Előny lehet a főváros és Balaton közelsége

2015. július. 09. Kitekintő
Előny lehet a főváros és Balaton közelsége

Business Excellence közönségdíjat nyert Székesfehérvár

Újabb jelentős elismeréssel gazdagodott Székesfehérvár. A királyok városa a vidéki business city kategóriában elnyerte a közönségdíjat a Business Traveller Hungary magazin által indított szavazáson. A júniusban, Budapesten átvett elismerésről és a folyamatosan megújuló városi értékekről sajtótájékoztatón számolt be F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője és Brájer Éva alpolgármester. 

A Business Traveller Hungary hazánk egyetlen, üzleti utazóknak szóló magazinja, amely négy évvel ezelőtt alapította meg a Business Excellence-díjat azzal a céllal, hogy a legkritikusabb és leginkább elfogulatlan közönség, maguk az üzleti utazók dönthessék el, melyik szolgáltatóval voltak a legelégedettebbek, melyik teljesített az elvárható legmagasabb színvonalon. Idén tíz kategóriában adták át az elismeréseket a hivatásturizmus területén dolgozó szolgáltatóknak. Díjazták a legjobb budapesti és vidéki business szállodát, illetve vidéki és budapesti éttermet, a legjobb corporate utaztatót, légitársaságot, autókölcsönzőt, rendezvényhelyszínt, vidéki business city-t, és a tavalyi évben piacra lépett sikeres, új turisztikai szolgáltatót. A szakmai zsűri által kiválasztott három jelöltön felül a szavazók is voksolhattak egy-egy szolgáltatóra, így valamennyi meghirdetett kategóriában egy-egy közönségdíjat is átadtak az internetes szavazás alapján. Székesfehérvár ily módon kapta meg a közönségdíjat a vidéki „business city” kategóriában, az elismerést Budapesten, a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban adták át.

„A város nagyon büszke lehet erre az elismerésre, amely talán fontosabb és rangosabb a szakmai zsűri díjánál, hiszen a voksolás nem irányítottan történt, a szavazók saját belátásuk, jó fehérvári tapasztalataik alapján választották Székesfehérvárt.”
 – hangsúlyozta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta: a város  turizmusa több lábon áll, ezek közül a legtöbb szó a kulturális turizmusról esik, pedig a helyi szálláskapacitás több mint a fele kifejezetten az üzleti és sportturizmusra rendezkedett be. Ide soroljuk a négycsillagos szállodákat, de a háromcsillagos hoteleknél is nagy jelentőséggel bír az üzleti turizmus. Turisztikai szempontból az üzleti szegmens tökéletesen kiegészíti a kulturális területet, hiszen ebben kifejezetten előnyös a város fekvése, Budapest közelsége, amit más aspektusból időnként kedvezőtlennek érzünk. A szálláskihasználtság szempontjából is igaz a kiegészítő szerep, hiszen az üzleti vendégek hét közben töltik meg a szállodákat, míg a hétvége a turistáké.
A szakember hozzátette: Székesfehérvár üzleti vendégeinek jelentős részét az ipari parkokban működő multinacionális cégek adják. A vendégek nem csak a szálláskapacitást használják ki, hanem a konferencia termek kínálatát is. Élénkül a konferencia turizmus, Budapestről egyre több, kisebb konferencia helyszínének választják Fehérvárt. A további fejlődéshez az infrastruktúra mellett fontos a kiváló ár-érték arány, az üzleti vendégek budapesti minőséget keresnek alacsonyabb áron. Nem csak a szállodákra igaz ez, hanem a köréjük épülő szolgáltatásokra, a rendezvények helyszíneire és a vendéglátás minőségére is.   Székesfehérvár közelmúltbeli és jövőbeni fejlesztései alkalmassá teszik a várost, hogy ezen az úton továbbhaladva üzleti központ szerepet is betöltsön.

Brájer Éva
 alpolgármester többek között a kulturális turizmus és a folyamatos megújulás fontosságáról beszélt a sajtótájékoztatón: „Székesfehérvár történelmi Belvárosa páratlanul gyönyörű, már önmagában ennek megtekintésére is érdemes a városba látogatni. Izgalmas és érdekes a Fő utca 2013. évi megújulása, amely szintén fordulópont volt a vendégfogadás, a továbblépés szempontjából. Mint ahogy ezután a városi nagy, kiemelt rendezvényekkel is ráléphettünk a változás útjára, minden rendezvényünk a maga kategóriájában, igényes, magas színvonalú. Az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok esetében a város történelmi szerepét hangsúlyozó programokkal várjuk a hozzánk érkező vendégeket. Így remélem, az üzleti turizmus mellett a kulturális turizmus is egyre erősödik városunkban. Bár nem tűztünk ki magunk elé elérendő statisztikai számokat, de hisszük és valljuk, a városunk tiszta és rendezett, a kulturális intézményeink magas művészeti színvonalon kínálnak lehetőségeket, Székesfehérvár lakói pedig kedves, segítő szándékkal fordulnak a hozzánk érkezőkhöz. Nem hátránnyá, hanem kifejezetten előnnyé válik számunkra ezen a területen is a főváros és a Balaton közelsége.” 

/Forrás: ÖKK, szöveg:Havasi Tímea, fotó: Samu Miklós/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat