Erasmus+ programmal a foglalkoztatásért

2019. május. 15. KáVé
Erasmus+ programmal a foglalkoztatásért

Kodolányis tanárok a „Back to learning – Developing Key Competence of Adults for High Quality Learning Opportunities” programban 


Napjainkban viszonylag könnyű munkát találni a munkaerő-hiányos piacon, ugyanakkor a hátrányból induló csoportok elhelyezkedési esélyei alig javultak. Ilyen például a végzettség nélküli, hosszabb ideje az álláskeresők táborában várakozó, leszakadt rétegek csoportja.  Az álláskeresőket a munkaerőpiacra visszasegítő szolgáltatások hiába állnak rendelkezésre, jelentős a számuk azoknak, akik ezeket önhibájukon kívül nem képesek igénybe venni. Az okok között szerepel például, hogy nem igazán tudják értelmezni a súlyra sem kevés ügyirathalmazt, rossz a szövegértésük, nem tudnak eljárni saját ügyeik intézésében. A  szenvedélybetegség és a hajléktalanság, illetve a kettő együttjárása olyan speciális helyzet, ami szinte lehetetlenné teszi a visszakapaszkodást.

Ezekre a megoldhatatlannak látszó helyzetekre keresnek megoldást annak a nemzetközi teamnak a szakemberei, akik az Erasmus+ pályázati lehetőséggel élve indították útjára kétéves projektjüket. Németország, Észtország Írország, Málta, Spanyolország különböző szervezetei, a projektgazda Békés Megyei Kormányhivatal és két hazai felsőoktatási intézmény vesz részt a „Back to learning – Developing Key Competence of Adults for High Quality Learning Opportunities” elnevezésű nemzetközi projektben.

A Kodolányi János Egyetem  részéről Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes és Dr. Majorosi Anna főiskolai tanár a közelmúltban projekttalálkozón vettek részt Dublinban. A "Vissza a tanuláshoz - A felnőttek kulcskompetenciájának fejlesztése a kiváló minőségű tanulási lehetőségekhez ” elnevezésű projekt dublini találkozóján a nemzetközi team  tagjai egyrészt megismerkedtek a város  erősen leszakadt negyedével, amelynek lakossága csak újszerű megoldások által vezethető vissza a normálisnak nevezett életbe. Az itt tapasztaltakat felhasználva a projektben résztvevők újabb kutatásokat indítanak, és közösen feldolgozzák a helyi szervezetek tapasztalatait.  Dr. Kovács László a KV-nak elmondta, hogy az új módszerek kidolgozásában foglalkoztatáspoltikai,  személyügyi, szociálpolitikai és oktatási szakemberek együttes munkájára van szükség. 

Vidovenyecz Éva, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának Munkaerőpiaci Osztályán dolgozó munkaerőpiaci szakügyintéző a KV-t arról tájékoztatta, hogy a nyár elején újabb projekt-találkozót szerveznek a pályázatban résztvevők, ezúttal Észtországba utaznak tapasztalatcserére.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat