Erasmus-szal Spanyolországban

Cikk dátuma 2020. június. 10. | Mozaik
Erasmus-szal Spanyolországban


Molnár-Simon Viktória - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

„…megtapasztalhattam, milyen érzés, amikor valóra válnak az álmok”


Amikor egyszer régen, gyermekkoromban Spanyolországban nyaraltam, valami megmagyarázhatatlan dolgot éreztem. Olyan volt, mintha már jártam volna ott, pedig életemben először vittek szüleim ebbe az országba. Attól kezdve visszavágyakoztam, és biztosan tudtam, hogy egyszer majd visszatérek ide. Úgy éreztem, meg kell ismernem a spanyol kultúrát, fel kell fedeznem ezt az országot, hogy választ kapjak arra a kérdésre, hogy vajon miért is éreztem a nyaralás alatt, hogy nekem ez az otthonom. 

Évekkel később az egyetemen különös érzésem volt, amikor tudomásomra jutott, hogy lehetőségem van külföldi tanulmányi útra menni az Erasmus program keretein belül.

Nem haboztam sokáig, hamarosan beadtam a jelentkezésemet. Három országot kellett megjelölnöm, de nagyon bíztam benne, hogy Spanyolország fogadja el a jelentkezésemet. Természetesen azt jelöltem meg első helyen. Pár héttel később megjött a válasz. Tisztán emlékszem, hogy amikor megkaptam a választ, hogy elfogadta a kinti egyetem a jelentkezésemet, és pár hónap múlva költözhetek Spanyolországba, meg sem tudtam szólalni, csak potyogtak a könnyeim. A valenciai egyetemet választottam és tudtam, hogy ha már kiköltözöm, akkor szeretnék a tengerparton lakni, így addig böngésztem az internetet, míg rá nem bukkantam egy olyan albérletre, amilyet megálmodtam magamnak. Augusztusban érkeztem Valenciába, pont olyan volt minden, mint ahogyan elképzeltem. Nagyon tetszett a környék és a lakás is, alig vártam, hogy felfedezzem a várost, hogy megismerjem a csoporttársaimat az új egyetemen. Másnap az első Erasmus találkozót az egyetem egyik kertjében tartották, ahol három szervező várt minket. Mindenki nagyon kedves és barátságos volt, a csoporttársaim között pedig mindenféle nemzetiségűek voltak; görögök, németek, olaszok, spanyolok, törökök és még sorolhatnám. A szervezők ettől a naptól kezdve mindennapra kitaláltak valamilyen csapatépítő programot, amelyek által sikerül megismerkednünk és beilleszkednünk a tanévkezdésig. Elvittek minket a közeli városokba, megmutatták a látnivalókat, hosszasan meséltek nekünk a kinti szokásokról, illetve minden héten volt egy úgynevezett “cooking night”, ahol mi mutathattuk be a saját kultúránkat és kóstoltathattuk meg a tradicionális ételeinket. Nagyon élveztem az Erasmus programot, hiszen ez nem csak egy felejthetetlen élmény mindenki számára, hanem egy jó lehetőség arra is, hogy sok mindent megtanuljunk az életről, illetve önmagunkról. Számomra a legfontosabb az volt, hogy megtanultam elfogadni önmagam és megtapasztalhattam, hogy milyen érzés, amikor valóra válnak az álmok. Megtapasztalhattam, milyen, amikor a felhők felett érzi magát az ember a boldogságtól. Sok mindent másképp látunk, amikor távol vagyunk a szeretteinktől és az otthonunktól, így az Erasmus segített abban is, hogy átértékeljem az otthoni életemet. Azt hiszem, a spanyolországi egyetemi időm alatt váltam igazán felnőtté.

Miután vége lett az Erasmusnak és hazaköltöztem, egyszerűen nem tudtam lezárni ezt a fejezetet az életemben. Folyton kerestem az újabb lehetőségeket arra, hogy visszaköltözhessek. Hiányzott az ottani légkör, az emberek mentalitása, pozitivitása, a pörgős életvitel. Egy negyedévet bírtam ki akkor itthon, és visszaköltöztem. Addigra sikerült munkahelyet találnom, egy óvodában helyezkedtem el, ahol angolt tanítottam a gyerekeknek, és mellette babysitterkedtem is. Igaz, hogy ezzel halasztani kényszerültem az egyetemen, de nem bántam meg. Ebben a tanévben befejezem a tanulmányaimat, és nem csak az egyetemi évekkel, hanem életre szóló emlékekkel is gazdagodtam. 

Így visszatekintve úgy gondolom, az Erasmus tanulmányút segített abban, hogy valóra válthattam gyermekkori álmaimat.

Nagyon hálás vagyok, hogy ezt átélhettem és megtapasztalhattam mindezt, és azt tanácsolom valamennyi egyetemistának, hogy ne hagyja ki ezt a lehetőséget. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat