Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök

Cikk dátuma 2015. október. 19. | Mozaik
Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök

Ha külföldön is tanulsz, könnyebben lesz munkád

Nem telik el úgy hét, hogy ne hoznának nyilvánosságra olyan felméréseket, amelyek a külföldi ösztöndíjak hasznosságát mutatják. Az egy-egy szemesztert idegen országban töltő diákok nem csak életre szóló élményekkel, barátságokkal és szakmai kapcsolatokkal gazdagodnak, a munkaerő-piaci árfolyamuk is növekszik. A munkaadók többsége előnyként könyveli el ugyanis, ha a pályakezdő kipróbálta magát külföldön, sőt egyre több olyan munkahely van, ahol nem előny, hanem feltétel a külföldi tapasztalat.

Az Erasmus+ program az Európai Unió kiemelt projektjeként pontosan ebben segít: az ösztöndíjrendszert azért hozták létre, hogy a felsőoktatásban tanulók, az oktatók és a frissen végzettek minél könnyebben szerezzenek nemzetközi tapasztalatokat. Egy friss uniós felmérés szerint a külföldi tapasztalattal rendelkező diplomások körében feleannyi a munkanélküli, mint azok esetében, akik főiskolásként vagy egyetemistaként csak hazai képzésben vettek részt. A különbség, bár csökken, de a tanulmányok elvégzésétől számított öt év múlva is megmarad; akkor a külföldön is szerencsét próbáló diplomások között 23 százalékkal kevesebb a munkanélküli, mint a kizárólag otthon tanuló társaik körében.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos azt mondta: Rendkívüli jelentőséggel bírnak az Erasmus programról készült felmérés következtetései most, amikor az EU-ban elfogadhatatlanul magas az ifjúsági munkanélküliség szintje. Az adatok egyértelmű üzenetet közvetítenek: ha valaki külföldön tanul, nőnek az esélyei arra, hogy munkát találjon.

Az Erasmus+ program jóvoltából 2014 és 2020 között 4 millióan kaphatnak európai uniós ösztöndíjat, tehát ennyien próbálhatják ki, milyen egy másik országban tanulni, tanítani vagy önkéntes munkát vállalni. Annak érdekében, hogy ez a lehetőség mindenkihez elérjen, a Kodolányi János Főiskola Erasmus Student Network (ESN) szekciója különböző előadásokat tart, hogy ösztönözze a hallgatókat.

Októberben két-két Erasmus-öregdiák tartott élménybeszámolót a jelenlegi hallgatóknak, első alkalommal Franciaország, azt követően Belgium oktatási rendszerét és kulturális életét mutatták be a volt ösztöndíjasok. A Kodolányi főiskolán emellett háromnapos ösztöndíjbörze keretében a nemzetközi iroda munkatársai, valamint az ESN tagjai adtak hasznos tanácsokat a leendő pályázóknak.

 A tavaszi félév Erasmus-ösztöndíjaira október 22-ig lehet jelentkezni, a pályázatról bővebben ezen az oldalon olvashattok.

 

Vincze Viktória

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat