Fehérvári Advent 2021

2021. november. 28. Kitekintő
Fehérvári Advent 2021

Első gyertyagyújtás és ünnepi fények

Székesfehérvár adventi koszorúján is megnyújtották az első gyertyát vasárnap este a Városház téri színpadon. Dr. Cser-Palkovics András polgármester két, nevelőszülőknél nevelkedő kisgyermekkel együtt kapcsolta fel a Belváros varázslatos díszkivilágítását, ezekkel az ünnepi pillanatokkal nyitották meg a város által szervezett nagyszabású ünnepváró programokat. A rendezvénysorozat egészen december 24-ig várja vendégeit.

 

A tavalyinál megengedőbb járványhelyzet idén lehetővé tette, hogy személyes részvételű programokkal készüljön az adventre Székesfehérvár. Az első ünnepváró vasárnapon, az esti órákban nagyon sokan gyűltek össze a Városház téren, hogy részesei legyenek a nagy pillanatnak, az ünnepi fények felkapcsolásának.

Az adventi színpadon az Otti Voice & Bass adott karácsonyváró koncertet, majd Spányi Antal megyés püspök tolmácsolta ünnepi gondolatait. Mint fogalmazott, adventnek sajátos hangulata van, amely eltölt bennünket és magával ragad. Jó meggyújtani a gyertyákat az adventi koszorún, jó együtt lenni, csöndben emlékezni, jó azon gondolkodni, hogy kinek milyen ajándékot adunk, amivel szeretetünket mutatjuk meg. Sok minden hozzátartozik az adventi készülődéshez, a takarítás, sütés, főzés is. Az adventben azonban igazán arra kellene törekednünk, hogy mi magunk legyünk ajándékká. Vásárolunk, csomagolunk, átadunk, örülünk, de talán ez egy percnyi öröm. Több lenne, ha a magunk életét tudnánk úgy alakítani, hogy mi legyünk ajándékká, és a szeretetünket ki tudjuk mutatni. Ne fáradjunk bele a mindennapokba annyira, hogy ne tudjuk kimondani: köszönöm. Ha az adventi időben ráhangolódunk az egymásra figyelésre, a szeretet megélésére, akkor a körülöttünk élők életét is szebbé tudjuk tenni.

 

Ünnepi szavakkal köszöntötte a Városház térre érkezett családokat dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Felidézte, hogy a tavalyi gyertyagyújtáskor nem jöhettünk össze közösen ünnepelni. A Városháza Dísztermében gyújtották meg az adventi gyertyákat, amit az online térben közvetítettek, ám a közösség, a személyes találkozás, az öröm és a mosoly nagyon hiányzott. Most azonban itt lehetünk, és a tavalyi esztendő után különösen tudjuk értékelni, hogy milyen nagy dolog együtt lenni, így kezdhetjük el az adventi várakozást, és így élhetjük meg a következő napokat, heteket. Ha valamit érdemes megtanulnunk a tavalyi évből, az az, hogy milyen nagy dolog a bensőséges találkozások élménye és öröme.

A köszöntők után a polgármester és a megyés püspök közösen gyújtották meg a város adventi koszorújának első gyertyáját, majd a városvezető a Szent István Görög Katolikus Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatában élő két kisgyermekkel, a nyolc éves Horváth Attilával és a hét éves Kiss Dalmával együtt kapcsolta fel a Belváros ünnepi díszkivilágítását.

A Fehérvári Advent programjai a következő hetekben folytatódnak. A Városház téren adventi vásár, a karácsonyfa mellett mesebeli kisvonat és a betlehem várja a vendégeit. Ünnepi fények csinosítják a nemrég megújult Bartók Béla teret, és érdemes egészen a Zichy ligetig sétálni, ahol új, különleges élményt ígérő fényvetítést láthatunk, illetve megnyílt a Kori Liget is. A Varkocs-szobornál a korábbi évekből már sokaknak ismerős hópelyhes játékot lehet kipróbálni. A Püspöki Palota Adventi udvarában szombaton délutánonként tartják a meghitt, csendes gyertyagyújtásokat, és ismét nyitva áll a jótékonysági és kézműves vásár. Az Egyházmegyei Látogatóközpontban, a Székesfehérvári Közösségi Kulturális Központban és a Fehérvári Kézművesek Házában adventi kézműves foglalkozásokat tartanak.

/Forrás:ÖKK 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat