Emocionális orosz rulett

2021. február. 23. Kitekintő
Emocionális orosz rulett

Szivek Laura - kommunikáció- és médiatudomány szak - I. évfolyam


Kiberbiztonság a társkeresésben, terjed a catfishing


A Tinder - napjaink legnagyobb népszerűségnek örvendő, okostelefonokra kifejlesztett társkereső alkalmazása - alapjaiban változtatta meg a párkeresést a XXI. században. Ez azonban korántsem veszélytelen, erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közelmúltban publikált videója is, amely tényszerű képet fest az internetes ismerkedés árnyoldalairól.


Kutatások bizonyítják, hogy az applikáció látogatottsági rekordokat dönt évek óta február tizennegyedikén, a Valentin naphoz kapcsolódóan és a nagyobb családi ünnepek idején ugyancsak. Nyilván a pandémia okozta bezártság ugyancsak növeli a társkereső lehetőségek népszerűségét.

Egyedülálló magyar férfiak és nők tízezrei „húzgálják” nagy lelkesedéssel egymás fényképeit, annak reményében, hogy előbb utóbb a technológia és egy kis szerencse közbenjárásával szembejön velük a „Nagy Ő.”

Az említett program ugyanis helymeghatározás segítségével talál potenciális partnereket a felhasználóknak, akik azt a rendelkezésre álló információk alapján balra ("nem érdekel") vagy jobbra ("érdekel") húzhatják az online képeket. Amennyiben az érdeklődés kölcsönös, akkor a társkeresés akár sikeresnek is mondható.

Ez azonban korántsem olyan kockázat-nélküli és spontán, mint amennyire első olvasatra tűnik. Az elmúlt években nagyon sok álprofilt generáltak hamis képekkel, személyazonosággal és információkkal annak érdekében, hogy az internetes phishing-et, ismertebb nevén adathalászatot egészen új szintre emeljék a gyanútlan szinglik kárára. A jelenségnek már neve is van: catfishing.

A catfishing olyan online csalási módszer, amikor egy csaló különféle online társkereső felületeken jól felépített álidentitás mögé bújva ismerkedik úgy, hogy a másik félben egyre nagyobb érzelmi kötődést alakít ki, és a tökéletes leendő partner látszatát kelti.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet közelmúltban megjelent videójában, erre a negatív eshetőségre hívja fel a figyelmet a gyanútlan Olivér és a patikamérlegen kimért álprofil: Lara példáján keresztül. A csalások végkimenetele beláthatatlan: sikeres megvezetés esetén csillagászati pénzösszeget és fontos, személyes adatokat is megkaparinthatnak az illetéktelenek.

Érdemes nagyító alá vennünk, milyen jelek, jelenségek utalhatnak a megtévesztésre. Ilyen ismertető, ha a gyanús fél folyamatosan elutasítja a személyes találkozó vagy videóhívás gondolatát, továbbá kétségeket ébreszthet az is, ha rövid ismeretség után már szívességeket kér tőlünk, elsősorban anyagi vonatkozásban.

A szemfényvesztők másik ismert taktikája, hogy előállnak egy szívhez szóló történettel, amely – szóljon akár gyerekről, akár idősebb hozzátartozóról vagy esetleg személyes traumáról - szintén azt célozza meg, hogy pénzbeli segítséget küldjünk nekik.

A catfishing természetesen nem mindig financiális megfontoltságból jön létre: számos csalónak az áldozat lejáratása, ellehetetlenítése, megalázása a célja. Ennek okán intim képeket, elhallgatott, privát információkat kérnek partnerüktől, amelyeket később különböző platformokon a nyilvánosság elé tárnak.

Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak opcionálisabb célpontjai a társkereső oldalakon garázdálkodó csalóknak, mint a nők. Ezt többek között azzal indokolják, ha intimitásról van szó, akkor a férfiak kevésbé elővigyázatosak és meggondoltalanabbul vágnak bele az ismerkedésbe. Ennek okán, a kamuprofilok döntő többsége női karakterisztikát alkalmaz.

Magány ide vagy oda, nem szabad  elfelejteni, hogy bármennyire is szimpatizálunk a Tinderen vagy az ehhez hasonló platformokon „összeszedett” partnerünkkel, legyünk résen. Bármennyire erősödik a szerelem érzése, figyeljünk a jelekre, amelyekre a Nemzeti Kibervédelmi Intézet videója is utal. A virtuális ismerkedés nem ördögtől való, biztosan van létjogosultsága a 21. században, azonban kicsit olyan, mint egy emocionális orosz rulett.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat