Északi kaland nyáron

Cikk dátuma 2018. augusztus. 29. | Mozaik
Északi kaland nyáron

Bolfert Richárd

"Volt kodolányis csoporttársam kalauzolt Göteborgban"

Míg a nyáron általában a mediterrán országokat kedveljük, ahol pálmafák nőnek, meleg van és a tengerparton napozunk, addig az északi országok feledésbe merülnek. Berögzült, hogy mindig hideg van, kopár, kietlen a táj. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni göteborgi utazásom történetével. 

A helyszín Svédország, Göteborg, az ország második legnagyobb városa a maga hatszázezer lakosával, ahol öt napot töltöttem el egy ott élő, volt csoporttársam jóvoltából. Az Északi-tenger mellett fekvő város egyben kikötőváros is, számos szigettel, ahová csak komppal lehet átjutni. Időjárásban szerencsém volt, hiszen egy nap sem esett az eső. Mielőtt érkeztem még harminc fok volt Göteborgban, ezután már csak huszonhárom. Kétségkívül érdemes betenni hosszú nadrágot és pulóvert a hűvösebb éjszakák miatt, de nyáron kifejezetten kellemes az idő.

Repülőgéppel két óra alatt el lehet jutni Göteborgba, ahol a gép a város egyetlen, kis repülőterén, Landvetteren száll le. Az előtérben Volvo autók és kamionok állnak, ezzel is hirdetve, a városban található a Volvo múzeum. A repülőtérről a Flygbussarna buszaival érdemes beutazni, amelyek a belvárosig visznek, ugyanis a repülőtér messze van a várostól.

Viviennel – aki főiskolásként már Svédországról álmodozott -,  Korsvägen-en találkoztunk a Liseberg vidámpark bejáratánál. Éhesek voltunk, ezért megmutatta Svédország gyorséttermét, a „Max” -et. Nagyon hasonlít a többi gyorsétteremhez, vannak menük, különböző hamburgerek. Nagy, szeletelt krumplik, szaftos marhaszelet a hamburgerben, ízletes volt. A krumplihoz kis papírtálakban lehetett ketchupot tölteni. Svédországban környezet-tudatosok az emberek. Több gyorsétteremben is voltunk, mindenhol külön rekesze van a szívószálnak a papírpohárnak és külön a többi hulladéknak. Ha marad a pohárban jég, vagy üdítő, azt előbb ki kell önteni egy másik rekeszbe, csak utána a papírpoharakhoz.

Ami a számomra a legmeglepőbb volt, hogy bár egy időzónában van Magyarországgal, mégis este tizenegy óráig világos volt, illetve reggel négy órakor már világos volt. Télen ez megváltozik, akkor nagyon rövidek a nappalok. Minél északabbra megyünk, annál hatványozottabban így van.

Az élelmiszerboltok a glutén, lakóz-, lisztérzékenyek Mekkája. Szinte csak ilyen és ehhez hasonló élelmiszereket lehet találni. Majdnem mindenből csak nagy kiszerelés létezik, emellett koffeines vizet is találtunk az egyik bolt polcán. A legtöbb helyen a Willys elnevezésű saját élelmiszerboltjuk van.

Miután ez első napi környezetváltozáson átestem, végre volt időm körbejárni a belvárost. Érdemes tömegközlekedni, hiszen párezer forintért lehet a Pressbyrok-ban egy vagy három napos jegyet venni, ami még a közeli szigetek kompjaira is jó. Aki Budapesten közlekedik, annak a buszok nem hoznak újdonságot, ugyan olyan kék buszok közlekednek, mint idehaza, sőt gyakorta ugyan azok a típusúak is, annyi különbséggel, hogy „a következő megálló: Deák Ferenc tér, metróállomás” helyett a „stannavid: Pilbagsgatan-t” mondja be. A belvárosban két és háromszintes, szép épületeket talál az utazó, számos kis híddal, amit a várost átszelő folyó felett ível át. Megannyi villamosvonallal rendelkezik a város, amelyek találkoznak, majd szétválnak a különböző városrészek fele.

Szinte az összes nevezetességhez el lehet jutni tömegközlekedéssel. A városi színház, a Stora Teatern, majd a következő állomásnál, a Kungsportsplatsen, ahol a Trädgardsföreningen található, ami egy nagyobb park, fűvészkerttel, szökőkutakkal, rendezett virágoskertekkel. A Central Station-nél található városi múzeum, vasúti- és buszvégállomással, hatalmas térrel, hotelekkel. Ez a város központi helye. Hagakyrkan-nál indul a Haga, ami egy sétálóutca-rendszer, tele boltokkal, kávézókkal, szuvenír üzletekkel. Göteborg jelentős egyetemi városnak számít. Két nagy egyetem épületeit is megcsodálhatjuk szerte a városban, a Göteborgi Egyetem és Chalmers Műszaki Egyetem campusait.

Ha pihenésre és egy kávéra szánja el magát az utazó, jobb, ha nem válogat. Ugyanis nincs minden utcasarkon „beülős” kávézó, ritkán lehet belefutni egy-egy helybe. Főként éttermek és a svéd székhelyű Espresso House kávézóit lehet megtalálni.  A forgalmasabb csomópontokon viszont lehet válogatni a helyek között. Természetesen megkóstoltam a svéd húsgolyókat barnamártással, amelyet ízletesen készítettek el, ez azonnal a kedvencem lett. A húsgolyók mellé a burgonyapüré nem volt szokatlan, de amint egy sarki büfében a hotdog mellé(ami egy kolbász-szerű virsliből egy vékony kifliből állt), menüben is burgonyapürét szervíroztak, nagyon meglepődtem.

Ha Göteborgba vetődik az utazó, mindenképpen meg kell látogatni egy szigetet. A városból körülbelül egy órás buszúttal a kompkikötőhöz lehet érni  (Lilla Varholmen). Figyelni kell, hogy a jó kompra szálljunk fel, egyszerre három-négy komp is indul majdhogynem egy helyről. Negyed óra alatt meg is érkeztünk Hönö-re, azaz Hön szigetére, hiszen minden sziget neve mögött ott az „ö” betű, ami svédül szigetet jelent. Főleg kis családi házak és üdülők találhatóak, szabadstrandokkal. Azazúrkék színű tengerpartokkal, hatalmas kövekkel tűzdelt sziget mintha egy teljesen más bolygóra kalauzolná el az utazót. Kikötőiben hajók és jachtok mellett a Svédországra jellemző kis, piros házikók sorakoznak, amelyek hol raktárak, hol lakóházak. A kikötőben mindenképpen el kell fogyasztani egy pohár helyi sört: vagy az Eriksberg-et, vagy a Mariestads-os. Visszafelé a kompon ért a naplemente, amely a nap fénypontja volt. Az azúrkék vizet lángoló narancssárga lávává változtatta a lemenő nap.

Aki kirándulni vágyik, annak javaslom még a Linnéplatsen megálló melletti Slottsskogen-t is, ami egy hatalmas park szabadtéri előadásokkal, játszóterekkel, túraútvonalakkal, illetve egy szabadtéri állatparkkal, ahol a fókák, fekete kakasok és kecskék mellet Svédország védjegyének számító állatot, a jávorszarvast is meg lehet nézni testközelből. Akik pedig az izgalmakat szeretik, azok szálljanak le a Korsvägennél, és vegyenek jegyet a Lisebeg vidámparkba. Garantáltan nem fognak unatkozni, hiszen a legkisebbektől a legnagyobbakig megtalálja mindenki a számára megfelelő szórakozást. Emellett szinte minden Svédországban kapható édességet (főleg a legfinomabb svéd csokoládé, a Marabou) meg lehet nyerni két kilogrammos verzióban, amennyiben a szerencsekerék a megfelelő helyen áll meg.  Sötétedés után pedig akár egy mesevilágba csöppennénk: izzósorok, kandeláberek tucatjai világítják be a vidámparkot.

Hatalmas éjszakai életre nem kell számítani, néhány lokál, klub és diszkó van csak nyitva, fiatalkorúakat pedig nem is engednek be ezekre a helyekre. Míg Magyarországon a dohánytermékekért, addig Svédországban az alkoholos italokért kell külön üzletbe menni. A boltokat Systembolaget-nek hívják, nyitvatartásuk pedig igencsak rövid.  Reggel tíz órától este hét óráig tart nyitva hétköznaponként, szombaton délután öt, vasárnap délután három óráig van nyitva. Szóval, aki megkóstolnák a helyi borokat, söröket, azok jobb, ha észben tartják a nyitvatartást.

A svéd életstílus összehasonlíthatatlan a magyarral. Számomra már talán túlon-túl nyugodtak is a városlakók, nem sietnek sehova. Gyalogátkelőt ne nagyon keressünk, ugyanis az úton bárhol át lehet menni. A városon kívül már érezni a svéd építészet minimalizmusát, egyszerű, téglalap alakú épületek, egyszerű színek, geometrikus formák jellemzőek. Göteborgban járva lett egy kedvenc helyem is. Neve: Carolus Rex, ami egy régi várrom falának teteje, ahonnan a várost be lehet látni.

Érdemes bakancslistára tenni Svédországot és Göteborgot, hiszen teljesen más, mint egy nyugati vagy egy mediterrán ország. Legalább egyszer az életben át kell élni a svéd életérzést.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat