Erasmusdays - fókuszban a nemzetközi kapcsolatok

2020. november. 04. KáVé

Kilenc nemzetközi hét, oktatói és hallgatói mobilitás, konferenciák

Hallgatóbarát, interaktív kultúra megteremtése – A belső nemzetközi környezet építésének jó gyakorlata a Kodolányi János Egyetemen címmel tartott előadást Horváti Éva, A Kodolányi János Egyetem nemzetközi igazgatója az Erasmus+ Disszeminációs Konferencia Erasmusdays rendezvénye keretében. A koronavírus járvány miatt online formában megtartott előadáson Horváti Éva részleteiben bemutatta az egyetemen évtizedek óta folyó kiváló gyakorlatot, amelyet az Erasmus+ program tesz lehetővé.

 

Mobilitás, tanulás, nyelvtanulás, tapasztalatcsere, kapcsolatépítés, utazás, kultúrák megismerése, ezek fémjelzik az Európai Unio felsőoktatási programját. Az Erasmus ma már nemcsak Európáról és az európaiakról szól – az Erasmus+ világszerte lehetőségeket nyit meg az érdeklődők előtt, így a kodolányisok előtt is.  

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik, és összességében több mint 4 millió embernek kínál lehetőséget arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, illetve munka- vagy önkéntesmunka-tapasztalatra tegyen szert külföldön. A program támogatja az oktatási, képzési és ifjúságsegítő intézmények közötti transznacionális partnerségeket.

2020-ban lezárul egy korszak, véget ér az Erasmus+ hét éves ciklusa. Az elmúlt időszakban a program számtalan európai életére volt maradandó hatással, szakmai és személyes fejlődést elősegítve az oktatás és képzés területein. Izgalommal várjuk, mit hoz majd a következő hét év.

Horváti Éva előadásában beszélt arról, hogy a Kodolányi János Egyetem szerteágazó nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően 2011-ben indította el a Nemzetközi Hét rendezvényét,  amellyel egyedülálló módon kívánja hallgatóihoz közelebb hozni a nemzetközi környezet nyújtotta lehetőségeket. Mivel fontos célkitűzése az intézménynek, hogy nemzetközi egyetem legyen, ezt igyekeztek megalapozni az elmúlt évtizedekben. Az Erasmus+ lehetőségét folyamatosan kiszélesítik az oktatói és hallgatói mobilitás területén egyaránt.

Az idén tavaszra tervezett nemzetközi hét programsorozata a pandémia miatt elmaradt, de a nemzetközi igazgató már tervezi a jövő évi rendezvényt.

Az egyetem nemzetközi konferenciái is hangsúlyt kaptak az előadásban. Az alábbiakban olvasható a rangos programok sora, amelyet megismerhettek a konferencia résztvevői:

2011. Territorial Dimensions of Social Work in the Development of Quality Services

2014. Inclusive Society-Wellbeing-Participation

2015. Comparative Regionalism: Challenges of Regional International Politics

2016.Responsible Business Tourism Development and the Role of Education in Responsible Thinking 2017.New Approaches for International Quality Education

2018. Prospects for Well-being in an Uncertain Future: Challenges for University Research and Education Using European and Global Foresight Trends

2019. Global Trends: New Challenges to Economic, Social and Cultural Development

A nemzetközi igazgató végezetül ismertette a MAB 2019-es Akkreditációs Látogató Bizottsági jelentését a hallgatósággal, amelyben a következők állnak:

„Jó gyakorlatok elterjesztése. Nyitott pályázati rendszer keretén belül számos külföldi intézménnyel ápolnak jó kapcsolatot. A partnerintézményből meghívják a kollégákat a „Nemzetközi hét” elnevezésű programra, amely előre tervezhetően minden évben áprilisban kerül megrendezésre. Ekkor, szakmai tréningeken való részvétellel is, kitekintést kapnak a hallgatók az előadások révén a szakmájukba. Az intézmény műhelykonferenciáknak is helyszínt és lehetőséget biztosít, melynek keretén belül a hozzájuk érkező oktatók is előadást tarthatnak. A konferencián elhangzott előadások anyagait elektronikus kiadványban publikálják”.

 -v-

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat