Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben

2014. május. 14. Kitekintő
Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben

Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a királyok városában

Székesfehérváron, a Regionális Atlétikai Központban rendezik meg az idén a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. A július 8-ai verseny részleteit a MOM Kulturális Központban szervezett sajtótájékoztatón ismertették, amelyen Gyulai Márton versenyigazgató mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spiriev Attila sportigazgató vett részt.  Azt is bejelentették, hogy az augusztusi országos bajnokságnak, valamint szeptemberben a csapatbajnokság országos döntőjének is Székesfehérvár ad majd otthont.


A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjjal a 80-as évekből jól ismert, nemzetközi jelentőségű Budapest Nagydíj hagyományainak a felelevenítése volt a szervezők elsődleges célja. A verseny életre hívásának előzményeit Gyulai István fia, Gyulai Márton elevenítette fel a budapesti sajtótájékoztatón. 

„Alig három és fél évvel ezelőtt történt meg az első beszélgetés, amikor elhatároztuk, hogy 2006-ban elhunyt édesapám emlékére egy olyan sporteseményt szervezünk, amelyet világszerte jegyeznek, és amilyen még eddig nem volt. Az eddigi három versenyen számtalan jelentős eseménynek lehettünk szemtanúi. 2011-ben a jamaicai Asafa Powell kétszer is tíz másodpercen belül futott száz méteren, ezzel Magyarországon először állt meg a stopperóra 10 másodperc alatt ezen a távon. De büszkén tapsolhattunk Pars Krisztián kalapácsvető, és Kővágó Zoltán diszkoszvető győzelmének, Deák Nagy Marcell 400 méteren elért második, illetve a 800-on induló Kazi Tamás harmadik helyének is. A rangszámok alapján tavaly a 20. legjobb verseny volt a miénk, ami kiemelkedő. Már nem kell bemutatkoznunk, hanem általában azt kérdezik tőlünk, mikor és hol lesz a következő verseny." – mondta el Gyulai Márton versenyigazgató.

Idén először nem Budapesten rendezik meg a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj versenyeit, hanem Székesfehérváron. A várossal kialakított együttműködésnek köszönhetően az új Regionális Atlétikai Központ ad majd otthont a július 8-i programnak.

„Székesfehérvár számára nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség, hogy otthont adhat a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 2014-es programjainak. Új büszkeségünkben, a most átadott Regionális Atlétikai Központban kerül sor a nemzetközi hírű sporteseményre, amelyet már nagyon várunk. Atlétikai hagyományaink és a városunkat jellemző sportélet miatt is fontos számunkra ez a döntés. Egy olyan sportlétesítmény nyitotta meg kapuit a városban, amely nemcsak a szabadidősport és az utánpótlás műhelyünknek ad otthont, hanem nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. Sportjára, sportéletére büszke városunk száma is megtisztelő a döntés, hiszen ilyen súlyú atlétikai versenyt még nem szervezetünk. Remélem, hogy jó hangulatú és jól szervezett láthatjuk vendégül a hazai és külföldi versenyzőket, valamint a közönséget.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A negyedik Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon 17 nemzetközi, 4 nemzeti, valamint 4 junior versenyszámot láthat majd a közönség. Természetesen idén sem marad ki az immár hagyományosnak számító „TE mennyit futsz 100-on?” versenyünk, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. Mindezekről Spiriev Attila sportigazgató adott tájékoztatást.

„Idén nemcsak a férfiak, hanem a női versenyzők is a lehető legmagasabb kategóriákban mérik össze tudásukat kalapácsvetésben. Új helyszínen kerül sor a versenyre, ami új kihívás es felelősségteljes feladat. Egy város adja a nevét ehhez, amelynek igyekszünk is megfelelni.  Korábban olyan világklasszisok léptek fel ezen a viadalon, ami most is kötelez, de később fogjuk a pontos névsort nyilvánosságra hozni. Szeretnénk olyan produkciót nyújtani, amely nem volt meg hazánkban, de nem biztos, hogy idén ez a 100 méteres távon várható. Komoly tárgyalásokban vagyunk jelenleg is, nagyon sok világsztárt szeretnénk Fehérvárra hozni. Ami biztos: ennyi versenyszámot, mint idén, még nem rendeztünk. Rengeteg futó szám lesz mindkét nem versenyében, 100 métertől 3000-ig, sík- és gátfutás is. A női kalapácsvető világsorozat most először került be a programba. Cél a legjobb magyar atléták számára is a versenylehetőség biztosítása, emellett a fiatalok közül is sokan megmérettetik magukat, szerencsére az utánpótlásunkban vannak nagyszerű tehetségek. Két hagyományunk is van: a legjobb eredményt elérő atléta megkapja a dr. Spiriev-Bozsidár Trófeát, ezt eddig igazi világklasszisok kapták, például Jason Richardson, a 110 gát világbajnoka. A másik hagyomány pedig a "Te mennyit tudsz százon?" versenyünk, amelyen bárki igazi profi körülmények között mérheti le gyorsaságát a klasszikus sprint távon. Ezek idén sem maradhatnak el." – ismertette Spiriev Attila sportigazgató. 

Mint elhangzott, mobillelátókkal kb. 3500-4000 fő kényelmes befogadására lesz alkalmas a Regionális Atlétikai Központ, a versenyre nagyon alacsony jegyárakkal készülnek a szervezők. Nemcsak Székesfehérváron és a fővárosban, hanem a Velencei-tó és a Balaton környékén is népszerűsítik majd a július 8-i versenyt. 

A Magyar Atlétika Szövetséggel partnerségben Székesfehérvár több rangos versenynek is otthont ad majd, amelyek közül a keddi sajtótájékoztatón bejelentették: az augusztus 1-je és 3-a közötti országos bajnokságnak, majd szeptemberben a csapatbajnokság országos döntőjének is a Regionális Atlétikai Központ ad otthont. A serdülők megmérettetésével egybekötött programon a teljes magyar atlétika sport felvonul majd ezen versenyek keretében. Idén elmondható, hogy Székesfehérvár lesz az atlétika fővárosa Magyarországon.

/Forrás: ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat