Miklós a KJE Modern Zenei Tanszékének alapítótagja és oktatója, Gesztesi Alexandra pedig az egyetemen végzett. Ezt követően a Like a bird formációt láthatta a közönség, amely másod- és harmadéves Kodolányis hallgatókból áll. Az együttes dobosa Sisa Dávid, Kondl Henrietta basszusgitározik és Ruff Nikoletta énekel, aki már le is diplomázott egyetemünkön. Az estét a Horváth János Quintet zárta, amely együttesben a szintén nálunk végzett Potesz Balázs dobol.

A programsorozat második napján is több kodolányis kötődésű zenekar képviselteti magát. A koncertek a Fő utcán, a Mátyás király emlékműnél kerülnek megrendezésre. Az első koncertet a KJE volt oktatója Kovács Angelika és a Zeneakadémián végzett Dorogi Ákos adja. Őket a szintén a Kodolányihoz kötődő Nagy Lili követi, majd este hat órától a Nene lép színpadra. Az együttes énekesnője, Orsovai Reni is a Kodolányi János Egyetemen végzett. Leginkább dalszerzőként és előadóként ismert, de sikeresen szerepelt a Dal2020-ban – Rácz Gergővel közös „Mostantól” című dallal -  és az idei Sztárban Sztár szériában is.

Este hét órától négy elegáns helyszín közül is választhatnak az érdeklődők. A Pátria Kávéházban a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolához köthető Kovács Alíz trió ad koncertet, a Caffé Mauro-ban a KJE-n diplomázott Horváth Dávid. A Dos Puertas étteremben a mexikói hangulatot a Mai Rumba zenekar biztosítja, a Hotel Magyar Király éttermében pedig a szintén Kodolányis kötődésű Hász Eszter duó előadását élvezheti a közönség. Hász Eszter 2019-ben az Év Fiatal Jazz Zenésze címet is megkapta.

A fesztivál harmadik napján, március 26-án a Palotavárosi tavak közelében, a rendezvénytérben is három koncert várja a látogatókat. Pirityi Imre zenekara és a Crescendo Selecta előadása után, este hat órakor Vörös Janka és Oláh Dezső lép színpadra. Vörös Janka kodolányis hallgató volt, ma pedig a Modern Zenei Tanszék egyik oktatója. Zenekara, a Newseries erősen kötődik az egyetemhez, hiszen mind Janka, mind Fövenyi Máté – a gitáros -, mind a Gudics testvérekből álló ritmusszekció a KJE-n végzett és mindannyian kiváló zenészként távoztak. A duó másik tagja Junior Príma-díjas Oláh Dezső, a Hang-Szín-Tér tanára és 2019-ben az év zeneszerzője különdíjjal rendelkező előadóművész.

A program egyik szervezője, a KJE Modern Zenei Tanszékének vezetője Mits Gergely lapunknak elmondta, hogy a fesztivál megálmodója az Ökotudatos Fiatalokért Egyesület. Mits Gergely és Vörös Tamás –a Hang-Szín-Tér művészeti igazgatója már több éve szervezi meg az Alba Regia Jazz Fesztet, és ragaszkodnak egy olyan minőséghez, amelyet az Egyesület is képvisel. Így találkoztak a jazz zene és a kézműves termékek képviselői.

„Ha már egyszer élünk, akkor kötelességünk olyan dolgokkal körülvenni magunkat, amit más emberek úgy készítenek, hogy munka van mögötte. Nem feltétlenül a konfekció a célravezető. Fontos, hogy minden területen törekedjünk az igényességre!” – hangsúlyozta Mits Gergely.

A programsorozattal párhuzamosan tehát vásári forgataggal, valamint kézműves és termelői vásárral készülnek a szervezők. A családok kikapcsolódása érdekében pedig a programok alatt végig ingyenes játszóházat biztosítanak és gyermekprogramok is megrendezésre kerülnek.

Lenti Barnabás, kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat