Elismerések az Emlékév után

2014. január. 31. Kitekintő
Elismerések az Emlékév után

Ünnepi gálaműsor a Vodafone Sportcentrumban 

Nagyszabású ünnepi rendezvényen fejezte ki köszönetét Székesfehérvár Önkormányzata mindazoknak, akik közreműködtek a 2013-as Szent István Emlékév megvalósításában. 

A Vodafone Sportcentrumban Székesfehérvár polgármestere fogadta a 2013-as Emlékbizottság tagjait, és emléklapot nyújtott át munkájuk elismeréseként. Ezt követően a színpadon kihirdették a Vörösmarty Mihály Könyvtár totópályázatainak eredményeit, majd zenés-táncos gálaműsor kezdődött a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és ismert művészek közreműködésével.

A 2013-as Szent István Emlékévet államalapító királyunk halálának 975. és az eddigi utolsó, Székesfehérváron rendezett Országgyűlés 75. évfordulója tiszteletére rendezte meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata számos civil szervezet, intézmény, önkéntes és az egyház közreműködésével. Több éves előkészítő munka után kétszáznál is több program, illetve rendezvénysorozat – köztük számos országosan is kiemelkedő esemény – valósult meg, és huszonkét kiadvány jelent meg az önkormányzat támogatásával. Tízezrek vettek részt a programokon, látogattak el a Nemzeti Emlékhelyre, és tájékozódtak az Emlékév programjairól, beszámolóiról a különféle internetes felületeken. Az elmúlt esztendő a korábbinál erősebb, összetartóbb közösséggé formálta Székesfehérvárt, és egy friss felmérés szerint nagy az igény hasonló emlékévek megrendezésére.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a közelmúltban felújított Vodafone Sportcentrumban megrendezett ünnepi gálán fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik közreműködtek az Emlékév megvalósításában. A város polgármestere fogadta a 2011 januárjában megalakult, és a rendezvények koordinálásáért felelős 2013-as Emlékbizottság tagjait, akik emléklapot vettek át a programok kidolgozásában és megvalósításában nyújtott szakmai tevékenységük, valamint személyes munkájuk elismeréseként. Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Amikor 2010 decemberében a Közgyűlés meghozta döntését a Szent István Emlékév megrendezéséről, nem tudtuk pontosan, hogy mire vállalkoztunk. 2012-ben már nagy izgalomban voltunk, 2013-ban pedig mindig jöttek újabb és újabb ötletek az Emlékbizottságtól, a szervezőktől, az önkéntesektől és a különböző közösségektől, hogy ki, mivel csatlakozhatna még az Emlékévhez. Ez volt a legfontosabb és legnagyobb értéke az elmúlt esztendőnek, amit ma szeretnénk megköszönni” 

A zártkörű fogadás után a zsúfolásig megtelt sportcsarnok színpadán folytatódott az ünnepi program. Székesfehérvár polgármestere megköszönte a vendégek közreműködését az Emlékév sikeres megvalósítása kapcsán. Hangsúlyozta: „Azért kértük az intézmények, a különféle civil szervezetek, az önkéntesek, illetve magánszemélyek segítségét, mert szerettünk volna egy olyan Emlékévet szervezni, amely méltó ehhez a városhoz, annak több mint ezer éves történelmi hagyományaihoz. Úgy gondolom, hogy ez sikerült, és 2013 végére erősebb közösséggé váltunk, mint az Emlékévet megelőzően. Összeköt minket az, hogy szeretjük és büszkén szolgáljuk a nemzet történelmi fővárosát, és tudjuk, hogy mekkora felelősség Székesfehérvár polgárának lenni.” A köszönetnyilvánítás keretében dr. Cser-Palkovics András polgármesteri elismerő emlékérmet adományozott dr. Csurgai Horváth Józsefnek, a 2013-as Emlékbizottság elnökének, Percze Ilona, a testület titkára pedig a Szent István Emlékév alkalmából kiadott Emlékérmet vette át a város vezetőjétől.   

A gálán ismertették a 2013 decemberében, a Vörösmarty Mihály Könyvtár által meghirdetett totópályázatok eredményeit. A hibátlan beküldők között értékes könyvutalványokat sorsoltak ki, melyeket dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vasné Borsos Beáta, a könyvtár igazgatója adtak át. A „Szent István és Székesfehérvár” című, az államalapító egyéniségével és tevékenységével kapcsolatos játékban Fekete-Jezsó Benedeket, Szigetvári Katalint és Dékán Ildikót hirdették nyertessé, míg az ünnepi emlékév rendezvényeivel kapcsolatos totó nyertesei Kelemenné Ódor Csilla, Alföldi Szilvia és Simon Zsuzsanna. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Fejér megyei pedagógusok körében is hirdetett pályázatot az Emlékévhez kapcsolódó foglalkozásterv, óraterv megírására. A pályázatot Galambos Judit, a Kislángi Tamási Áron Általános Iskola pedagógusa nyerte meg az „István király ítélete” című óravázlatával.

Az elismerések és az ajándékutalványok átadását követően nagyszabású zenés-táncos gálaműsorral folytatódott a program, melyben közreműködött a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Feke Pál, Szomor György, valamint a Gorsium Művészeti Szakközépiskola tánckara és az Alba Regia Táncegyesület ötven fős junior csoportja. A művészek ismert hazai és külföldi dalokat, slágereket adtak elő, és a közel kétórás műsorban többek között az István, a király rockoperából is részlet hangzott el.

 

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat